Skip to content
Het Ziekenhuis Tjongerschans en Heijmans werken inmiddels alweer ruim twintig jaar nauw samen.
Energieneutraal Ziekenhuis Tjongerschans

De weg naar een duurzame zorginstelling

1 mei 2023

Het Ziekenhuis Tjongerschans en Heijmans werken inmiddels alweer ruim twintig jaar nauw samen. Een samenwerking die uiterst goed werkt omdat het gefundeerd is op vertrouwen, zo vertellen Gerwin Ausma, Technisch Specialist en Rintje Henstra, Service Technicus (Werktuigbouwkunde) van Heijmans. “Alles is hier bespreekbaar. De veranderingen die we doorvoeren doen we altijd in goed overleg."

Volledig energieneutraal

Overleg is noodzakelijk, anders is de reis naar een duurzaam en energie-efficiënt ziekenhuis snel afgelopen, stelt Gerwin. “Oplossingen kunnen dan ook overal vandaan komen, soms bedenken zij iets, de andere keer bedenken wij het. Het is een spel waarin we samen optrekken", vult Rintje aan. Ziekenhuis Tjongerschans heeft de ambitie om in de toekomst volledig energieneutraal te zijn. Een flinke uitdaging, maar niet onmogelijk. Gerwin: “De wil is er en dat laten we ook duidelijk zien. Elke dag zetten we weer een stap in de goede richting."

"Toen we hier voor het eerst aan de slag gingen, lag de focus vooral op de boel draaiende houden. De laatste jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden en zijn we gaan kijken hoe we het gehele ziekenhuis kunnen verduurzamen. Het is vergelijkbaar met je huis verduurzamen, alleen dan op veel grotere schaal. Net als bij een woning hebben we hier ook te maken met leidingen en een kabelnetwerk. Alleen gaat het bij ons om een netwerk dat kilometers lang is. Voor de systemen maakt dat niet uit, die zijn hetzelfde net als de technieken die we toepassen.”

Oplossingen kunnen overal vandaan komen. Het is een spel waarin we samen optrekken.
Rintje Henstra, Service Technicus Heijmans

Luchtbehandelingskasten en ledverlichting

De energietransitie van Ziekenhuis Tjongerschans gaat in delen. Elk jaar wordt er op basis van het beschikbare budget en wensen van het ziekenhuis gekeken waar de prioriteit ligt. Daarbij wordt rekening gehouden met de de faciliteiten en het personeel. Het is een kostentechnische afweging die samen met Heijmans wordt gemaakt.

“Momenteel zijn we bezig met het vervangen van alle verlichting voor ledverlichting. De algemene ruimtes zijn, op één na, zo goed als klaar. Dat komt neer op ongeveer 50 procent van het ziekenhuis. Daarnaast werken we nu ook aan het vervangen van de bestaande luchtbehandelingskasten voor nieuwe. Als dat straks klaar is kan de stoomketel, die de luchtvochtigheid in het ziekenhuis regelt en waar kilometers lange leidingen aan vast zitten die het gehele jaar warm worden gehouden, voor de helft van het jaar uit waarmee het ziekenhuis tonnen bespaart!”

Ook is er ruimte voor onderzoek, waaronder naar manieren om energie te besparen. Bijvoorbeeld na aanpassingen van de warmwatercirculatieleiding, zodat er minder aansluitingen op wastafels zijn. Overigens is er bij het nieuwbouwgedeelte van het ziekenhuis al direct rekening gehouden met energiereductie, zo vertelt Rintje. “Het nieuwbouwgedeelte is voorzien van ongeveer 500 zonnepanelen, volledig gasvrij en standaard voorzien van ledverlichting. Nieuwbouw is een uitgelezen kans om het in één keer goed te doen.”

Energieverbruik reduceren

Naast het installeren en goed afstellen van nieuwe systemen voor het verduurzamen van het ziekenhuis, zien Gerwin en Rintje ook nog een andere kans om het energieverbruik te reduceren. Door slimmer om te gaan met de beschikbare faciliteiten. Gerwin: “We zien dat je zelf ook een bijdrage kunt doen aan het reduceren van het energieverbruik en het besparen op kosten. Bijvoorbeeld door als je de kamer verlaat het licht uit te doen, de airco uit te zetten, de verwarming niet op 24 maar op 22 graden te zetten of het scherm van je computer uit te zetten, dat scheelt al snel 50 watt. Het zijn kleine dingen, maar bij elkaar opgeteld kan het een groot verschil maken.”


Toekomstvastwaarde voor het gebouw en haar gebruikers

Onderaan de streep wil Heijmans kwaliteit leveren. Kwaliteit waar iedereen tevreden mee is. Voor het Ziekenhuis Tjongerschans betekent dit een instelling die meerwaarde biedt voor het gebouw en haar gebruikers. Duurzaam, efficiënt en toekomstbestendig. Een duidelijke stip op de horizon en waar, in de reis ernaartoe, rekening wordt gehouden met alle betrokkenen.

Samenwerking

Voor Gerwin en Rintje is dat niet meer dan normaal: “Wij willen dat iedereen tevreden is. Dat wij met plezier ons werk doen, de klant de wensen gerealiseerd ziet worden, het personeel en gebruikers de voordelen ervaren van de faciliteiten en Heijmans de expertise die ze in huis hebben laten zien. Dat kan in onze ogen alleen als je rekening houdt met elkaar. Nu we al zo lang samenwerken hebben we ook een stevige relatie met elkaar opgebouwd. Openstaan voor uitdagingen en samen op zoek naar oplossingen. Zo werken we toe naar een energieneutraal ziekenhuis met lage kosten, dat rekening houdt met het milieu. Dat is dan weer goed nieuws voor de volgende generatie. Want uiteindelijk willen we het ook mooier en beter achterlaten voor de volgende generaties.”

We werken toe naar een energieneutraal ziekenhuis met lage kosten, dat rekening houdt met het milieu.
Gerwin Ausma, Technisch Specialist Heijmans

Neem contact met ons op