Skip to content
img_0499-1.jpg
Zo werkt Floating Car Data

Live file-informatie op tekstkar

19 juli 2017

In samenwerking met het Belgische bedrijf Be-Mobile - mede-eigenaar van de bekende smartphone app Flitsmeister - en tekstkar bouwer EBO van Weel ontwikkelden we een systeem waarmee op basis van Floating Car Data filemeldingen op tekstkarren te zien zijn.

GPS-data

Steeds meer automobilisten maken gebruik van navigatie- en flitsmeldingsapps op hun smartphone. Een van de meest populaire apps is Flitsmeister. De app waarschuwt weggebruikers onder andere voor files, flitsers en stilstaande voertuigen. De app staat op een miljoen mobieltjes en stuurt elke seconde een signaal met GPS-data naar Be-Mobile. Deze GPS-data geeft informatie over onder meer de locatie van een voertuig op een bepaald tijdstip, waarmee trajectreistijden en trajectsnelheden worden bepaald.

Filestaart

“Op basis van deze data en onze algoritmes bepalen we de exacte locatie van de filestaart en berekenen we de maximale snelheid van de filestaart,” zegt Steven Logghe, Chief Traffic bij Be-Mobile in een interview met Rijkswaterstaat. “Rijkswaterstaat kan deze snelheid vervolgens op de dynamische systemen publiceren. In een verkeerssysteem is data zoals het bloed in een lichaam: het wordt door het systeem gepompt en houdt het in leven. En zo kunnen afzonderlijke deelsystemen de juiste beslissingen nemen.”

dji_0062-hr.jpg

Tekstwagens

Mobiele informatiesystemen, ook wel tekstkarren of tekstwagens genoemd, zijn bij uitstek geschikt om automobilisten te waarschuwen voor een naderende file. De tekstkarren van Heijmans zijn gebouwd door EBO van Weel en werken op aan accu’s gekoppelde zonnecollectoren. Dankzij een modem zijn de tekstwagens online te monitoren met het Traffic Fleet-systeem, een door EBO van Weel zelf ontwikkelde applicatie. Gebruikers zien op een scherm onder andere informatie over de zonnepanelen en accu’s. Hier komt de Floating Car Data om de hoek kijken.

Veel nauwkeuriger

“De afgelopen jaren hebben we veel ervaring opgedaan met het tonen van rijtijden informatie, filedetectie en snelheidsmeetingen op onze tekstkarren,” zegt Jan Polhuis, projectleider Wegspecialismen Verkeerstechniek van Heijmans. “Vroeger konden we files enkel detecteren met lussen of camera’s, nu kunnen we deze informatie ook via de lucht versturen. Dit is veel nauwkeuriger, dus interessant voor opdrachtgevers. Met dit idee in ons achterhoofd hebben we onze tekstkarren-leverancier EBO van Weel gekoppeld aan Be-Mobile.”

illustratie_fcd.jpg

Automatische signalering

Jan legt uit hoe het werkt: "Na het inschakelen van de tekstkar, definieert Be-Mobile een bepaald weggedeelte. Op het moment dat er op dat weggedeelte een file ontstaat, komt er dankzij de Floating Car Data direct een melding in het systeem van Flitsmeister. Appgebruikers krijgen deze melding op hun smartphone-scherm te zien.

Maar voor een testperiode van twee maanden stuurde Be-Mobile deze data nu ook door naar het Traffic Fleet-systeem van Heijmans, dat automatisch een signaal stuurt naar het modem van de tekstwagen. Het display van de wagen springt aan met de voorgeprogrammeerde boodschap: Let op file!”

“Een tekstwagen bij de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn-Zuid en Knooppunt Beekbergen had de primeur. Twee maanden lang heeft dit systeem probleemloos gefunctioneerd. We kunnen dit systeem nu bij elke aanbesteding aanbieden aan de opdrachtgever.”