Skip to content
heijmans de hooge riet ermelo woningbouw 23
Wonen in een verhaal

De Hooge Riet, Ermelo

11 januari 2021
Ermelo
2021-2023
37,5 miljoen
Heijmans Vastgoed

De Hooge Riet wordt het mooiste gebouw van Ermelo genoemd. In 1939 ontworpen als sanatorium voor welgestelden is het een toonbeeld van licht, lucht en ruimte, omringd door groen. Jarenlang een favoriete plek voor bruidsreportages en geliefd bij elke Ermelo’er. Nu transformeert Heijmans dit Rijksmonument tot een eigentijdse woonomgeving. Met appartementen in het verduurzaamde hoofdgebouw en nieuwe woningen tussen de oude bomen in het park.

Vijf keer bijzonder

1. De trots van Ermelo

De Hooge Riet is de trots van Ermelo. Veel inwoners van deze Gelderse gemeente hebben er gewerkt of kennen mensen die er hebben gewoond. De plannen voor de transformatie zijn dan ook nauwlettend gevolgd. Van meet af aan is er contact met inwoners, lokale ondernemers en belangenverenigingen over het project. Belangrijkste tips uit de omgeving voor het projectteam zijn: ‘Begin zo snel mogelijk’, ‘Behoud de oorspronkelijke details’ en ‘Maak er een veilig park van voor iedereen.’

Detail gevel De Hooge Riet Ermelo Heijmans voor transformatie.jpg

2. Herstel

De kwaliteiten van het gebouw en het park zijn de uitgangspunten voor het nieuwe ontwerp. Hierin vormen monument en nieuwbouw een geheel. Het monumentale hoofdgebouw behoudt oorspronkelijke details als mozaïeken en glas-in-loodramen. In de nieuwbouw keren elementen terug die verwijzen naar de interbellumarchitectuur van het Rijksmonument. De vroegere allure van het park wordt hersteld, door historische zichtlijnen terug te brengen, evenals de trappen, vijver, bruggetje en pergola’s.

3. Mix

Het nieuwe leven van De Hooge Riet vraagt om een mix van nieuwbouw en renovatie. De renovatie van een rijksmonument en landgoed vraagt om specifieke expertise én creativiteit. Heijmans legt de puzzel met H+N+S Landschapsarchitecten (landschap en binnentuinen), Diederendirrix architecten (nieuwbouw vrije sector), Visser & Bouwman Architecten (sociale huur), Hylkema Architecten en Draisma Bouw (restauratie monument) en De Enk (infra).

DE HOOGE RIET LANDSCHAP HEIJMANS VASTGOED.jpg

4. Groen

Wonen en natuur gaan op De Hooge Riet hand in hand. Heijmans wil het park beter achterlaten dan het is aangetroffen en werkt daarom met een landschapsarchitect en ecologen aan versterking van de natuur. Omdat flora en fauna ook licht, lucht en ruimte nodig hebben, krijgen inheemse struiken en bomen meer ruimte. Om de biodiversiteit te verbeteren, komen er plantensoorten voor vlinders en egels, houtwallen en vleermuiskasten. Door de nieuwe woningen zorgvuldig in te passen, spaart Heijmans zoveel mogelijk waardevolle bomen. Bomen en struiken die toch het veld moesten ruimen, zijn in samenwerking met stichting Struikroven en tachtig deelnemers overgebracht naar een nieuw thuis.

5. Terraswoning

In het monument komen 32 appartementen en in het historische park verrijzen 42 sociale huurappartementen voor starters en tien twee-onder-een-kapvilla’s. Een specifieke behoefte op de woningmarkt van Ermelo wordt op De Hooge Riet ingevuld met 28 tweelaagse terraswoningen. Bedoeld voor mensen waarvoor de eengezinswoning te groot is en de tuin te veel onderhoud vraagt. De terrassen grenzen aan het park en voorzieningen voor een lift zijn aanwezig.