“De variëteit verrast me iedere keer weer”, lacht Tessa Peters. “Van schottenkeet tot sterrenwacht, van stro- en leemhuis tot een woning opgebouwd uit stellingkasten en het WikiHouse. Huurders van een woningbouwcorporatie bouwen in co-creatie en andere bewoners plaatsen kant-en-klare huizen. Ik ben nieuwsgierig naar wat er nog meer komt. Echt innovatieve bouwmethoden of vormen zijn bijzonder welkom.”

Art Director Tessa Peters en architect Rolf van Boxmeer op het Minitopia terrein in Den Bosch.
Nieuwe woonvraag
Tessa en Rolf leiden enthousiast rond door hun proeftuin, sinds een jaar gevestigd op het voormalige milieustation aan de Bossche Poeldonkweg. De twee initiëren projecten op het snijvlak van architectuur, kunst en stedelijke ontwikkeling. Met hun bedrijf Rezone wisten ze de gemeente te verleiden vijf jaar lang woonexperimenten toe te staan op deze plek. Eerder kregen ze dat voor elkaar met woningcorporatie Zayaz op de Eekbrouwersweg.

Redesire doet zijn naam eer aan
Game verheldert stedenbouwkundige keuzesInmiddels streken er ruim dertig bewoners neer in dit levende laboratorium. “Ons doel is nieuwe initiatieven de ruimte te geven, zodat er concepten ontstaan voor een woonvraag waar de huidige markt niet snel genoeg op in kan spelen. Die nieuwe vraag is flexibeler, lichter, en vaak ook dynamischer en tijdelijker”, legt Rolf uit.
Dat de woningbouwsector in de afgelopen jaren nauwelijks is veranderd, ergert hem. “Huizen worden gebouwd voor vijftig jaar en de gebruikte methoden en systemen zijn ongelooflijk traditioneel. Dat er zo weinig kan, verbaast me altijd. Op dit moment is er nog geen juiste vorm voor projectontwikkeling van vijf-, tien- of vijftienjarige woningen. Minitopia geeft ons de kans te onderzoeken welke vorm ‘lichte stedenbouw’ moet krijgen.” Dit doet Rezone op plekken in transformatiegebieden, zodat het tijdelijk ‘braakliggen’ voor er nieuwbouw komt, al positief wordt benut.