Skip to content
Struikroven De Hooge Riet Heijmans Ermelo.jpg
Struikroven in gebiedsontwikkeling

Circulair met groen

10 november 2021

Nog nooit van circulaire beplanting gehoord? Nu wel. Stichting Struikroven redt planten, struiken en bomen van bouwterreinen en renovatieprojecten en geeft ze een nieuw thuis in tuinen en parken in de buurt. Oprichter Bernice Kamphuis: “Dit gaat over CO2-reductie, klimaatadaptatie, biodiversiteit, een gezonde leefomgeving en gemeenschapszin. En het werkt!”

Het idee om te gaan struikroven ontstaat twee jaar geleden als haar eigen wijk in Eindhoven wordt gerenoveerd. “Ik zag al het groen verdwijnen”, verzucht Bernice. “Samen met wat buren besloot ik planten die anders verloren zouden gaan, te redden van de container. Met de oogst konden we onze hele tuin opknappen. Dat was zo gaaf, dat ik besloot om het grootser aan te pakken.”

Mooi meegenomen

Stichting Struikroven ziet het levenslicht. In opdracht van gemeenten, projectontwikkelaars en woningcorporaties, ‘rooft’ de stichting groen dat anders op de composthoop zou belanden. Altijd samen met omwonenden of met de toekomstige bewoners, die zo meteen een binding met hun nieuwe woonplek krijgen.

“Een dagje struikroven is echt geweldig”, glundert Bernice. “Je bent lekker buiten, je bent als groep met elkaar bezig en je doet iets goeds voor de buurt.” Een deel van de planten gaat naar een opslag om later ergens anders teruggeplant te worden, en wie dat wil mag geroofde planten mee naar huis nemen. “Als je kijkt wat planten in een tuincentrum kosten, is dat toch mooi meegenomen?”

Zaailingen oogsten

Via een kennis bij Heijmans komt Bernice in contact met het bedrijfsonderdeel Vastgoed, waar ze een presentatie geeft over haar initiatief. Na enthousiaste reacties staat ze eind januari 2021 met een groepje struikrovers van partner Meerbomen.nu op het bouwterrein van Vijfsluizen in Vlaardingen. Heijmans ontwikkelt op dit voormalige sportterrein van Shell een nieuwe woonwijk.

“Wat we daar aantroffen was een enorme hoeveelheid zaailingen”, vertelt Bernice. “Dat zijn eigenlijk baby-bomen. We hebben er op één dag meer dan achthonderd kunnen redden. De jonge boompjes hebben we tijdelijk ergens anders ingekuild, zodat ze later weer in deze natuurinclusieve wijk terug gezet kunnen worden.”

De Hooge Riet

De bal gaat rollen en zo staat ze op verzoek van Heijmans een half jaar later met haar scheppen en kruiwagens in Ermelo. Daar ontwikkelt Heijmans woningen en appartementen in en bij het voormalige sanatorium De Hooge Riet. Bij het complex hoort een onder architectuur aangelegde tuin uit 1939, waarvan een deel moet wijken voor de bouw.

“Samen met omwonenden hebben we een deel van het monumentale groen geroofd”, vertelt Bernice. “Mensen nemen het mee naar huis en zijn er hartstikke blij mee. Een renovatieproject geeft vaak veel overlast en stress voor bewoners en omwonenden. Op deze manier krijgen ze daar iets voor terug.”

Roverstuin

Inmiddels ontwikkelt Stichting Struikroven een opleiding voor nieuwe struikrovers. “We zien twee soorten struikrovers”, zegt ze, “mensen die veel weten van bomen en planten, en mensen die goed zijn in andere mensen op de been brengen. Onze opleiding gaat over beide, zodat we Struikrovers opleiden die straks complete projecten kunnen opzetten en trekken.”

Haar grote droom? “Dat elke lokale Struikrover straks de beschikking heeft over een Roverstuin. Dat is een stuk grond waar geroofd groen tijdelijk kan worden geplant, en waar anderen het weer kunnen uitgraven en meenemen voor hun eigen tuin of buurt.”

Struikroven zou een vast onderdeel moeten zijn van elk sloop-, nieuwbouw of renovatieproces in Nederland

Circulair

Hartstikke circulair en eigenlijk gek dat het nog niet bestond. “Veel bouwers en slopers hadden van oudsher geen oog voor groen”, zegt Bernice. “Dat is aan het veranderen. Gelukkig worden wij steeds vaker ingeschakeld, zoals door Heijmans. Struikroven zou een vast onderdeel moeten zijn van elk sloop-, nieuwbouw of renovatieproces in Nederland. Het liefst zou ik zien dat dit zelfs wordt vastgelegd in regelgeving en procedures. Dan gaat er steeds minder groen verloren.”