Skip to content
amsterdam_vertical_ron_de_koning_1.jpg
Hoe staat het met... Amsterdam Vertical

Bouwen op een goede basis

29 juli 2020

Begin 2020 was er eindelijk reuring op het bouwterrein van VERTICAL in Amsterdam Sloterdijk. Nu, ruim een half jaar later, zitten de funderingspalen in de grond, draait de torenkraan op volle toeren en worden de eerste wanden van de parkeergarage opgetrokken. Tijd voor een update vanaf de bouwplaats met projectmanager Ron de Koning.

Het gaat lekker op de bouwplaats van VERTICAL in het hart van Sloterdijk-Centrum. Na het grondwerk zitten inmiddels alle heipalen in de grond. Dat laatste was nogal een spannende klus, vertelt projectmanager Ron de Koning. “Sommige heipalen zijn vierkant 50 bij 50 centimeter en gaan ongeveer 23 meter de grond in. Echt joekels. En omdat ze op sommige plekken zo dicht op elkaar staan, is de grond behoorlijk gaan verdichten. Het werd steeds moeilijker om ze de grond in te krijgen. Maar de klus is geklaard. De basis van VERTICAL is gelegd.”

Zware tijd

Ron: “Voor de mensen die rond het project wonen of werken en voor de hotelgasten was het een minder leuke periode. We hadden de werkzaamheden voor het heiwerk vooraf goed met de omgeving afgestemd, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Veel omwonenden gingen thuiswerken en toeristen maakten minder uitstapjes.

Die mensen hebben het zwaar te verduren gehad, want we hebben acht weken lang heipalen geslagen. We hebben voor deze mensen een ontbijt geregeld en uitgelegd waarom het heiwerk zo’n pittige klus is. Dat werd gewaardeerd. Gelukkig voor hen (en voor ons) is het heiwerk na al dat gebonk nu klaar.”

amsterdam_vertical_10.jpg

Keldervloer

Een rondje over de bouwplaats laat zien dat de keldervloer bijna klaar is. Het is de vloer van de parkeergarage, die straks twee lagen telt. “Bij de lage toren zijn we de betonnen wanden al aan het optrekken, terwijl in het middelste deel de palen nog worden ontgraven", wijst Ron.

"Ter plaatse van de hoge toren brengen we de wapening van de keldervloer aan. Hoewel dat allemaal gefaseerd gaat, is waarschijnlijk eind september de 'parkeerbak' in één keer klaar. Dan beginnen we in oktober met het opbouwen van de hoge toren.”

Doorwerken

Is de parkeerbak klaar, dan trekken Ron en zijn team de omliggende damwanden op en vullen ze het geheel aan met grond. "Dan heb je een mooi dek en ontstaat er rondom ruimte om de toren te gaan bouwen. Maar voordat het zover is, moeten we in de vakantieperiode nog flink aan de bak. Dat heeft gelukkig niks te maken met het coronavirus, want in die tijd hebben we ‘gewoon’ door kunnen bouwen."

Ron: "Omdat we een open bouwplaats hebben waar het niet krioelt van de mensen, hebben we de anderhalve meter- en andere maatregelen goed kunnen handhaven. Een mazzeltje, want daardoor lopen we nog prima op schema. Ook in de zomervakantie werken we door. Dat was gelukkig wel vooraf al ingecalculeerd. We gaan er alles aan doen om in oktober zo snel mogelijk de lucht in te gaan.”