Skip to content
Heijmans heeft in Heerenveen de deuren geopend van een nieuwe fabriek voor de productie van houtskeletwoningen volgens het Heijmans Horizon® concept.
Zo werkt duurzame energieopwekking

Meer vermogen voor houtskeletbouwfabriek

19 februari 2024

Een houtskeletbouwfabriek tijdens piekmomenten laten draaien op een dieselaggregaat die dikke rookpluimen de hemel in blaast? Geen denken aan. Een duurzame oplossing is de enige optie voor Joost van Asch, Directeur Industrieel Bouwen bij Heijmans. Daarom liet hij in 2022 naast de houtskeletbouwwoningfabriek in Heerenveen een batterij plaatsen die energie opwekt en opvangt.

Meer activiteiten, meer vermogen

In 2021 nam Heijmans in Heerenveen een houtskeletbouwfabriek om duurzame woningen te produceren over, en zette hiermee de volgende stap in CO₂-neutraal bouwen. Uit een grondige inventarisatie bleek destijds dat uitbreiding nodig was. Joost van Asch: “Een verdubbeling aan activiteiten vraagt om meer ruimte. Zo trokken we duizend vierkante meter kantoorruimte bij de fabriek, en plaatsten we machines en verlichting.”



Op het dak van de fabriek liggen tweeduizend zonnepanelen, en tóch kon de fabriek maar nipt op de huidige netvoorziening draaien. Uit gesprekken met de gemeente bleek dat de netcapaciteit verzwaard wordt in 2025, maar de termijn waarop dat zou gebeuren bleef onduidelijk. Het team van Joost ging daarmee een onzekere periode tegemoet. “We wisten dat dit een groot probleem zou worden, dus er moest een oplossing komen.”

Met de opening van onze eigen houtskeletbouwfabriek zijn we in staat om snel en op grote schaal toekomstbestendige en betaalbare woningen te produceren.
Met de opening van onze eigen houtskeletbouwfabriek in 2022 zijn we in staat om snel en op grote schaal toekomstbestendige en betaalbare woningen te produceren.

Een batterij als duurzame oplossing

De keuze voor een oplossing maakte hij samen met Heijmans Energie Services (HES). “Er waren twee technisch goede oplossingen. Zo plaatsten we een accu die de dal-momenten van de panelen opvangt. Het voordeel hiervan is niet alleen dat de accu duurzaam is, maar ook dat we de zelf opgewekte stroom kunnen inzetten, zonder extra kosten te maken. Ook konden we een aggregaat neerzetten, maar die is naast vervuilend ook qua kosten niet interessant”, legt Joost uit. De keuze was dus snel gemaakt: in het najaar van 2022 is een batterij geplaatst om de stroomvoorziening van de fabriek te borgen – iets dat op deze schaal nog niet eerder in de markt is toegepast.

Een proces van trial and error

De batterij laat zich echter niet op dezelfde manier terugverdienen als zonnepanelen, en kent geen directe terugverdientijd. Joost legt uit, “Het is een flinke investering, en het is lastig om in een businesscase terug te brengen wat het precies oplevert. Dat maakt het spannend. Samen met het HES-team duik ik in de data, en verdiepen we ons in zaken als bedrijfsprocessen, de werkzaamheden van de machines en de grootte van de accu.”

De duurzame batterij bij de houtskeletbouwfabriek in Heerenveen vangt het hele jaar door energie op, die helpt met pieken.

“Dit gehele proces is trial and error, en we leren veel. De volgende stap voor nu is dat we bewust gebruikmaken van de batterij. Kijken wat het kan en wat niet, en hoe we daarop kunnen sturen”, gaat hij verder. “We hebben buiten bijvoorbeeld tien laadpalen staan, die verbruiken al de volledige netcapaciteit, en dan hebben onze machines nog niets gedaan. We moeten daar slim mee omgaan, de batterij opladen buiten de productietijden en laten draaien wanneer de piek is.”

De batterij vangt het hele jaar door energie op, die helpt met pieken. Onderaan de streep komen wij zelfs positief uit.
Joost van Asch, Directeur Industrieel Bouwen bij Heijmans
Joost van Asch, Directeur Industrieel Bouwen, is trots op de energieoplossing om de stroomvoorziening van de houtskeletbouwfabriek in Heerenveen te borgen.
Joost van Asch, Directeur Industrieel Bouwen, is trots op de energieoplossing om de stroomvoorziening van de fabriek te borgen – iets dat op deze schaal nog niet eerder in de markt is toegepast.

Geen netproblemen meer

Het principe is simpel. Wanneer het verbruik de netwaarde overschrijdt, vangt de batterij dat op. En wanneer verbruik juist laag is, laadt de batterij op. De pieken worden dus eenvoudig opgevangen, en daarmee is het hele netprobleem van de fabriek opgelost. Door de batterij in combinatie met de zonnepanelen te gebruiken, creëert de fabriek nog meer rendement: door de energie voor het opladen van de batterij uit de panelen te putten, houden ze de stroom in huis.

Heijmans als duurzame pionier

Een krappe stroomvoorziening is voor veel Nederlandse bedrijven een groot probleem. Toch begrijpt Joost wel waarom deze oplossing niet breder ingezet wordt. “Het is een flinke investering, en de techniek is nog redelijk onbekend. Desalniettemin is het slim om óver de jaargetijden heen te kijken. Zo vangt de batterij het hele jaar door energie op, die helpt met pieken. Onderaan de streep komen wij zelfs positief uit.”

Als het gaat om het opwekken van duurzame energie, pioniert Heijmans met innovatieve oplossingen. “De batterij kan op verschillende manieren worden ingezet, en er is nog veel mogelijk. We kijken uit naar meer innovatie met de batterij in de toekomst”, sluit Joost af.

Door de batterij in combinatie met de zonnepanelen te gebruiken, creëert de houstkeletbouwfabriek in Heerenveel nog meer rendement