Skip to content
NACH_header_amsterdam.jpg
De nieuwe rechtbank Amsterdam

Hoe het was, hoe het is

22 juli 2021

De nieuwe rechtbank van Amsterdam is volop in gebruik. In vier jaar tijd realiseerden we bij de Zuidas een complex gebouw met kantoren, zittingszalen, verhoorkamers en gehechtengebied. Projectdirecteur Jan Groeneveld blikt terug aan de hand van vijf foto's.

NACH_entree.jpg

Hoofdentree

"Bij binnenkomst ben je direct onder de indruk van de hoogte, de zichtlijnen naar de verdiepingen en het materiaalgebruik. Net zo indrukwekkend was het bouwen en afwerken van deze ruimtes. Er was een enorm steigerwerk nodig om de constructies te maken en daarna weer weg te werken. Een standaard kantoor kan je stapelen; vier wanden met boven en onder een vloer. De zwaartekracht zorgt voor stabiliteit. Hier ging het anders: de vloeren hangen aan de wanden erboven. Zo creëer je die fraaie open ruimtes. Omdat we van onder naar boven bouwden, moesten we de vloeren tijdelijk ondersteunen totdat de wand erboven af was."

NACH_kantoor.jpg

Kantoren

"De rechtbank is een ruimtelijk pand met veel daglicht. De begane grond en de eerste twee verdiepingen zijn publiek gebied. Hier vindt de rechtspraak plaats. Het gedeelte tussen onder- en bovenbouw is niet publiek toegankelijk en wordt een ontmoetingsplaats en vergaderlocatie voor rechtbank- en justitiepersoneel. Het ontwerp van de kantoren is bedacht vanuit de gebruiker. Het vroeg veel voorbereiding om alle voorzieningen netjes weg te werken."

NACH_zittingszaal.jpg

Zittingszalen

"De rechtbank beschikt over zeven grote en 23 kleinere zittingszalen. De zittingszalen lijken op betonnen dozen met verschillende afmetingen die we moesten stapelen. Dit met vides combineren, is best lastig om te bouwen. De betonconstructies van de zittingszalen zijn net zo strak als de afwerking."

NACH_luchtfoto.jpg

Van bouwput naar kantoor

"Wat een verschil; in ruim tweeëneenhalf jaar van bouwput naar een compleet afgewerkte en functionerende rechtbank. Het gebouw telt in totaal tien bouwlagen boven de grond. Binnenstedelijk bouwen vroeg om goede afstemming met de omgeving. Omwonenden genieten nu van een mooi bebouwd gebied, maar tijdens de bouw ervoeren ze flink wat hinder. Het was zaak om onze belangen en die van omwonenden goed te managen. Dit was de taak van onze omgevingsmanager Bauke van der Goot. De bouwcombinatie NACH is nu nog dertig jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van de nieuwe rechtbank."

NACH_vide.jpg

Roltrappen en vide

"De 22 meter hoge vide bij de roltrappen is dé blikvanger van het publieke gebied. Hier vinden bezoekers de weg naar de zittingszalen. De organisch vormgegeven bodebalies zijn herkenbare oriëntatiepunten die je bewust en onbewust de weg wijzen. Terugkijkend was de vide in de ruwbouw net zo indrukkend om te zien. De foto geeft goed weer wat er nodig is om de gewenste afwerkingen van natuursteen en glas zo strak en scherp mogelijk te maken."