In het groen van Voorhout verrijst Nieuw Boekhorst. Een project waar de gemeente Teylingen en Heijmans samen met een aantal andere partijen een nieuwe standaard zetten voor gebiedsontwikkeling. Dit project is – met ruimte voor zo’n 1300 woningen – niet alleen een antwoord op de woningnood, maar ook een ode aan de natuur, de toekomst én… elkaar ontmoeten.
Over ontmoeten gesproken, vandaag komen we samen met Gert-Jan Hanekamp, manager ontwikkeling bij Heijmans, de Teylingense wethouder Marlies Volten én Arjan Stegeman, projectleider vanuit de gemeente Teylingen. We bespreken wát Nieuw Boekhorst zo bijzonder maakt.
Stabiel en fijn samenwerken
Wethouder Volten gaat ons voor: “Kijk, heb ik net gekregen.” Ze wijst naar een oorkonde voor Beste Lokale Bestuurder van Zuid-Holland in 2023. Deskundigheid en draadkracht pronken boven aan het document. “Ja, dat neemt ze ook mee in dit project,” beamen Gert-Jan en Arjan. “Het is stabiel en fijn samenwerken met Marlies als wethouder. We hebben vertrouwen in elkaar én weten elkaar te vinden om het samen voor elkaar te krijgen.”
Wonen in een groene en gezonde leefomgeving
Nieuw Boekhorst wordt een wijk voor mens, plant en dier: de gezonde leefomgeving die bij Heijmans centraal staat. Gert-Jan: “Er is veel ruimte voor groen en water. Er komt een groot park – het Boekenburgerbos – en er komt een vijver. Ook leggen we een buurtvaart aan. Die wordt verbonden met de Leidsevaart en de Haarlemmertrekvaart.” Marlies vult aan: “Natuur is essentieel voor een toekomstbestendige wijk. Er moet voldoende berging zijn voor water en zicht op groen. Dat bepaalt je woonplezier, maar ook de temperatuur in je wijk. Dat groen en blauw is gewoon een randvoorwaarde. Wij doen daar nog een schepje bovenop en gaan voor een NL Greenlabel A, de hoogste score. Daarin zijn we al aardig op weg!”
Ruimte om thuis te komen
De gebiedsontwikkeling Nieuw Boekhorst speelt in op de krappe woningmarkt met een mix van huur- en koopwoningen. "Dat sluit aan op Heijmans’ strategie voor 2030, waarin verbinding en welzijn een belangrijke rol spelen," vertelt Gert-Jan van Heijmans. “Hier in Nieuw Boekhorst ontmoeten mensen elkaar. Je ziet buurtjes ontstaan, hofjes en eilanden waarin mensen elkaar tegenkomen. Je vindt er een combinatie van sociale huurwoningen en koopwoningen in allerlei prijsklassen. Gemixt en georganiseerd als kleinschalige buurtjes binnen de wijk, zodat je écht ergens thuiskomt.”
Het is én blijft mensenwerk
Onderling contact was vanaf de start belangrijk. En dat hoeft niet moeilijk te zijn. “We zijn bij alle ontwikkelaars langsgegaan”, vertelt Marlies vrijuit. Dat deed ze samen met Arjan. “Gewoon elkaar de hand schudden en een kop koffie drinken.” In eerste instantie hielden de partijen de kaarten nog voorzichtig tegen de borst, maar dat veranderde snel.
Ook de gemeenteraad van Teylingen werd vroeg betrokken bij Nieuw Boekhorst. Gert-Jan: “We zijn met de raad en alle marktpartijen in een bus langs diverse andere projecten gereden. Om te laten zien: ‘Kijk, zo kan het ook, wat denken jullie daarvan?” “Dat was heel leuk én handig”, voegt Marlies daaraan toe. “De mens achter de ontwikkelaar kwam naar voren, waardoor raadsleden en ontwikkelaars elkaar beter gingen begrijpen en vooroordelen vervaagden.” Een excursie met een blijvend effect. Want het is én blijft mensenwerk.
De gemeente als mede-eigenaar
Of deze goede start de sleutel is geweest voor een gelijkwaardige samenwerking? “Ja, honderd procent”, beaamt Marlies. “En het feit dat we als gemeente grondeigenaar werden. Daarmee veranderde onze rol en positie. We gingen van alleen facilitair naar een proactieve en meer gelijkwaardige rol als partner in de gebiedsontwikkeling.”
Corona of niet, de participatie ging gewoon door
Het plan van Nieuw Boekhorst viel nog onder de Wet ruimtelijke ordening – en niet onder de nu geldende Omgevingswet. Toch is er ruimte gemaakt voor participatie. Marlies: “Omdat we dat belangrijk vonden. Het plan wordt daar gewoon beter van.” Maar hoe doe je dat tijdens corona, als informatieavonden geen optie zijn? “We experimenteerden met andere manieren voor participatie”, licht Arjan toe. “We organiseerden bijvoorbeeld een webinar waarin mensen konden stemmen vanuit hun luie stoel. En via de chat kwamen volop vragen binnen. Een oudere dame biechtte op: ‘In een zaaltje had ik deze vraag nooit durven stellen’. Maar nu kan ik hem via de chat stellen en krijg ik antwoord.’”
Honderden mensen online
“Dankzij een polletje wisten we precies hoeveel mensen keken, en welke leeftijd ze hadden”, vertelt Marlies. Honderden mensen keken online. En de diversiteit in kijkers bleek veel groter dan normaal. “Natuurlijk krijg je niet 100% draagvlak, tegenstanders houd je altijd. Maar we hebben wel met alle input rekening kunnen houden. Deze learnings nemen we absoluut mee naar een volgend project. Want het is goed dat niet alleen de mondigste mensen hun mening geven.”
Thuiskomen in Nieuw Boekhorst
Dat woningzoekenden enthousiast zijn over Nieuw Boekhorst, bleek bij de start verkoop van de eerste fase. De belangstelling was overweldigend en alle woningen zijn inmiddels onder optie. Op dit moment wordt de tweede fase voorbereid. De betrokkenen zijn in elk geval vastberaden de vaart erin te houden en kijken uit naar de start van de bouw.
Nieuw Boekhorst is een project van Heijmans, de gemeente Teylingen, Ballast Nedam Development, Blokhuis, Roosdom Tijhuis & Achmea Real Estate.