Fietsers of scooters die onverwacht opduiken op een oversteekplaats; ze vormen vaak een plotseling gevaar. Automobilisten zien ze vaak te laat en de fietser zelf is zich vaak niet bewust van zijn of haar eigen kwetsbaarheid. De Bikescout maakt oversteken veiliger.

Fietsveiligheid
Fietsveiligheid
Fietsveiligheid Heijmans BikeScout

Bikescout verbetert de veiligheid van fietsers bij oversteekplaatsen door ze in een vroeg stadium te detecteren en automobilisten op tijd te waarschuwen door middel van LED-verlichting in het wegdek.

overzicht BikeScout.jpg

Heijmans Bikescout volgt continu de snelheid en afstand van naderende fietsers.

De Provincie Zuid-Holland is blij met de twee Bikescouts aan de Middel Broekweg in Honselersdijk. In het online programma ‘Wegen naar de toekomst’ vertelt Allard Pannekoek over de ambitie van de Provincie om fietsgebruik te stimuleren. En dat Bikescout een maatregel is, die daar aan kan bijdragen door de veiligheid op het fietspad te verhogen.

Bekijk hier de uitzending

Ook is samen met opdrachtgevers op meerdere locaties onderzocht hoe de verkeerssituatie door zowel fietsers als automobilisten na aanleg van de Bikescout wordt beleefd. 

Download onderzoekrapport

Automobilist waarschuwen

Biksescout is een intelligent systeem dat continu de snelheid en afstand van naderende fietsers en scooters meet. Met die informatie berekent het systeem de aankomsttijd en waarschuwt zo de automobilist via knipperende LED-verlichting in het wegdek. Bikescout biedt wegbeheerders bovendien de mogelijkheid om via een webapplicatie data in te zien van de fietspassages, zoals telgegevens, gemiddelde en maximale snelheid.

5 redenen om Bikescout toe te passen

  1. Effectieve en tijdige waarschuwing voor naderende fietsers door individuele snelheidsmeting
  2. Verhoogde veiligheidsbeleving van de fietser
  3. Kwalitatief goede en dimbare LED-verlichting ín het wegdek
  4. Esthetisch en effectiever dan extra waarschuwingsborden
  5. Bewezen resultaten op diverse locaties in Nederland
Heijmans Bikescout
Heijmans Bikescout
Heijmans Bikescout Fietsers aan het woord

Download de factsheet

Factsheet Heijmans BikeScout.pdf (2,7 MB)