Met de verhuizing van het Groot Ziekengasthuis (GZG) kwam vijf hectare in het centrum van ‘s-Hertogenbosch vrij voor een nieuwe functie. Het GZG-terrein wordt door Heijmans stap voor stap getransformeerd tot een nieuw stukje binnenstad: Het Gasthuiskwartier. Monumenten krijgen een nieuwe functie, andere gebouwen maken plaats voor nieuwe. Het Gasthuiskwartier verbindt het verleden van de stad met het leven van de 21e eeuw.
Vijf keer bijzonder
1. Puzzelen
De vijf hectare in de Bossche binnenstad transformeren tot een nieuw woongebied is een puzzel voor gevorderden. Sloop, nieuwbouw, restauratie en tijdelijke invulling worden zorgvuldig afgestemd en het gebied dient continu een onderdeel van de stad te blijven.
3. Verleden
Het Gasthuiskwartier is nauw verweven met de geschiedenis van de stad. De nu nog aanwezige gebouwen op het terrein herinneren door hun schaal aan de dominante rol die het ziekenhuis in die periode speelde in de medische zorg in 's-Hertogenbosch. Het Gasthuiskwartier is daarmee van grote cultuurhistorische waarde.
4. Natuurlijke aanvulling
De nieuwe huizen in het Gasthuiskwartier vullen het centrum natuurlijk aan. Het kleinschalige stratenpatroon van de bestaande binnenstad is voortgezet en gaat langzaam over naar een meer stedelijke omgeving. Van een afgesloten terrein verandert het in een toevoeging aan het Bossche centrum.
5. Tijdelijk gebruik
Rijksmonumenten en de gebouwen op de Bloemenkamp hebben een tijdelijke bestemming gekregen. Zo kunnen (toekomstige) bewoners de plek beter leren kennen. Het terrein is nu al levendig en bedrijvig, diverse ondernemers en kunstenaars hebben er (tijdelijk) hun intrek genomen.