Skip to content
De Kuil Rotterdam_01.jpg
Verborgen parel

De Kuil, Rotterdam

16 juli 2021
Rotterdam
2022-2025
€ 75 miljoen
Gemeente Rotterdam

In Rotterdam-Zuid komt een verborgen parel te liggen. Een beschutte, groene vallei waar Heijmans duurzame woongebouwen met ruim tweehonderd koop- en huurwoningen ontwikkelt met als centraal middelpunt een mooi hof waar het groen uitbundig groeit en bloeit. Daarmee is De Kuil een oase van groen, rust en ruimte midden in de dynamiek van een wereldse havenstad, een scheiding tussen de harde buitenwereld en de zachte binnenwereld. De Kuil is klaar voor de toekomst door de prettige, klimaatadaptieve leefomgeving voor mens, dier en plant.

Vijf keer bijzonder

1. Duurzame oase

De Kuil is een duurzame oase. De woningen liggen rondom een openbaar toegankelijke binnentuin met een nevelplein. Door de schaduw van de aanwezige bomen en het vernevelen van water in de zomer, wordt hittestress gereduceerd. Bovendien is het hof ingericht met duurzame en circulaire materialen zoals hergebruikte straatstenen en klinkertjes. Zo is De Kuil een prettige leefomgeving voor mens, dier en plant.

2. Woningaanbod

De diversiteit aan woningen is groot in De Kuil. Het duurzame project biedt eengezinswoningen en appartementen, waaronder middenhuur appartementen voor bijvoorbeeld de leraar en politieagent. De woningen zijn er in verschillende groottes en volumes. Ook beschikken de meeste bewoners over een eigen privé-tuin, dakterras of balkon en kan men gebruik maken van de diverse collectieve (dak)tuinen die het plan rijk is.

3. Biodiversiteit

De Kuil is speciaal ontworpen door een landschapsarchitect in samenwerking met één van de ecologen van Heijmans. Het project is helemaal gericht op maximale biodiversiteit. Zo zijn maar liefst 110 nestkasten en nestgelegenheden in de gevels en in de buitenruimte geïntegreerd zodat diverse soorten vogels, vlinders, bijen en vleermuizen hier hun ideale nestplaats vinden. Tevens worden de daken grotendeels in groen uitgevoerd met sedum.

4. Waterberging

Een bijzonder element van wooncomplex De Kuil vormt het opvangsysteem van regenwater van 70 millimeter waterberging. Op de hoogste daken staan waterkratten die de eerste buffer vormen bij forse buien. Zijn deze vol, dan loopt het water naar het hof. In het hof zijn naast wadi’s ook weer waterkratten opgenomen. Zo stroomt regenwater niet direct naar het riool, maar vindt rustig zijn weg naar de bodem.

5. Milieuprestatie

Energiezuinig en comfortabel wonen gaan hand in hand in De Kuil. Met allerlei voorzieningen genieten bewoners het jaar rond van een aangename leefomgeving. Uniek is de berekening van hittestress. Met een 3D-model is het landschap digitaal geboetseerd. Zo zijn op strategische plekken bijvoorbeeld bomen ingepland die zorgen voor de nodige schaduw. Tevens zorgt verneveling van water in de binnentuin voor temperatuurverlaging.