Skip to content
Gasthuiskwartier GZG Den Bosch Heijmans hotspot juli 2021.jpg
Buitenkans voor Bossche binnenstad

Gasthuiskwartier (GZG terrein), Den Bosch

3 januari 2020
Den Bosch
2014-2022
150 miljoen
VOF GZG (Heijmans & AM RED)

Met de verhuizing van het Groot Ziekengasthuis (GZG) kwam vijf hectare in het centrum van ‘s-Hertogenbosch vrij voor een nieuwe functie. Het GZG-terrein wordt door Heijmans stap voor stap getransformeerd tot een nieuw stukje binnenstad: Het Gasthuiskwartier. Monumenten krijgen een nieuwe functie, andere gebouwen maken plaats voor nieuwe. Het Gasthuiskwartier verbindt het verleden van de stad met het leven van de 21e eeuw.

Vijf keer bijzonder

1. Puzzelen

De vijf hectare in de Bossche binnenstad transformeren tot een nieuw woongebied is een puzzel voor gevorderden. Sloop, nieuwbouw, restauratie en tijdelijke invulling worden zorgvuldig afgestemd en het gebied dient continu een onderdeel van de stad te blijven.

2. Stapjes

De woningen en appartementen worden niet allemaal tegelijk gerealiseerd, maar in stapjes, per bouwblok. De eerste zijn opgeleverd en bewoond, de bouw van de derde fase is nu begonnen. De laatste fase zal medio 2022 in verkoop gaan.

3. Verleden

Het Gasthuiskwartier is nauw verweven met de geschiedenis van de stad. De nu nog aanwezige gebouwen op het terrein herinneren door hun schaal aan de dominante rol die het ziekenhuis in die periode speelde in de medische zorg in 's-Hertogenbosch. Het Gasthuiskwartier is daarmee van grote cultuurhistorische waarde.

4. Natuurlijke aanvulling

De nieuwe huizen in het Gasthuiskwartier vullen het centrum natuurlijk aan. Het kleinschalige stratenpatroon van de bestaande binnenstad is voortgezet en gaat langzaam over naar een meer stedelijke omgeving. Van een afgesloten terrein verandert het in een toevoeging aan het Bossche centrum.

5. Tijdelijk gebruik

Rijksmonumenten en de gebouwen op de Bloemenkamp hebben een tijdelijke bestemming gekregen. Zo kunnen (toekomstige) bewoners de plek beter leren kennen. Het terrein is nu al levendig en bedrijvig, diverse ondernemers en kunstenaars hebben er (tijdelijk) hun intrek genomen.