Skip to content
shahid_talib.jpg
Vijf vragen aan Shahid Talib

Een gezond huis is een slim huis

9 juli 2020

Als je huis met je meedenkt, steeds slimmer wordt, dan woon je uiteindelijk gezonder, stelt Shahid Talib, directeur Smart City bij Heijmans. Als je huis je een seintje geeft bij het verslechteren van het binnenklimaat bijvoorbeeld, of als het tijd is de buitenboel te schilderen.
Toekomstmuziek? Dichterbij dan je denkt: veel bouwstenen zijn al aanwezig, bijvoorbeeld voor binnenklimaat, energie en veiligheid.

1. Wat versta je onder een slim huis?

“Een intelligente woning is voorzien van slimmigheidjes die met elkaar in verbinding staan, om jou als bewoner te ontzorgen en van alle gemakken te voorzien. Met als doel dat je gezonder kunt leven.

Tegenwoordig kan een huis echt veel meer dan alleen verwarmen: het is 24/7 online, geeft inzicht en is op afstand aan te sturen. Bij Heijmans zijn we hier al vijf jaar mee bezig, van opleveren met werkend internet tot standaard huisbesturing. Nu zetten we de voor ons logische volgende stap, namelijk ervoor zorgen dat het huis optimaal is voorbereid op het moment dat je thuiskomt. Helemaal afgestemd op jouw wensen."

shahid_talib_1.jpg

"Met een app op je telefoon stuur je je huis op afstand aan. Wij zorgen dat de basis goed geregeld is. Dan moet je denken aan een comfortabele temperatuur, brand- en inbraakbeveiliging op je eigen perceel en hulp bij onderhoud. Dat het tijd is om het houtwerk buiten te schilderen bijvoorbeeld. Als je huis op tijd aangeeft dat het aan verzorging toe is, woon je veel comfortabeler. En het bespaart je ook nog kosten!”

2. Hoe maakt je huis je dan gezonder?

“Het helpt je met het verbeteren van het binnenklimaat. Wist je dat tachtig procent van de fijnstof die een gemiddelde Nederlander inademt, hij binnenkrijgt in zijn eigen woning? Dat maakte het Longfonds laatst bekend. Het is bij wijze van spreken gezonder om een uur langs de A4 te hardlopen dan een uur te koken in je open keuken! CO2- en fijnstofgehaltes stijgen snel in huis, en de oude gewoonte om de ramen te openen zijn we vergeten."

heijmans-slimwonen-huisbesturing-2.jpg

"Sensoren in je huis meten stoffen die je binnenklimaat beïnvloeden. Wanneer dat ongezonde niveaus bereikt, schakelt je huis vanzelf de ventilatie in of geeft je een melding dat de ramen open moeten. Of seint je in als er een luchtfilter moet worden vervangen.

Denk ook aan je persoonlijke veiligheid. Ben je onverhoopt gevallen en kun je niet meer opstaan, dan kunnen sensoren die valbeweging detecteren en een melding sturen naar je mantelzorger of thuiszorgorganisatie.”

3. Kun je nog meer voorbeelden geven van slimme toepassingen?

“Je zou denken dat dit vanzelfsprekend is, maar overal in je huis, van kelder tot zolder, fatsoenlijk bruikbaar WiFi-bereik? Sinds we vaker thuis werken vanwege de corona-uitbraak, besef je hoe belangrijk dat is en weet je ook dat het in de meeste huizen verre van perfect is. Als Heijmans bieden we een dekkend WiFi-netwerk in je hele huis. Vanaf dag één, ongeacht je provider.

Straks helpt je huis ook bij het terugdringen van je energieverbruik. Nu is het dankzij slimme meters mogelijk je energieverbruik te monitoren en dit terug te zien. Maar in de toekomst schat je huis op basis van data in wat het juiste moment is om de vaatwasser of wasmachine aan te zetten, of om te koken op de duurzame stroom die is opgeslagen in de batterij van je elektrische auto.”

4. Zijn deze slimme technieken standaard?

“We starten met onze eigen nieuwbouwprojecten, maar willen gezond wonen bereikbaar maken voor iedereen. Dus zijn we met beleggers en woningcorporaties in gesprek om deze technieken ook in bestaande huizen aan te brengen, bijvoorbeeld op basis van abonnementen. En door de schaal waarop Heijmans werkt, is de slimme woning betaalbaar te houden. In Maanwijk in Leusden willen we systemen voor datacommunicatie en sensoren die het binnenklimaat meten aanbrengen vóór de oplevering. Bewoners kunnen het dan zelf activeren zodra ze in het huis wonen. Uiteraard blijf je zelf eigenaar van de data."

"Wij gebruiken alleen geanonimiseerde data om de aangeboden diensten te verbeteren en om je huis in de toekomst nóg beter mee te laten denken. Je bepaalt zelf of je deze data met ons wil delen. En wil je straks zelf slimme apparaten toevoegen? Geen probleem. Je hebt immers een goed WiFi-netwerk in je hele huis!"

5. Hoe ziet zo’n huis eruit? Is het nog leefbaar?

“Jahoor. Sterker nog, de technieken die wij toevoegen aan het huis, zijn er op gericht om de leefbaarheid verder te vergroten. Zo hangen we geen tientallen sensoren aan de muren, maar geven we extra functionaliteiten aan de dingen die er toch al waren. De thermostaat meet al temperatuur, die kan toch ook prima CO2 en vluchtige organische stoffen meten?

Zo blijven we als Heijmans streven naar geïntegreerde oplossingen. Die ook nog eens gemakkelijk te bedienen zijn. Dus is het soms zoeken naar de juiste balans tussen veel functies en bedieningsgemak. Uiteindelijk wil je naar één app toe om bewoners te ontzorgen." 

heijmans-slimwonen-huisbesturing-1.jpg

"Ik zou het mooi vinden als we het delen van auto’s in dezelfde app kunnen verwerken. Dan moet je denken aan het reserveren, openen en opladen van een elektrische deelauto. Je regelt straks via je smartphone een Tesla die bij jou in de straat staat, zonder dat je ‘m zelf bezit. Dit soort extra services bij het huis, die zouden toch breed toegankelijk moeten zijn?”