Skip to content
De Kuil, Rotterdam juli 2023_dsc2984
Hoe staat het met… De Kuil, Rotterdam

Groene vallei in Rotterdam-Zuid

13 september 2023

De Kuil doet zijn naam eer aan. In dit binnenstedelijke gebied met vijf meter hoogteverschil worden 232 koop- en huurwoningen gerealiseerd. De hoogteverschillen maken de bouw uitdagend, maar dragen ook bij aan een levendige wijk vol groen en sociale interactie.

Op wat tot voor kort een leeg kavel was ten zuiden van de Erasmusbrug, is nu de bouw van De Kuil in volle gang. Projectmanager Martijn Luigies, ontwikkelaar Rens Buurman en commercieel manager Valeska Enting-Heideveld leiden rond over de bouwplaats. Van een aantal woningblokken is alleen nog de bouw van de parkeergarage zichtbaar, andere blokken zijn al in de afbouwfase en zullen begin 2024 worden opgeleverd.

Aangekomen bij een u-vormig blok met eensgezinswoningen – vier verdiepingen, larikshout tegen de achtergevels, parkeerbox in het huis, zonnepanelen op het dak – geeft ontwikkelaar Rens uitleg over de stappen die nog volgen. “In de ruimte tussen deze twee blokken – en bovenop de ondergrondse parkeergarage – komen de terrassen. Schermen en plantenbakken zorgen voor een terrasafscheiding. Tussen de tegenovergelegen tuinen komen spandraden met begroeiing, waardoor een groene zone tussen de tuinen ontstaat.”

De Kuil, Rotterdam - Wonen in een groene vallei
U-vormig blok met eensgezinswoningen – vier verdiepingen, larikshout tegen de achtergevels, parkeerbox in het huis, zonnepanelen op het dak.

Buurtbewoners groeien door

Het groen tussen de huizen is één van de manieren om van De Kuil een oase in de stad te maken, waar het fijn verblijven is. “De Kuil wordt een autoluw en een openbaar toegankelijk gebied. Met commerciële ruimtes aan de levendige Paul Krugerstraat en binnen het blok een natuurlijke omgeving, met houten gevels en een groen karakter. We hopen dat dit mensen uit omliggende wijken aantrekt en ze elkaar hier ontmoeten”, vertelt commercieel manager Valeska. Een groot deel van de woningen in De Kuil zijn eengezinswoningen, met het idee dat mensen uit Rotterdam-Zuid kunnen doorgroeien naar een grotere woning. “Het is fijn om te zien dat dat ook echt gebeurt. De meeste huizen zijn verkocht aan mensen die al in deze buurt woonden.”

De Kuil biedt naast koopwoningen ook huurwoningen, deels bestemd voor mensen met een zogenoemd ‘sleutelberoep’. Bedoeling is dat hulpverleners en onderwijzers in Rotterdam kunnen blijven wonen. “Dertig procent van de middenhuurwoningen die Vesteda gaat verhuren is bestemd voor deze groep. Het zijn appartementen van 44 tot 64 vierkante meter, met een extra brede galerij, zodat je daar een zitje kunt maken en gemakkelijk contact hebt met de buren. En dat allemaal met uitzicht op de Erasmusbrug en een groene vallei.”

De Kuil, Rotterdam - Wonen in een groene vallei
De bouw van De Kuil is in volle gang. Van een aantal woningblokken is alleen nog de bouw van de parkeergarage zichtbaar, andere blokken zijn al in de afbouwfase en worden begin 2024 opgeleverd.

Hoogteverschillen overbruggen

Al het groen zorgt niet alleen voor een mooi uitzicht, het gaat ook hittestress tegen. En dat is zeker geen overbodige luxe middenin de stad. “We hebben al gemerkt dat het hier echt heet kan worden, omdat dit gebied letterlijk een kuil is, staat hier geen zuchtje wind”, vertelt projectmanager Martijn Luigies. De hoogteverschillen in het gebied zorgen ook voor de nodige uitdaging tijdens het bouwen. “We bouwen eigenlijk trapsgewijs, maar dat is in het straatbeeld niet altijd zichtbaar. Dat betekent dat sommige woningen extra hoge plafonds hebben, soms meer dan 4 meter, om het hoogteverschil te overbruggen.”

Ook voor de aanleg van de ondergrondse waterhuishouding is het hoogteverschil een uitdaging. Boven de grond wordt er juist gebruik gemaakt van hoogteverschillen. “Al het hemelwater wordt opgeslagen op de sedumdaken, waterretentiedaken en in ondergrondse waterkratten. Die lopen in elkaar over en zo komt het water uiteindelijk terecht in de binnentuinen waar het langzaam infiltreert in de bodem.” Om alle planten groen te houden, is er naast een irrigatiesysteem ook een nevelinstallatie op het centrale plein. “Die is bedoeld voor de planten, maar die in de zomer zeker voor kinderen uitnodigend zal zijn om in te spelen.”

De Kuil, Rotterdam juli 2023_dsc2981
Trapsgewijs bouwen: “Dat betekent dat sommige woningen extra hoge plafonds hebben, soms meer dan 4 meter, om het hoogteverschil te overbruggen.”

Metselverbanden

Verder lopend langs de buitenrand van het gebied valt direct het ambachtelijke metselwerk op. Geen gevel lijkt hetzelfde. “In het hele project gebruiken we achttien verschillende soorten metselverbanden en dan maken we ook nog gebruik van bijzondere bakstenen. Deze restklezoren zijn eigenlijk het afval van steenstrips. Deze bijzondere stenen hier inzetten is niet alleen duurzaam en circulair, maar zorgt ook voor een bijzonder aanzicht”, wijst Martijn.

Vergroenen van de omgeving

Hoewel de hoeveelheid groen die De Kuil toevoegt aan de stedelijke omgeving relatief is, zien de Heijmanscollega’s nu al het positieve effect ervan in de omgeving. “De gemeente gaat heel erg mee in het vergroenen. In een grote cirkel rondom De Kuil is een herinrichting gaande, waarbij de aanleg van groen een belangrijk onderdeel is”, vertelt Rens. Dat maakt het vooruitzicht van de functies van dit gebied alleen maar mooier, zegt Valeska. “Ik hoop dat dit gebied een soort stadspark wordt, met leuke routes erdoorheen waar bewoners en omwonenden dagelijks gebruik van maken. Zo voegen we niet alleen meerwaarde toe voor de kopers en huurders van De Kuil, maar zijn we van waarde voor heel Rotterdam-Zuid.”