Joost Visser wilde meer doen met zijn interesse in de energietransitie. Nu is hij als Engineer Werktuigbouwkundige installaties bij Heijmans betrokken bij zowel het ontwerpen van nieuwe energiesystemen als het aanpassen van bestaande installaties. “Ik zoek oplossingen die zowel financieel aantrekkelijk als zo duurzaam mogelijk zijn.” We lopen een week met hem mee.
Maandag
“Vanuit het kantoor in Rotterdam werk ik op de afdeling Serviceprojecten aan werktuigbouwkundige installaties in gebouwen. Voor het coronavirus was ik om 7:30 uur op de zaak en ging ik om 14 uur weer naar huis, om files te vermijden. Nu ik volledig vanuit huis werk, is de indeling van mijn werkdag iets anders, maar zeker zo gevarieerd. Regelmatig kijk ik op bouwplaatsen bij de uitvoering van een project, of ik doe in een bestaand gebouw onderzoek naar de bestaande installatie.
Een van de projecten waar ik vandaag mee aan de slag ga, is zo’n onderzoek naar een groot warmte-koudesysteem bij het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag. Het werkt niet zoals het zou moeten, dus ik bracht de situatie in kaart en werk nu aan opties om het systeem te optimaliseren en op een duurzame manier de energiebalans te herstellen. Op de tekeningen verwerk ik schetsmatig met gekleurde lijnen de mogelijke opties. Mijn idee is nu om een deel van de pijpen door te zagen en ze op een andere manier aan te sluiten. Vanmiddag ga ik daarover sparren met een collega engineer.”
Dinsdag
“Digitaal overleg met een collega van calculatie. Aan alles wat ik bedenk, moet namelijk een prijskaartje gehangen worden. Zo kunnen we straks aan de klant presenteren wat de aanpassing van de installatie kost én wat het oplevert, zodat de terugverdientijd duidelijk is. Zodra al die informatie er is, maak ik een rapportage voor de opdrachtgever. Liefst geef ik daar ook nog een presentatie bij, waarin ik mijn keuzes uitleg en vragen kan beantwoorden.
Dat vind ik een van de leuke kanten van mijn werk: kennis overdragen. Je moet de techniek kunnen uitleggen aan opdrachtgevers die wellicht geen technische kennis hebben, maar wel over het geld beslissen. Aan de andere kant moet ik ook aan de technisch tekenaars kunnen uitleggen waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn, zodat zij het weer goed kunnen vertalen naar een plan voor de bouwer en monteurs.”
Woensdag
“Ik werk graag aan meerdere projecten tegelijk, het maakt me niet uit of het grote of kleine projecten zijn, bestaande bouw of nieuwbouw. Even een project ingetrokken worden om advies te geven, vind ik heel fijn. Daarom werk ik er nu naar toe om adviseur te worden, dat past me nog meer dan mijn huidige functie. Bij Heijmans krijg je de ruimte om jezelf te ontwikkelen.
Vanmiddag heb ik een overleg met de tekenaars die werken aan een uitwerking van een nieuw klimaatsysteem voor operatiekamers. Anders dan het project in Den Haag, waar ik verantwoordelijk was voor het bedenken van een vernieuwd systeem, ben ik hier meer onderdeel van een uitvoeringsteam. Mijn taak is hierin vooral het uitwerken van de techniek zodat het gebouwd kan worden. Dit omvat onder andere het begeleiden van de tekenaars en het maken van de berekeningen en afstemming op de bouwplaats.”
Donderdag
“De nieuwe Heijmansafdeling Energie ontwerpt energiesystemen voor gebiedsontwikkelingen, waarbij ze mij betrekken als engineer. Want tussen de keuze voor een energiesysteem en realisatie daarvan, zit heel wat ontwerp- en rekenwerk. Vandaag werk ik aan de invulling van een gebiedsontwikkeling in Zutphen. Ik bekijk onder andere hoe de leidingen ongeveer gaan lopen en hoeveel ruimte er nodig is voor de techniekruimte. Die zaken moet je weten voordat het definitieve ontwerp gemaakt kan worden.
Voor dit project overleg ik onder andere met de afdelingen woningbouw, vastgoed en infra. Zo heb ik in de drie jaar dat ik bij Heijmans werk, veel mensen leren kennen. Dat vind ik leuk en het geeft me ook de kans om mijn eigen werk te presenteren en advies te geven zodat collega’s weer verder kunnen.
Omdat ik erg creatief ben, vind ik het fijn om me uit te leven tijdens het ontwerpen. Daarnaast fotografeer ik graag als ik buiten ben en ik dans. Iedere donderdagavond ga ik naar salsales, met een vaste partner mag dat gelukkig nog.”
Vrijdag
“Vandaag staat er een groot overleg in mijn agenda met het projectteam dat in Rotterdam werkt aan een nieuw energieconcept voor een woonwijk. Ze hebben van mij technische input nodig over de verschillende energiesystemen en de bijbehorende kansen en risico’s, zodat ze er een goede businesscase van kunnen maken. Het leuke van bij een aannemer werken is dat wat je bedenkt, ook echt gerealiseerd wordt. En het voordeel is dat de praktische kennis altijd dichtbij is. Ik kan zo een monteur bellen en vragen hoe iets in de praktijk werkt. Want uiteindelijk moet mijn ontwerp wel goed uit te voeren zijn.
De vrijdagborrel op kantoor zit er nu niet in, maar we hebben wel af en toe een online quiz. Vanavond ga ik naar mijn kempo-training, een vechtsport die lijkt op kungfu. En morgen geef ik leiding aan de welpen, bij de scoutinggroep waar ik al sinds mijn zesde ben en waar ik veel vrienden heb.”