Het voormalig sanatorium op het terrein van De Hooge Riet wordt door omwonenden liefkozend het mooiste gebouw van Ermelo genoemd. Heijmans maakt nieuwbouwwoningen rond dit monumentale complex uit 1939. De grootste uitdagingen daarbij zijn werken op een klein oppervlak en rekening houden met de flora en fauna in dit groene hart.
"Er stonden hier zoveel bomen dat je het bos niet meer kon zien,” grapt projectmanager Roelof van Dasselaar als hij terugblikt op de beginfase van het bouwproject. “Er is samen met collega’s van Vastgoed, ecologie en de gemeente Ermelo bekeken welke bomen we konden behouden en van welke de kwaliteit dusdanig slecht was, dat we ze konden kappen om plaats te maken voor bebouwing.”
Omdat je van de bomen die behouden blijven niet kunt zien waar de ondergrondse wortels lopen, zijn er hekken rond de bomen geplaatst, die de wortels ruimte en lucht geven. Ook de boomstammen worden met houten latten beschermd tegen beschadiging. Bijzonder aan dit project is dat de gemeente-ecoloog er nauw bij betrokken is, vertelt Roelof. “Eén keer in de maand loopt hij een rondje met ons over het terrein om erop toe te zien dat alles wat vóór de bouw is afgesproken ook tijdens de bouw wordt uitgevoerd.”
Onderdak voor vleermuizen
Naast flora leeft er veel fauna in het groene gebied. Roelof noemt de vleermuizen als voorbeeld. “Daar hingen we vleermuiskasten voor op, zodat ze een tijdelijk onderkomen hebben tijdens de bouw. Als de huizen straks zijn opgeleverd en de rust is teruggekeerd, krijgen ze hun vaste onderdak.” Die vaste onderkomens zijn al te zien in de buitenmuren van sommige woningen. De vleermuiskasten die daarin zijn gemetseld, zien eruit als een grotere grijze steen met brievenbusgleuf-uitsparing. Dat de vleermuiskasten er zouden komen stond al vast voor de bouw en op verkooptekeningen aangegeven, dus bewoners die er straks een in hun gevel hebben, zijn daarvan op de hoogte.
Passen en meten
Het bouwoppervlak van dit project is klein en omdat Heijmans zorgvuldig omgaat met de omliggende natuur, blijft er nog minder ruimte over. Roelof noemt slim omgaan met de bouwruimte en -materialen de grootste uitdaging van dit project. “Het was even puzzelen waar we de hijskraan, bouwsteiger en materiaalopslag plaatsten en hoe we materialen konden aan- en afvoeren.” Daar komt bij dat Heijmans het nieuwbouwdeel van dit project verzorgt, en Draisma Bouw de renovatie van het monumentale complex doet. Ze delen dus het kleine oppervlak. “We maakten een logistiek plan zodat we de weg niet voor elkaar blokkeren,” vertelt Roelof. Zo zijn er drie aan- en afvoerposities op het terrein: a, b en c. De ene partij gebruikt a als inrit en c als uitrit en Heijmans gebruikt b als inrit en b of c als uitrit.
Ook over de opslag van bouwmaterialen is nagedacht. Roelof: “Als je op een groot weiland een nieuwe Vinex-wijk neerzet, heb je voldoende ruimte om al je bouwmaterialen in één keer aan te schaffen en te stallen. Nu doen we dat stapsgewijs: we bedenken wat we welke week gaan doen en laten de bouwmaterialen die daarvoor nodig zijn kort van tevoren aanleveren. Het enige waar we veel voorraad van hebben staan is het isolatiemateriaal, omdat er een enorme prijsstijging aankomt.”
Lift in huis
Heijmans realiseert in Ermelo twee type nieuwbouwwoningen: 28 woningen met twee woonlagen en een plat dak en 10 twee-onder-een-kapwoningen. Bij de tweelaags-woningen hadden kopers de optie om er een kleine lift in te plaatsen. Dat maakt deze woningen aantrekkelijk voor senioren die hier ook kunnen blijven als ze mindervalide worden. Roelof: “Al zijn er ook een aantal starters die deze woningen hebben gekocht. Die kiezen voor een kast op de plek waar in de andere woningen de lift komt.”
De twee-onder-een-kapwoningen trekken een grotere diversiteit aan bewoners aan. Daarom verschilt de indeling tussen de woningen behoorlijk. Met name de gebruiksfunctie en inrichting van de zolder is divers, aldus Roelof. “De een wil daar twee slaapkamers en een kleine badkamer, de ander een kantoor of een gameroom. Aan al deze koperswensen is veel tijd besteed door de kopersbegeleider. Veel is mogelijk, het zit alleen niet in de basis van de bouw, daarom kost het meer tijd. Gelukkig hebben we genoeg vakmensen kunnen organiseren die deze wensen gaan realiseren.”
Oog voor detail
De 28 tweelaags-nieuwbouwwoningen vormen een cirkel met het monumentale deel dat gerenoveerd wordt. In die cirkel komt straks een publiekelijk toegankelijke tuin. “Er is een tuinplan gemaakt, die in opdracht van Heijmans wordt aangelegd. Na oplevering wordt deze beheerd door een VvE van bewoners”, aldus Roelof. “Er zullen diverse ontmoetingsplekken komen. Ik heb al plannen gehoord voor een jeu-de-boulesbaan en een tuin met eetbare planten, ook zullen er bankjes komen.”
Er is veel aandacht voor de inrichting, details en afwerking. Dat geldt ook voor de woningen zelf. Zo zijn er op dit moment bij de voordeuren nog uitsparingen in het metselwerk te zien. Daar komen de huisnummers vertelt Roelof. “Die maakt een kunstenaar, passend bij het ontwerp van dit project. Hij ontwerpt ook het lettertype van de verwijsbordjes op het terrein. Misschien dat we tijdens de oplevering iets speciaals doen met de plaatsing van de huisnummers. Over dat soort details denken we nu na.”