Skip to content
burg
'Relinen' riolering voorkomt overlast

Groot onderhoud portiekflats, Sittard

20 april 2023
Sittard
2021
2,2 miljoen
Woningcorporatie ZOwonen

Bij het verduurzamen van 48 portiekflats aan de Burgemeester Schrijenstraat in Sittard doemt een probleem op. Vanuit de huurwoningen lopen asbest rioleringsbuizen dwars door het wooncomplex. Saneren is geen optie vanwege de overlast voor bewoners. Vandaar dat Heijmans samen met een gespecialiseerde partner de binnenkant van de buizen bekleedt met een epoxy coating . Dit ‘relinen’ is een slimme en veilige oplossing die naadloos past in het grootonderhoudsproject, waarbij de appartementen worden voorzien van onder andere kunststofkozijnen met HR++-glas, mechanische ventilatie, een nieuw keukenblok en zonnepanelen.

Vijf keer bijzonder

1. Asbest riolering

Voor het upgraden van de aanwezige asbest rioleringsbuizen werkt Heijmans samen met een gespecialiseerde partner. Met ‘relinen’ is gekozen voor een slimme en veilige oplossing waardoor saneren overbodig is. Een duurzame methode bovendien die de overlast voor bewoners tot een minimum beperkt.

2. Elektra

Op het dak van het wooncomplex liggen zonnepanelen. Elke portiekwoning heeft hierop een eigen aansluiting, zodat te veel geleverde zonne-energie via de persoonlijke energierekening van de bewoner wordt verrekend. Maximaal voordeel dus.

3. Kleine werkruimten

In de ontwerpfase is bedacht om de omvormers voor de zonnepanelen op de zolder van het wooncomplex te plaatsen. Deze plek is echter te krap en kan niet voldoende worden geventileerd. Dit kan tot onveilige situaties leiden. Heijmans kiest voor maximale veiligheid en plaatst de omvormers beneden in een geschiktere ruimte.

4. Balkons en entree

Door strengere veiligheidseisen krijgen de balkons van de woningen een extra versteviging met een stalen steunconstructie. Ook worden ze opnieuw geverfd. Daarnaast frist Heijmans de entrees op. Samen zorgt dit voor een moderne esthetische, frisse uitstraling van het wooncomplex.

5. Tevreden bewoners

Ondanks de ingrijpende renovatie zijn bewoners heel tevreden over het verloop van het project. Tijdens de uitvoering konden zij namelijk met hun wensen en vragen terecht bij een sociale uitvoerder. Ook maken ze hun tevredenheid kenbaar met een smiley voor het raam.