Een nieuwbouwwijk met ruim tweeduizend woningen én meer ruimte voor de natuur? De wijk Parijsch in Culemborg is het bewijs dat het kan. De wijk bestaat uit verschillende buurten met allemaal een eigen karakter. Er zijn duurzame houtskeletbouwwoningen gebouwd. In de wijk wordt op een nieuwe manier naar mobiliteit gekeken: minder auto’s, centrale parkeerplekken én makkelijk toegang tot deelauto’s. Ook is er veel aandacht voor dieren en planten die er nu al leven en er in de toekomst mogelijk nog komen. Zo zijn er natte oevers voor kikkers en salamanders en een vijver voor rugstreeppadden. In de gevels zijn nestplaatsen gemaakt voor gierzwaluwen, mussen en vleermuizen. Ruimte voor de natuur en nieuwe huizen? Zo kan het samen.
Vijf keer bijzonder
1. Bewezen natuurinclusief
Parijsch bewijst: nieuwbouwwoningen kunnen de biodiversiteit in een gebied aanjagen. Dit blijkt uit een langer lopende monitoringstudie die ecologen hebben uitgevoerd. Zo is zeker 30 procent van de in nieuwbouwwoningen geïntegreerde nestkasten voor vogels bewoond en zorgen de groen- en watervoorzieningen in de wijk voor een levendige vegetatie met een aantrekkingskracht op nieuwe groepen insecten.
2. Minder auto's
Sommige straten in de wijk Borg en Buiten worden autoluw en bewoners kunnen ook gebruikmaken van elektrische deelauto’s en deelbakfietsen. “Daardoor maak je ruimte voor groen, kinderen kunnen hier onbezorgd buiten spelen en je kunt er aangenaam wandelen of fietsen. De auto is wel gemakkelijk te bereiken, maar staat niet voor de deur. We willen de bewoners stimuleren om vaker voor de fiets te kiezen", aldus Monica Wichgers, wethouder van de gemeente Culemborg.
3. Houtskeletbouwwoningen
De woningen in de eerste fase van de wijk Borg & Buiten zijn Heijmans Horizon woningen. Dit zijn grondgebonden houtskeletbouwwoningen uit de Heijmans fabriek in Heerenveen. De woningen zijn industrieel gebouwd, circulair, gasloos, energiezuinig en hebben een gezond binnenklimaat.
4. Het Atelier
Aan de rand van het weiland aan de Prijsseweg is Het Atelier verrezen. Een informatiecentrum, als showroom van duurzame bouwmaterialen, waar nieuwe woonconcepten ontstaan en toekomstige bewoners elkaar alvast ontmoeten. Leuk weetje: vanuit het atelier worden wijksafari's georganiseerd door ecologen. Tijdens zo'n wijksafari leren bewoners meer over de biodiversiteit in de wijk.
5. De natuur als speeltuin
In Parijsch draait het om buitenleven en contact met de natuur. Slingerende paadjes langs water en groen bieden je uitzicht op het omliggende rivierenlandschap. Je vindt er plekjes om te picknicken, ravotten of om lekker tot rust te komen.