Skip to content
heijmans_xs_woning_remko_tesselaar_willem_van_dne_berg_1.jpg

Verslimmen voor de stad

24 april 2019

Hoe bouwen we sneller betaalbare woningen en hoe passen die bij de huidige woonbehoefte? Conceptmanager Remko Tesselaar en productontwikkelaar Willem van den Berg bij Heijmans ontwierpen naar aanleiding van deze vraag de één-tot tweepersoonswoning XS.

Experts menen dat er bijna één miljoen woningen in ons land bij moet komen om de groeiende bevolking te huisvesten. Tegelijkertijd zijn plekken en plannen om te bouwen schaars. Tel daarbij op dat het aantal één- en tweepersoonshuishoudens toeneemt en je hebt een overspannen woningmarkt, waarbij het aanbod niet meer helemaal aansluit op de vraag.
Innovatie is dus nodig. Tot die conclusie kwamen ook bedrijfsleider Remko Tesselaar en productontwikkelaar Willem van den Berg.

Innoveren

Remko: “Steeds meer opdrachtgevers vroegen ons om beneden-bovenwoningen te ontwikkelen, om de plekken die beschikbaar zijn voor woningbouw efficiënter te benutten. Omdat er nu veel binnenstedelijk wordt gebouwd, en de grondprijzen daar hoger liggen, zoeken corporaties en gemeentes naar slimme oplossingen om woningzoekenden te helpen. En omdat jongeren, alleenstaande (ouders) en senioren die zelfstandig willen wonen een steeds grotere groep woningzoekenden worden, kun je niet meer volstaan met doorsnee huizen. Bovendien wil je wonen betaalbaar houden in deze overspannen woningmarkt.”

Gelukkig bezit Heijmans een bijzonder efficiënte manier om snel te innoveren: conceptwoningen. Door huizen zoveel mogelijk digitaal te ontwerpen en industrieel te bouwen – prefab-elementen op de bouwplaats monteren - met vaste ketenpartners, kan Heijmans betere kwaliteit bieden tegen een lagere prijs.

Het basisontwerp van zowel de huurwoning Heijmans Huismerk als de koopwoning bestaat uit een vaste kern met een flexibele schil. Die vaste kern maakt efficiënt bouwen mogelijk, zowel qua kosten als qua bouwtijd. Daarentegen zorgt de flexibele schil ervoor dat geen huis hetzelfde is en dat gevarieerde straten en buurten ontstaan.

heijmans_xs_woning_remko_tesselaar_willem_van_den_berg_5_.jpg

Compact

Met de bouwstenen uit de conceptendoos ontwikkelde Willem hiervoor een product dat woningkopers, gemeenten en corporaties uit de brand helpt. “Omdat de woningkoper of huurder eigenlijk altijd een tuin, eigen opgang en berging wil, en een beneden-bovenwoning te kostbaar is en te zware eisen qua regelgeving kent, wilden we experimenteren met wat we al hadden. Waarom niet starten vanuit een ‘doorsnee’ huis en kijken hoe je daar meer exemplaren van kunt bouwen op hetzelfde oppervlak? Zou compacter kunnen, Extra Small?”

Willem legt uit hoe hij de puzzel passend maakte: “Prioriteit bij de XS was steeds de beleving en het wooncomfort van een eengezinswoning. Versmallen naar een beukmaat van 3,60 meter breed en de plattegrond vernieuwen vanuit het zogenoemde ‘woonmatje’: de plek waar je de bank, leunstoelen en een bijzettafel zet.

Winst behaalde ik door de hal niet achter de voordeur te situeren, maar te verplaatsen naar de keuken. Boven zijn er gewoon twee slaapkamers, een badkamer en een zolder. Hierdoor voelt de XS dan ook aan als een volwaardig en volwassen huis."

Uitdagen

De extra smalle woning is opgenomen als één- en tweepersoonswoning in de conceptuele bouwdoos. Remko: “Een mooie bijkomstigheid is dat je zo een divers straatbeeld gaat realiseren: je kunt brede en smallere huizen afwisselen, net als aan de Amsterdamse grachtengordel zeg maar.”

Conceptwoningen lenen zich uitstekend voor experimenten, concluderen Remko en Willem. “Omdat we deze woningen ontwikkelen met vaste partners, onze co-makers, kunnen we elkaar uitdagen om verder te gaan. De XS is daar een voorbeeld van, er zullen meer volgen!”

Neem contact met ons op