Skip to content
5_vragen_aan_albert_vliegenthart_19.jpg

Ontwikkeling Maanwijk ontvangt NL Gebiedslabel A

29 september 2020, 00:00

De Heijmans-ontwikkeling Maanwijk in Leusden ontving vandaag het NL Gebiedslabel A uit handen van NL Greenlabel. NL Greenlabel is specialist in het meetbaar verduurzamen van de leefomgeving. Label A is het hoogste niveau dat kan worden toegekend.

Voor de toekenning van het label is Maanwijk door Royal HaskoningDHV en Stabilitas beoordeeld op zeven duurzaamheidsthema’s. Deze beoordeling is geen eindoordeel, maar een evaluatie van het ontwerp, de intenties en de plannen voor het gebied. Het NL Gebiedslabel biedt in één oogopslag inzicht in de duurzaamheidsscore van producten en materialen, planten of gebieden.

Lodewijk Hoekstra, directeur van NL Greenlabel, maakte dit bekend tijdens het online Heijmans-symposium over het maken van een gezonde leefomgeving. Hij overhandigde het label aan burgemeester Bouwmeester van Leusden, in aanwezigheid van wethouder Erik van Beurden en Heijmans-ontwikkelaar Joost Ruiterkamp. Burgemeester Bouwmeester: “Dit label is voor ons heel belangrijk. Er is hard gewerkt om dit te behalen. We zijn er trots op en zullen er alles aan doen om deze status te behouden.”

Gezonde leefomgeving

De nieuwe wijk in Leusden-Zuid wordt ontwikkeld door Heijmans met Flux Landscape Architecture als verantwoordelijke partner voor het stedenbouwkundig ontwerp. Het ontwerp, de inrichting en de voorzieningen van Maanwijk zijn gericht op het realiseren van een gezonde leefomgeving, waarin sociale verbinding en verbondenheid met de natuur op ongedwongen wijze worden gestimuleerd. 

De natuur is een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling: er zijn ecologische zones, een boomgaard en een pluk- en moestuin. De lokale stichting De Groene Belevenis zal met en voor de bewoners activiteiten opzetten die bijdragen aan verbondenheid met de natuur. Ecologen van Heijmans zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling. 

Maanwijk is gasloos en energieneutraal. De woningen verbruiken op wijkniveau niet méér energie dan ze zelf opwekken. Zonnedaken en warmte-koudeopslag in de bodem spelen een grote rol in het integrale energieconcept. Dankzij samenwerking met We Drive Solar beschikt de buurt over elektrische deelfietsen en -auto’s. 

Samenwerking

De NL Gebiedslabel-methode brengt op onafhankelijke wijze de duurzaamheidsambities voor een gebiedsontwikkeling op een vroeg moment in beeld, borgt ze tijdens het proces en maakt ze onafhankelijk meetbaar. De methodiek wordt jaarlijks door een Wetenschappelijke Raad van Advies gevalideerd om de beoordelingscriteria actueel te houden. Heijmans werkt samen met NLGreenlabel sinds 2018, onder andere in de projecten Land van DicoHooghkamer en Maanwijk