Skip to content
De Leeuwenkuil Rotterdam Afrikaanderwijk Heijmans vastgoed hek Ontdek maart 2021.jpg
Hoe staat het met... Leeuwenkuil, Rotterdam

Ruwe bolster, groene pit

3 mei 2021

Op de grens van hoog- en laagbouw, tussen Laan op Zuid en de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid, ligt al jaren een leeg kavel. Met een team van grotendeels vrouwen werkt Heijmans aan de invulling: 232 koop- en huurwoningen rondom een groene vallei. “Dit puzzelstukje past alleen hier.”

Het braakliggende terrein tussen de Brede Hilledijk, Paul Krugerstraat en de Jacominastraat is voor de gemeente een bijzonder stukje Rotterdam, vertelt Ymke Elfring, projectmanager. “De bouw van De Kuil vormt het laatste onderdeel in de ontwikkeling van Parkstad, samen met de aangrenzende projecten Openbare Basisschool Nelson Mandela, de woningen van Overhoeks en Huis op Zuid met daarin een woontoren en een sportgebouw. In heel Parkstad zetten we in op kwaliteit en op koop- en huurwoningen in het midden en hoge segment. Dit doen we om sterke schouders toe te voegen in de Afrikaanderwijk, waar circa tachtig procent van de woningvoorraad sociale huur is en vaak een klein woonoppervlakte heeft.”

De Leeuwenkuil Rotterdam Afrikaanderwijk Heijmans vastgoed omgeving maart 2021.jpg

Het winnende plan van Heijmans, dat tot stand is gekomen met Roffaa, XML en Flux, heeft daarom een gevarieerd programma, vertelt Emily Blaauw, commercieel manager Heijmans. “Er zijn middenhuurappartementen van 50 m2, maar ook eengezins-koopwoningen waarvan het merendeel tussen de 105 en 130 m2 groot is. Juist die diversiteit aan eengezinswoningen ontbrak in dit gebied. Tegelijkertijd wilden we de oppervlaktes niet te groot maken, om een deel van de huizen bereikbaar te houden en te voorkomen dat hier alleen een hoogopgeleide doelgroep kan wonen.”

Duurzame primeur

Daarom ontwierp de architecten smalle woningen. Renske van der Stoep van Roffaa licht toe: “Als je naar de omgeving kijkt, wil je aansluiten bij de hoogbouw met woningen in vier lagen. Maar vier lagen met een standaard breedte is veel te groot voor een grondgebonden woning. Dus maken we nu smallere huizen, met achter de gevel op iedere verdieping een ruime slaapkamer zo breed als de woning zelf.”

Teamfoto De Leeuwenkuil RotterdamZuid Heijmans maart 2021.jpg
Van links naar rechts: Mayke Baltussen, landschapsontwerper bij flux landscape, Renske van der Stoep, architect bij Roffaa, Vita Bolsius, ontwikkelaar Heijmans, Emily Blaauw, commercieel manager Heijmans en Ymke Elfring, projectmanager gemeente Rotterdam.

De smalle woningen worden per twee op een traditionele beuk gebouwd. Duurzaamheid is erg belangrijk in dit project, er wordt onder andere hoog ingezet op circulariteit. Een primeur op dat gebied is het gebruik van gezaagde stukken baksteen, die normaal als afval worden beschouwd. “Dit restproduct willen we opwaarderen en gebruiken in de gevels. De gezaagde stenen hebben namelijk een bijzonder oppervlak. Normaal is zulk materiaal financieel gezien onhaalbaar in een woningbouwproject, nu is het bereikbaar en ook nog eens circulair”, vertelt architect Van der Stoep.

De weg van het regenwater

De stedelijke bakstenen buitenkant van het project staat in groot contrast met de houten binnengevels, die grenzen aan het groene Hof en de daktuin. “Een van de wensen van de gemeente was dat de buitenruimte toegankelijk zou zijn voor iedereen en nieuwe verbindingen maakt tussen de delen van de stad”, vertelt Mayke Baltussen, landschapsontwerper van Flux. Wie in de toekomst via een van de vijf straten naar het centrale hof loopt, zal daar terechtkomen in een groene vallei die gebaseerd is op duurzame oplossingen. “Dit is het laagste punt van de omgeving, dus het is belangrijk het water goed op te vangen. We hebben ervoor gekozen om te laten zien hoe het regenwater van de daken en gevels uitkomt op het groen. Daar wordt het verzameld in ondergrondse kratten, zodat het niet in het riool verdwijnt maar terechtkomt op de plek waar het nodig is.”

Als team hebben we hoog ingezet, maar samen bereiken we ook heel veel

Beestjes in de gevels

Samen met de stadsecoloog van Heijmans heeft landschapsontwerper Baltussen bepaald welke gevels geschikt zijn voor welke beestjes. “We hebben een variatie aan nestkasten voor diverse vogels en vleermuizen, vlinder- en bijenkasten opgenomen in het plan. Daarop hebben we ook de beplanting aangepast, want zonder de juiste voeding, verblijfs- en schuilplekken redden de dieren het niet. Zo hebben alle ideeën invloed op de verschillende specialismen binnen dit project. Maar ik vind die afstemming heel leuk. Als team hebben we hoog ingezet, maar samen bereiken we ook heel veel."

De Leeuwenkuil Rotterdam Afrikaanderwijk Heijmans vastgoed Mayke streetart maart 2021.jpg

Ontwikkelaar Bolsius voegt daaraan toe dat dat mede te danken is aan de goede sfeer en de inzet voor het gezamenlijk belang. “Het is best een uitdaging dat we elkaar door de coronamaatregelen bijna nooit live zien. Desondanks maken we hier een uniek puzzelstukje dat helemaal in de omgeving past. Het lukt ons om online een goede sfeer te creëren, we hebben veel plezier en krijgen het zelfs voor elkaar ad rem te reageren.” “Terwijl dat toch best lastig is”, voegt architect Van der Stoep toe, “als je eerst de microfoon moet aanzetten.”