Een nieuwbouwwijk met ruim duizend woningen én meer ruimte voor de natuur? De wijk Parijsch in Culemborg is het bewijs dat het kan. De wijk bestaat uit verschillende buurten met allemaal een eigen karakter. De buurten zijn met elkaar verbonden door wat we een ‘avontuurstructuur’ noemen. Meanderende paadjes langs groen en water, met spannende doorkijkjes naar het omliggende rivierenlandschap. De wijk is met veel aandacht voor dieren en planten gebouwd. Zo is er een nieuw park aangelegd en zijn er groene verbindingen door de hele wijk. Er zijn natte oevers voor kikkers en salamanders en een vijver voor rugstreeppadden. In de gevels zijn nestplaatsen gemaakt voor gierzwaluwen, mussen en vleermuizen. Ruimte voor de natuur en nieuwe huizen? Zo kan het samen.
Vijf keer bijzonder
1. Bewezen natuurinclusief
Parijsch bewijst: nieuwbouwwoningen kunnen de biodiversiteit in een gebied aanjagen. Dit blijkt uit een langer lopende monitoringstudie die ecologen hebben uitgevoerd. Zo is zeker 30 procent van de in nieuwbouwwoningen geïntegreerde nestkasten voor vogels bewoond en zorgen de groen- en watervoorzieningen in de wijk voor een levendige vegetatie met een aantrekkingskracht op nieuwe groepen insecten.
2. De natuur als speeltuin
In Parijsch draait het om natuurlijk buitenleven en contact met de natuur en elkaar. Slingerende paadjes langs water en groen, plekjes om te picknicken en elkaar te ontmoeten, om te ravotten of om lekker tot rust te komen. Kinderen gaan hier samen op ontdekkingstocht en als buitensporter kies je steeds een nieuwe, natuurlijke route door de wijk en naar het omliggende landschap. Parijsch betrekt bewoners en omwonenden bewust bij de natuur. Met wijksafari’s en haar eigen natuurkaarten. Tijdens de wijksafari’s georganiseerd door ecologen leren bewoners meer over de biodiversiteit in de wijk. En met de natuurkaarten kan iedereen zien wat er allemaal in de wijk leeft, groeit en bloeit.
3. Nieuw natuurgebied
Net buiten Parijsch gaat een strook weilanden plaatsmaken voor een nieuw natuurgebied. Door de grasvelden in te richten als natuurgebied wordt het vrijkomen van stikstof bij de bouwwerkzaamheden gecompenseerd. Een mooi voorbeeld van bouwen van woningen en meer ruimte voor de natuur. De mensen van zorgboerderij De Witte Schuur, eveneens net buiten Parijsch gelegen, helpen met de aanleg en onderhoud van dit nieuwe natuurgebied.
4. Minder auto's
In de buurt Borg & Buiten zijn veel straten autoluw of zelfs autovrij. Door minder parkeerplaatsen te maken, deelmobiliteit aan te moedigen en parkeren in ‘hubs’ te concentreren, ontstaat ruimte voor groen en ontmoeten. “Kinderen kunnen hier onbezorgd buiten spelen en je kunt er aangenaam wandelen of fietsen. De auto is wel gemakkelijk te bereiken, maar staat niet voor de deur. We willen de bewoners stimuleren om vaker voor de fiets te kiezen", aldus Monica Wichgers, wethouder van de gemeente Culemborg.
5. Houtskeletbouwwoningen
Een groot deel van de woningen in de buurt Borg & Buiten zijn Heijmans Horizon woningen. Dit zijn grondgebonden houtskeletbouwwoningen uit de Heijmans fabriek in Heerenveen. De woningen zijn gemaakt van biobased materialen, industrieel gebouwd, circulair, gasloos, energiezuinig en hebben een gezond binnenklimaat.