Ver voor de bouwplannen rond waren, vonden de bewoners van Fenix I elkaar. Ze trokken samen op om hun woonwensen te vervullen, en vormden al snel een hechte community.
Good news travels fast. Zo ook de berichten over de ontwikkeling van appartementen bovenop de Fenixloodsen. Niet zomaar appartementen, maar loftwoningen, met uitzicht op het water. Rotterdams communicatiebureau Conversation Next ontwikkelde een marketing-aanpak om een Fenix-community te bouwen met betrokken ambassadeurs. Ze bouwden een pagina Fenixlofts op Facebook die door vele duizenden mensen werd geliked. Voor de eerste inspiratiesessie tijdens De Nacht van De Kaap in 2012 was de belangstelling gigantisch.Ā
Burenborrel
Karin van Wingerden, inmiddels trotse bewoner, was Ć©Ć©n van hen. "Mijn man en ik zagen onszelf daar wel wonen, ja. De locatie is natuurlijk briljant", vertelt ze tijdens een burenborrel. Ze herinnert zich de allereerste bijeenkomst, zoān zeven jaar geleden, nog goed: "We spraken over hoe je met een loftwoning om kan gaan. IdeeĆ«n uitwisselen, inspiratie opdoen, snuffelen aan het project en aan elkaar. Toen ontmoette ik al een paar mensen die nu mijn buren zijn."
De groep Fenix-pioniers groeide en in 2013 gingen de inspiratiesessies over in woonworkshops, waar ook de architect, de ontwikkelaar vanuit Heijmans en de makelaar bij waren. Al pratend, fantaserend en discussiĆ«rend werden de plannen over het ontwerp en de inrichting steeds concreter.Ā
Zoals de flexibiliteit van de woningen: als alles kan, hoe wil je dan wonen? Hoeveel vierkante meters? Alles op Ć©Ć©n verdieping of verdeeld over twee? De plint kwam aan bod: was er behoefte aan horeca in het gebouw? Aan winkels? Een culturele ontmoetingsplek? En wat te denken van extra diensten als een gym of een wasserette? Ook de binnentuin was onderwerp van gesprek: wilde men ākijkgroenā of een tuin waar je ook een feestje in kunt geven?
Visie toetsen
"Deze manier van ontwikkelen, samen met toekomstige bewoners, was voor ons ook nieuw", zegt Raymond Raadtgever, commercieel manager bij Heijmans. "Maar we vonden het interessant om het op deze manier te doen. Natuurlijk hadden wij onze visie. Maar sloot die ook aan bij de wensen van de consument? Dat wilden wij toetsen. Met als bijkomend voordeel dat de pioniers steeds enthousiaster werden en het verhaal verspreidden in de stad. Dat gaf de Fenixlofts naamsbekendheid."
De pioniers hielpen de ontwikkelaar om zijn plannen fijn te slijpen. Andersom konden zij die plannen sturen. "De toewijding was enorm", zegt Raymond. "Op een gegeven moment dachten wij: we moeten die commitment belonen. Dus gaven we de pioniers voorrang bij de inschrijving, en gunden we ze een pionierskorting, die in verhouding stond met het aantal vierkante meters van hun appartement. Dertig pioniers gebruikten die regeling."Ā
Verbonden zijn
Karin van Wingerden trommelde in 2015 een groepje pioniers op om samen een VVE op te richten. "Natuurlijk heel ongebruikelijk, een VVE oprichten nog vĆ³Ć³r er Ć¼berhaupt gestart is met bouwen. Maar het voelde goed om alvast verbonden te zijn met een aantal mensen, en op die manier een steviger gesprekspartner te zijn richting Heijmans. Het heeft ervoor gezorgd dat wij verbeteringen konden aanbrengen in het project, die voor ons belangrijk waren. Zo wilden we graag een tagsysteem, in plaats van klassieke sloten met sleutels. En een verdubbeling van het aantal plaatsen in de fietsenstalling. Die dingen zijn gerealiseerd."
Wim Groen was tijdens het ontwikkelproces voorzitter van de binnentuincommissie. "Heijmans stelde eerst een sedumdak voor, maar er waren ook mensen die in de tuin wilden kunnen zonnen of barbecueƫn. Samen met tuin- en landschapsarchitect Mien Ruys bedachten we een plan waar de meerderheid zich in kon vinden."
Ramona van den Berg vertelt hoe zij als VVE-lid de saamhorigheid een handje hielp, door het organiseren van borrels en het bijhouden van een bewoners-Facebookgroep. "Wat begon met een klein groepje actievelingen, groeide uit tot een community waar heel veel kopers in vertegenwoordigd zijn. We trokken veel samen op. In 2016 organiseerden we een leveranciersmarkt in Fenix II, waar allerlei leveranciers hun vloeren, keukens en verlichting presenteerden. Zo konden we samen inkopen en kortingen bedingen. Veel mensen wilden bijvoorbeeld een gietvloer. Alle gietvloeren in het gebouw komen bij twee, drie leveranciers vandaan."
Jolanda en Ton Vergunst startten tijdens het proces zelf een bedrijfje: Gewoon Gers. "We zochten van die mooie, stalen industriƫle deuren en wanden, maar konden ze nergens vinden. Toen zijn we ze zelf gaan produceren, en kwamen we erachter dat er vanuit de Fenix-groep veel meer vraag naar was. Ik denk dat bijna de helft van de kopers een deur of een wand bij ons besteld heeft."
Cor Noltee is ook een koper van het eerste uur. "Maar ik zat niet overal bovenop, temeer omdat er in de groep veel deskundige mensen zaten, die dat al deden. Dat was wel heel fijn. Zij stelden kritische vragen, richten een VVE op en namen allemaal initiatieven namens de community. Dat gaf mij alle vertrouwen dat het helemaal goed zou komen."
En goed kwam het: op 4 juni 2019 kreeg Cor de sleutel van zijn appartement, en drie nachten later sliep hij er voor het eerst. "Als allereerste Fenixloft-bewoner!" glundert hij. "Ik heb gewoon een bouwzeiltje op de grond gelegd en ben gaan pitten."
Raymond Raadtgever: "Al met al zijn de Fenixlofts vanuit een enorm saamhorigheidsgevoel, creativiteit en passie ontwikkeld. Er is buiten de lijntjes gekleurd en dat heeft een prachtig woongebouw opgeleverd, waar heel veel mensen nu met veel plezier en trots wonen."
Althans: iedereen heeft de sleutel. De Ć©Ć©n is al compleet ingericht, de ander is nog even druk met de keuken of badkamer. "Ook in deze fase is het fijn dat je je buren al kent", vindt Ramona. "Het contact verloopt heel gemakkelijk. We lopen veel bij elkaar in en uit, voor advies of een praatje. Via Facebook wordt volop gereedschap uitgewisseld. En we kunnen bij elkaar terecht: āIs je keuken nog niet af? Kom je toch bij mij koken?ā Dat idee."
Het is inmiddels gezellig druk op de burenborrel in de passage. Niet alleen de kopersgroep is goed vertegenwoordigd, ook huurders zijn van de partij. Karin van Wingerden: "Mooi om te zien dat zij er nu ook bij zijn, en in de community worden opgenomen. Nu zijn we compleet."
Er wordt geproost. Op een mooie toekomst.