Skip to content
Veiligheid_Manon_Krijnsen_1
Vijf vragen aan… Manon Krijnsen

“Veiligheid en lol hebben gaan uitstekend samen”

18 januari 2023

Ze glundert nog na. Vanochtend gaf ze een college Veiligheid aan studenten op de Hogeschool Rotterdam. Weinig zo fijn als vonken aanblazen, vindt de geestdriftige Manon Krijnsen, programmamanager Veiligheid GO! bij Heijmans.

Als meisje droomde ze over een baan op de Zuidas, in mantelpakje en met aktentas. Nu gruwt ze bij het idee. Geef haar maar de bouwsector. Toch erfelijk belast, in de goede zin van het woord? Zou kunnen: haar opa ontwierp dijkversterkingen. Na een studie Toegepaste Communicatie aan Universiteit Twente ging Manon bij Strukton en BAM aan de slag, maar de liefde voor geel won.

1. Je bent nu vijf jaar bij Heijmans in dienst. Wat trekt je in het bedrijf?

“De lokroep van het familiale, de sociale betrokkenheid, de Brabantse cultuur van carnaval en worstenbroodjes. In een woord samengevat: de mensgerichtheid. Voor mij is dat essentieel, want het zegt alles over het belang dat een bedrijf aan veiligheid en gedrag hecht. Het heeft overigens ook een schaduwkant: de grondhouding is dat je elkaar helpt. Even dit, even dat. Op vrijdag denk ik weleens (lachend): ‘Nu begint m'n werkweek.’ Even zonder gekheid: ik krijg bij Heijmans vertrouwen en speelruimte. Dat is goud.
Voor onze CEO Ton Hillen is veiligheid echt een halszaak. Dat zie je terug in de tijd, aandacht en budgetten voor veiligheid. Als we het zinvol vinden om dertienhonderd medewerkers een leiderschapstraining van een halve dag te geven, dan gebeurt het. Is een filmproductie nodig? Maken we hem.”

Heijmans dijkversterking Manon Krijnsen veiligheid samenwerking
Manon Krijnsen is als programmamanager Veiligheid GO! bij Heijmans op werkbezoek bij de dijkversterking tussen Gorinchem en Waardenburg.

2. Veiligheid is geen zaak van het individu?

“Nee, je doet het samen. Veiligheid kan niet zonder gesprek, dialoog, interactie. Met iedereen die bij en met en voor Heijmans werkt. Dat gaat verder dan de dertig veiligheidskundigen van de afdeling Veiligheid en onze 66 GO!-coaches.

Zo hebben we bijvoorbeeld ook contacten met andere bouwers. We beconcurreren elkaar stevig, maar in veiligheid trekken we samen op. Dura Vermeer, BAM: we kijken bij elkaar hoe we zaken aanpakken.
Verder proberen we het mkb in ons veiligheidsbeleid te betrekken. Om GO! in de hele keten te verankeren, voeren we gesprekken met opdrachtgevers, leveranciers en, niet onbelangrijk, inkopers. Zij nemen ons veiligheidsbeleid in de contracten met onderaannemers op.”

3. Jullie geven ook lessen?

“Ja, op basisscholen, in het voortgezet onderwijs en in het beroepsonderwijs. Vanochtend stond ik nog voor een groep vierdejaars studenten Bouwkunde. Het idee erachter is dat je veiligheid integraler moet aanpakken. Niet afsplitsen, maar inbedden in studies die voor onze sector onmisbaar zijn. Regelmatig laten we studenten met casussen uit de praktijk werken: maak een ontwerp met oog voor veiligheid. Of ga zelf de bouw op om te kijken.”

Heijmans Manon Krijnsen veiligheid studenten Rotterdam
Manon tijdens een college Veiligheid aan studenten op de Hogeschool Rotterdam.

4. Wat is een onderbelichte kant van veiligheid?

“Dat je gemoedstoestand of bui ertoe doet. Het maakt niet uit of je Pool, Hongaar of Portugees bent, maar wel of je met iets zit. Een scheiding, ziek kind of andere kopzorgen hebben invloed op je gedrag. Daarom is aandacht voor elkaar zo belangrijk. Collegiaal en met plezier werken, vergroot de vitaliteit van je team. Dan werk je veiliger, ga je het nut ervan ook meer inzien. Niet onbelangrijk: onder veiligheid valt ook psychologische veiligheid. Bij Heijmans willen we dat je je zorgen en twijfels kunt uiten zonder nadelige consequenties.”

Jelle Mol Sjaak Luijten Manon Krijnsen veiligheid Heijmans Hogeschool Rotterdam
Collega's Jelle Mol en Sjaak Luijten vergezellen Manon op de Hogeschool.

5. Hoe versterk je veilig gedrag?

“Het is een open deur, maar toch: directies en leidinggevenden zijn van grote invloed. Als het hen niet boeit, heb je een probleem. Ook de omgeving is van invloed. Daarom willen we meer op projectniveau kijken welke interventies-op-maat nodig zijn. Van keetgesprekken en werkplekinspecties tot toolbox of training. Tegelijkertijd beseffen we dat sommigen nu worden beoordeeld op vaardigheden waarop ze niet zijn aangenomen. Ze kregen altijd ‘een duim omhoog’ voor productie maken. Maar veiligheid verlangt andere, extra vaardigheden. Dat kost tijd, dat weet ik. Moraalridder zal ik nooit worden. Wel blijf ik geloven in fijn en veilig werken. Echt: veiligheid en lol hebben met elkaar gaan uitstekend samen.”