Eigenlijk had Mara Heijmen (24) de hoop op samenwonen met haar vriend Ard al opgegeven. Bij iedere huurwoning waarvoor ze zich inschreef, eindigde ze ergens rond plek 480. Maar toen werd ze – tot haar eigen verbazing – ingeloot voor een Heijmans ONE.
De afgelopen drie jaar schreef Mara Heijmen zich wekelijks in voor drie sociale huurwoningen. In het begin is ze hoopvol, maar als snel zakt de moed haar in de schoenen. “Op iedere woning reageerden meer dan vijfhonderd mensen, en altijd kwam ik rond plek 480 terecht. Dus dan schreef ik me een week later maar weer in voor drie andere woningen, maar ik geloofde er niet in dat het echt zin had om dat te doen.”
Geen andere optie
Hoewel ze haar familie heel gezellig vindt, verlangt ze steeds meer naar een eigen plek. “Als ik mijn vriend zie, zijn daar altijd andere mensen bij. We werken allebei, dus er is al niet veel tijd om even met z’n tweeën te zijn. Soms wil je gewoon even iets tegen elkaar zeggen zonder dat iedereen zich ermee bemoeit.” Toch ziet Mara geen andere optie dan zich blijven inschrijven voor sociale huurwoningen. “Woningen in de particuliere huursector zijn ongelofelijk duur en met onze twee startsalarissen bij elkaar kunnen we geen hypotheek krijgen die hoog genoeg is voor een koopwoning. Dus ik zag mezelf al thuiswonen tot mijn vijfendertigste.”
Onverwacht aanbod
Als Mara de aankondiging ziet van acht Heijmans ONE-woningen, is ze meteen enthousiast. “Dat de woningen alleen voor Eemnessers tussen de 23 en 30 was, vergrootte mijn kansen. Ik heb me direct ingeschreven en stond op plek 26. Nogal een verschil met de afgelopen jaren, maar nog steeds niet genoeg, dacht ik. Dus toen ik een voorstel kreeg, geloofde ik het niet. Ik heb het mailtje doorgestuurd naar mijn moeder met de vraag: staat dit er echt?”
Samen thuiskomen
Inmiddels woont Mara een week samen in de gloednieuwe ONE en dat bevalt haar uitstekend. “Het voelt als een vakantiebungalow en is heel gezellig. Het huis is zeker groot genoeg, al moet je wel efficiënt met de ruimte omgaan. We hebben een bank met opslagruimte en in de kasten maken we extra plankjes. Maar het belangrijkste vind ik dat we hier thuiskomen na ons werk en dan gewoon lekker samen kunnen kletsen.” Omdat de ONE een tijdelijke woonvoorziening is, mogen Mara en Ard er vijf jaar in blijven wonen. Over de tijd daarna wil Mara nog niet teveel nadenken. “Misschien hebben we dan door onze werkervaring salarisstappen gemaakt waardoor we wel iets kunnen kopen. Maar om mij heen zie ik genoeg mensen die ook met een goed salaris niets kunnen kopen. Ik vind dat wel spannend, want ik heb echt geen zin om over vijf jaar weer thuis te gaan wonen.”