Hoe staat het met... Onze woningen

Binnenkijken

De één richt zijn huis in met spullen van Ikea, een ander kiest voor meubels uit kleine, hippe woonwinkels. Geen huis is hetzelfde. Wij bezochten bewoners van vier door ons gebouwde huizen voor een interieur-check. 

22 januari 2018

Roel Steenbeek | Project Villa Industria in Hilversum

HM1801 Heijmans Binnenkijker Roel Steenbeek 1.jpg

Roel, Jose en vier kinderen wonen sinds anderhalf jaar in een loodswoning op het voormalig REGEV-terrein in Hilversum. Op de grond van de voormalige gasfabriek, bouwde Heijmans de afgelopen jaren 370 woningen. Villa Industria is een mix van trendy appartementen en vrijstaande villa’s.

Authentiek, sfeervol en kleurrijk

Roel (47 jaar) en Jose hebben hun loodswoning gekozen wegens de enorme ruimte. “Moet ook wel met een gezin van zes,” zegt Roel lachend. “We kwamen uit een huis van 135 vierkante meter en deze woning biedt met 200 vierkante meter bijna het dubbele aan woonoppervlakte. En dankzij het hoge plafond van 3,8 meter op de tweede verdieping hebben we op de kamer van onze oudste zoon een vide gebouwd, waarmee we nog meer vierkante meters konden creëren.”

De interieursmaak van Roel en Jose is lastig te benoemen. Authentiek, sfeervol en kleurrijk, zeggen ze zelf. “Onze inrichting bestaat deels uit meubels en accessoires die we door de jaren heen hebben verzameld. Aangevuld met stukken uit diverse woon- en brocantewinkels. En natuurlijk ook Ikea-spullen.” Na de verkoop van hun oude huis, belandden ze genoodzaakt op de camping. “We zaten een tijdje in een vouwwagen op de camping. Best gezellig. Daar hebben we, met de folders op schoot, letterlijk dit huis ingericht.”

HM1801 Heijmans Binnenkijker Roel Steenbeek 4.jpg

Democratisch inrichten

Erg trots is Roel op de eettafel. “Bij de leverancier van de en suite-deuren, tikten we een drie meter lang eikenhouten blad op de kop. Het stalen onderstel is door onszelf ontworpen. Dit is nu onze centrale leefplek in huis. Nadat de tafel op zijn plek stond, bleek er onverwacht nog een hoek over. Daar vonden we in een brocantewinkel in Soest een bijpassende archiefkast voor.”

We denken bewust na over waar we wat neerzetten. Het inrichtproces gebeurt bij ons democratisch. De meeste ideeën leggen we voor aan onze kinderen. Meestal komen we er uit en soms moeten we onze macht laten gelden. Punt. Zo kochten we laatst tuinstoelen die onze kinderen vreselijk vonden. Toch staan ze nu in de tuin.”

Nooit af

“De meiden geven elke vakantie hun kamer een nieuwe kleur. Zelf zijn we ook nog volop bezig met inrichten en het schilderen van wanden. Zo hebben we laatst, voor het eerst sinds we hier wonen, een wand in de woonkamer geschilderd. Dat soort beslissingen maak je pas wanneer je een ruimte goed kent.”

Roel en Jose zijn naar eigen zeggen nooit klaar met inrichten. “Wij blijven altijd bezig met het huis. Zo bouwen we dit jaar op de eerste verdieping een zespersoons sauna. Jose is bij ons degene met twee rechterhanden. Zij doet de meeste klussen in huis. Dat komt goed uit met een huis dat nooit af is.”

Wendy Kapteijns | Heijmans Wenswonen in Den Dungen

HM1801 Heijmans Binnenkijker Wendy Kapteins 1.jpg

Wendy (29 jaar) en haar vriend Martijn zijn geboren en getogen in Den Dungen. Hun eerste huis moest en zou daarom in dit Brabantse dorp staan. Samen met zoon Xem wonen ze nu ruim twee jaar in hun nieuwe huis. Ze hebben voor een zogenaamde Heijmans Wenswoning gekozen: energieneutraal, met een tuin, drie slaapkamers en een slim huisbesturingssysteem.

Op maat gemaakt

Wendy houdt van een strak interieur met lichte, natuurlijke kleuren. Witte muren zijn afgewisseld met lichtgroene accenten en een grijsgroene gietvloer. Ze houdt van details en alles moet tiptop in orde zijn. “Het liefst koop ik speelgoed in een lichte kleur, zodat het niet te veel afsteekt tegen de muren en de vloer. Dat is helaas niet gelukt,” grapt Wendy. 

HM1801 Heijmans Binnenkijker Wendy Kapteins 2.jpg

“Ik ben niet zo van brocante of spullen kopen via Marktplaats. Al onze meubels en accessoires zijn nieuw, het liefst afkomstig van designers. En alles moet precies passen. Zo zijn het televisiemeubel en de bank op maat gemaakt. De lamp in de hoek naast de gordijnen is ook vrij uniek. Speciaal voor ons vervaardigd door een vriend.” Wendy voert één stijl door in het hele huis. Zo hangt de kinderkleding in de kamer van Xem aan twee boomtakken en zijn de deurtjes in de keuken van blank hout.

Hoewel ze al twee jaar in het nieuwe huis wonen, is het nog lang niet af. “De benedenverdieping en de kamer van Xem zijn klaar, maar in onze slaapkamer moet bijvoorbeeld nog veel gebeuren. We hebben geen haast. Wat betreft de inrichting van mijn huis neem ik nooit ondoordachte beslissingen."

Kimberly Maurik | Heijmans ONE in Schijndel

Kimberly.jpg

Kimberly (25 jaar) woont iets meer dan een jaar in haar Heijmans ONE. Dit is haar eerste huis, hiervoor woonde ze nog bij haar ouders. Om die reden zat ze niet opgezadeld met een verhuiswagen vol aan meubels en accessoires. “Ik had gelukkig nauwelijks spullen en kon alles nieuw kopen. Zomaar even een paar toffe meubels kopen behoorde niet tot de opties. De ruimte in een ONE is beperkt. Hoe meer spullen, hoe minder ruimte er overblijft en ik wil wel voldoende plek hebben om te leven. Mijn motto is daarom less is more.”

Kevers en vlinders

Haar grote passie is de natuur. Deze liefde voor planten en dieren is Kimberly met de paplepel ingegoten door haar opa. Ze heeft hier inmiddels haar baan van gemaakt. “Ik werk op een zorgboerderij voor verstandelijk gehandicapten.” De natuur is volop aanwezig in haar interieur. “Een lang gekoesterde wens was het inlijsten van mijn collectie opgezette kevers en vlinders. Beide lijsten hangen nu boven de bank. Buiten heb ik een moestuin aangelegd en sinds kort heb ik ook een eigen kas.”

Kimberly2.jpg

Variatie aanbrengen

Voorlopig blijft het interieur zoals het nu is. Daar heeft Kimberly een goede reden voor: “Ik woon hier nu ruim een jaar en zou best wat spullen willen verschuiven. Maar de ruimte is beperkt. Alles omgooien is dus geen optie. Wat wel kan is regelmatig variatie aanbrengen in accessoires, zoals een andere kleur kaarsjes op tafel of kussens voor op de bank."