Ander klimaat, andere kijk op water nodig
In Nijmegen zijn ze dol op wandelen. Maar ook op springen, bewijst de Waalsprong. De geslaagde landing leidt tot vijftienduizend woningen aan de noordzijde van de rivier. Ook Heijmans zette er voet aan wal. Een van haar projecten is De Groene Oever. Een bezoek aan de 117 duurzame woningen aan de Lentse Plas.
Volgens politie.nl is Pim Lammerink de wijkagent van Lent. Zou hij wel eens meldingen over luidruchtige kikkers krijgen? Gerechtvaardigde vraag, bij aankomst in De Groene Oever. Een koor van kwakers verwelkomt. In prinsen veranderen ze vermoedelijk nooit, maar hun leefgebied is ontegenzeggelijk een sprookje.
Lucht, groen, water. Dat delen ze met de bewoners van de twee-onder-een-kappers aan de Lentse Plas. Eigentijdse architectuur, ruime en duurzame huizen die op de bewonerswensen zijn gebaseerd. De tuinen variëren van Japanse zen-zônes tot wilde fluitekruidveldjes. Hun gemeenschappelijkheid: de waterkant en het weidse uitzicht.
Fijne plek, luidt de conclusie van Yvonne (39) en Remco (36), die in hun tuin aan het klussen zijn. Sinds 2015 wonen ze met hun twee kinderen in De Groene Oever. “Hier in Nijmegen hebben we allebei bedrijfskunde gestudeerd. Later kwamen we in Amersfoort terecht. Maar na negen jaar wilden we toch terug”, zegt Yvonne. “De reden? Vrienden, familie, maar ook het zuidelijke, meer bourgondische karakter van Nijmegen. De Randstad, waar Amersfoort langzaam bij hoort, is toch minder relaxed.”
Ze omarmen de duurzaamheid van de Groene Oever. Zonnepanelen op de daken, uitmuntende isolatie, gebruik van restwarmte. In de straten brandt ledverlichting, ook beschikt de buurt over een gedeelde elektrische auto. Ander pluspunt: “De indeling kende een vrij grote flexibiliteit. Zo hebben we de badkamer en maten van ramen veranderd.”
Geweldig
Een dozijn tuinen verder. Onder een parasol mijden Fanny en Dorien de felle zon. Beiden zijn 38 jaar, beiden woonden in Nijmegen-Oost. Nu zijn ze buurvrouwen. Dorien: “Ik woonde in een jarendertighuis. ‘We gaan nooit naar nieuwbouw’, hebben m’n man en ik altijd gezegd. Tot we dit ontdekten. Duurzaam, geen tocht, geen kou.” De omringende natuur? Dorien, van beroep logopediste, prijst de Lentse Plas met zuivere oh’s en ah’s. “Wonen aan het water is geweldig. Mijn kinderen wíllen niet eens meer op vakantie. Da’s ongelogen waar.”
Buurvrouw Fanny was huisarts. Sinds kort is ze docente verpleegkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. “Als je drie jonge kinderen hebt, is dat een logische switch. Afscheid van weekend- en nachtdiensten geeft meer vrijheid.” Ook al wonen de vrouwen in het paradijs, toch hebben ze desgevraagd wensen. “Ik zou wat meer diversiteit willen”, zegt Dorien. “Nu zijn het vooral jonge, hogeropgeleide tweeverdieners met kinderen die hier wonen. Als je niet oppast, krijg je te veel van hetzelfde.” Fanny: “De winkelvoorzieningen mogen beter. Ik zou hier wel een Hema, Kruitvat en slager willen. Maar dat is een kwestie van tijd.”
Geluksvogel
Aan de bocht van de Lentse Plas staat de Morph-toren, vernoemd naar het innovatieve Heijmans-concept voor appartementen. Het rijzige complex telt er 39. Sinds drie jaar wonen Willy (58), zijn vrouw, hun twee kinderen en de hond op de begane grond. “Met plezier? Elke dag. Buiten kijf”, zegt de oud-ambtenaar bij de fiscus. Nee, vermakelijksheidsbelasting hoef je niet te betalen aan de Lentse plas. Wel af en toe de ramen van spinrag ontdoen, zodat het uitzicht optimaal blijft.
Terwijl Willy met ragebol op een huishoudtrapje balanceert: “Achttien jaar woonden we in de Hazenkamp in Nijmegen. Maar ik hou van de natuur. Ik fiets regelmatig naar mijn werk in Arnhem. Zo kwam ik dit project tegen. Toen ik de modelwoning bezocht, was ik verkocht. Nou ja, ik niet alleen.” Hij somt wat flora en fauna op: “Karper, snoek, kikkers, watervogels, boterbloemen, riet.” De geluksvogel? Hijzelf.
De Waalsprong is nog niet af. Hoorbaar: aan de noordoostkant van de plas zet een graafmachine zijn tanden in een weiland. Tegelijkertijd klinkt een schreeuw: “Bommetje!” Tijd om de Explosieven Opruimingsdienst te bellen? In mei 1940 is immers stevig gevochten rond Lent. Maar kindergelach stelt gerust. Vanaf een houten brugleuning plonst een jongen in het water, waarna andere kinderen joelend volgen.
Sinds mei 2018 is de Lentse Plas goedgekeurd zwemwater. Op het water dobberen ook twee rubberboten en een kano. Die parasols daar verderop? Het pasgeopende zandstrand met Grandcafé Liz en bioscopencentrum Cinemec – het perfecte decor voor ‘Finding Nemo’ of ‘Jaws’.
Hemelwater
Samen met de Oosterhoutse Plas en Zandse Plas vormt de Lentse Plas het natuur- en recreatiegebied De Waaijer. De waterpartijen doen ook dienst als opvang- oftewel retentiebekken. Omwille van duurzaamheid kent de Waalsprong scheiding van huishoudelijk afvalwater en hemelwater. Via een vernuftig watersysteem – goten in het midden van de straat, singels en wadi’s – eindigt alle hemelwater in de drie natuurplassen.
Hotze (77) kan er alles over vertellen. Hij is Fries van origine, maar de liefde en zijn werk aan de Tuinbouwopleiding Arnhem voerden hem naar dit Waalgebied. Elke dag laat hij hier zijn hond uit. Hotze, die twaalf jaar lid van de wijkraad was, wijst naar de plas. “Begin deze eeuw was dit één groot kassengebied. Tomaten, paprika’s. Maar vrijwel alle tuinders zijn verplaatst en schathemeltjerijk geworden. Goede ontwikkeling, dat er nu huizen staan. Jonge gezinnen moeten toch ergens wonen?”
Lentmark
Aan de zuidwestkant van de plas staat een toren van hergebruikt hout. Veelkantig, kleurig, dak van gras. Lentmark, heet het achttien meter hoge bouwsel. Het is onder de vlag van leerwerkproject Lenteveld in 2011 tot stand gekomen. Sinds lente 2017 is de begane grond een ijs- en koffiekiosk met terras.
Goede locatie, weet exploitante Patries Lessmann. Vóór haar pensioen was ze activiteitenbegeleidster in de zorg; nu zorgt ze voor mensen die actief zijn. “Ik zit hier aan het Rijn-Waalpad. Fietsers uit Israël, Amerika, Dubai, Canada: ik krijg allerlei nationaliteiten op bezoek. Ook de buurtbewoners kennen de weg naar dit plekje. De Groene Oever voelt als een warm bad.” Wie er (nog) niet woont, maar een dag Lentse Plas wil beleven: geen probleem. Patries verhuurt ook picknick-kleden, parasols en gevulde picknick-manden.