Skip to content
Duurzame batterij bij Heijmans' houtskeletbouwfabriek in Heerenveen helpt netcongestie voorkomen.
Toekomstvastwaarde houtskeletbouwfabriek Heerenveen

Duurzame batterij helpt netcongestie voorkomen

25 januari 2024

Hoe laat je een fabriek voor houtskeletbouwwoningen duurzaam draaien? Zonnepanelen werken alleen wanneer er genoeg straling is, en de elektriciteitsbehoefte neemt toe. Door overbelasting kan het net daar niet altijd in voorzien. De houtskeletbouwwoningfabriek van Heijmans in Heerenveen ging samen met het team van Heijmans Energie Services op zoek naar een duurzame oplossing.

Het ophopende netprobleem

Netcongestie: het klinkt al vervelend, als iets wat uit zijn voegen barst, en ongevraagd uitdijt. En dat is ook zo, want netcongestie is een groot probleem in Nederland. De behoefte aan elektriciteit neemt toe, maar we kunnen de vraag niet aan. Anders gezegd: nieuwe bedrijven kunnen geen aansluiting krijgen en bestaande bedrijven niet verduurzamen vanwege de beperkte netcapaciteit. Dit was ook het geval in de houtskeletbouwwoningfabriek van Heerenveen. Joost van Asch, Directeur Industrieel Bouwen bij Heijmans: “De activiteiten van de fabriek verdubbelen, maar de netcapaciteit wordt pas in 2025 verzwaard. Dat is een groot probleem voor ons, dus er moest een oplossing komen.” Samen met Heijmans Energies Services (HES) wordt er naar diverse mogelijkheden gekeken.

HES is bij uitstek de afdeling om voor dit soort problemen een oplossing te vinden. Zij hebben dagelijks te maken met ingewikkelde uitdagingen op het gebied van energie, en adviseren waar mogelijk. Ze maken daarbij gebruik van bestaande data, maar kijken ook naar nieuwe ontwikkelingen in de markt. “Veel bedrijven kampen momenteel met het net-probleem,” zegt Erik Ruikes, Commercieel Manager bij HES. “Ze willen van het gas af, maar dat kan niet, want er is geen ruimte voor de aansluiting. Of ze willen uitbreiden, maar de aansluiting redt de stroomvoorziening niet.”

De batterij helpt je met de pieken. Onderaan de streep komen we zelfs positief uit.
Joost van Asch, Directeur Industrieel Bouwen Heijmans

Innoveren met lef

Samen met het team van Joost duikt HES in de kwestie, en brengt het gehele productieproces van de fabriek in kaart. Er wordt vooral nagedacht hoe er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de capaciteit die beschikbaar is. De oplossing is innovatief: een duurzame batterij. Batterijen zijn ontzettend belangrijk in de energietransitie. Ze belasten de netaansluiting niet, en zorgen ervoor dat het productieproces doorgaat. Toch worden ze nog maar schaars ingezet.

“We zijn op alle vlakken aan het leren, want een batterij op deze schaal als stroomvoorziening gebruiken is nog niet eerder gedaan”, aldus Erik. “Ook hebben we in dit proces met veel variabelen te maken”, vult van Asch aan. De fabriek was nog in verbouwing, en je weet niet wanneer de meeste energie wordt verbruikt. Hoe het bedrijfsproces in elkaar zit en wat de machines verbruiken. Daarover gingen beide partijen met elkaar in gesprek.

Erik: “Dat was een belangrijke stap, want je wil niet naar een scenario waarbij je de productie moet afschalen, omdat je niet over de netcapaciteit wil gaan”. De batterij wordt op de momenten ingezet dat het rendeert, en hij laadt buiten de productieperiode op. “Op dit moment kijken we met name hoe de batterij presteert, en hoe deze zo effectief mogelijk kan worden ingezet. Binnen HES wordt dat ook wel energiemanagement genoemd”, vertelt Erik.


De batterij zorgt voor toekomstvastwaarde bij de houtskeletbouwwoningfabriek in Heerenveen.
De batterij zorgt voor toekomstvastwaarde bij de houtskeletbouwwoningfabriek in Heerenveen.

Zo voegt Heijmans toekomstvastwaarde toe

Daar ligt volgens Joost ook de meerwaarde van het HES-team: “Het begrijpen én het goed inzetten van de batterij. Want wanneer we te veel stroom gebruiken, hebben we alsnog een probleem.” Nu de accu geïnstalleerd is, kijken de adviseurs naar overige onzekere factoren. “We proberen zoveel mogelijk lessen uit dit proces te trekken, zo weten we zeker dat we onze klanten straks beter kunnen adviseren”, vertelt Erik. De batterij wordt vooralsnog ingezet om het productieproces te ondersteunen, maar er zijn legio mogelijkheden.

Zo kan er energie uitgewisseld worden met de omgeving, en kan de batterij ingezet worden richting het lokale gebied of zelfs op de energiemarkt. Volgens Erik en Joost is het allerbelangrijkste om de batterij beter te begrijpen. “Het is nu van belang om te kijken hoe we de accu doeltreffend kunnen inzetten, en proactief op het verbruik kunnen sturen”, sluit Joost af. Zo evolueert de batterij van nieuwste snufje naar een toekomstvaste oplossing.

We proberen zoveel mogelijk lessen uit dit proces te trekken, zo weten we zeker dat we onze klanten straks beter kunnen adviseren.
Erik Ruikes, Commercieel Manager HES
De duurzame batterij wordt vooralsnog ingezet om het productieproces te ondersteunen, maar er zijn legio mogelijkheden.

Neem contact met ons op