Op zeven plekken in Limburg ontwerpen leerlingen van verschillende Technasium-scholen toekomstbestendige straten uit hun buurt. Dat doen zij in het kader van de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs. Bouwbedrijf Heijmans is opdrachtgever vanuit het bedrijfsleven. De eerste ontwerpen zijn onlangs opgeleverd door twee leerlingen van het ROER College Schöndeln in Roermond. Zij maakten een herinrichting van het Kloosterwandplein in Roermond, waarbij ze elementen als hittestress, biodiversiteit en archeologie verwerkten.
Heijmans werkt in totaal op zeven plekken dwars door de provincie heen aan dit project. Landelijk is de samenwerking tussen Heijmans en de Technasia uitgegroeid tot ruim twintig scholen van Hoorn en Amsterdam tot in Maastricht en Heerlen; en van Enschede tot in Delft. Enerzijds hoopt het bouwbedrijf jongeren te inspireren om verder te gaan in de techniek. “Anderzijds halen wij ook inspiratie uit de ideeën waar de jongeren mee komen”, vertelt procescoördinator Patrick Creemers van Heijmans, die betrokken is bij diverse bouwprojecten in Limburg en Noord-Brabant.
“Als bouwbedrijf zijn wij makers van een gezonde leefomgeving. Met wat wij bouwen, hebben we jarenlang invloed op hoe bijvoorbeeld een stad eruit ziet. Dus hebben we ook invloed op de duurzaamheid ervan. Het is erg leuk om jongeren daarbij te betrekken. Zij leven het langst op deze aarde, het is hun toekomstige leefomgeving.”
Bestaand plein, fictieve uitwerking
Kern van het project is dat er gewerkt wordt met bestaande pleinen of straten in een buurt, maar de ideeën zijn wel fictief. Het is niet gepland dat de bestaande gebieden ook exact zo worden verbouwd. Leerlingen kunnen wel hun uitwerking aanbieden aan de verschillende gemeenten, iets wat in Roermond ook gebeurt.
Dergelijke projecten passen goed in de visie van het Technasium-onderwijs, wat een onderwijsstroom in Nederland is voor VWO en HAVO. In deze onderwijsvorm werken leerlingen in teamverband en op projectmatige wijze aan actuele, technische opdrachten uit de praktijk. Het ontwerpen van pleinen met duurzame inrichting is daar een voorbeeld van.
Vanuit het Technasium van het ROER College Schöndeln in Roermond werkten de VWO5-leerlingen Nikki Meijer en Sanne Kortekaas aan het Kloosterwandplein. “Er is erg veel verstening op het plein, wat zorgt voor lage biodiversiteit, slechte waterafvoer, weinig luchtverfrissing en hittestress. Dit willen we oplossen door te vergroenen. Ook moesten we rekening houden met de ondergrondse fietsenstalling, deze kan namelijk niet verplaatst worden.”
Ze splitsten het plein fictief in een parkgedeelte en in een pleingedeelte. “In ons ontwerp is een deel van de stenen vervangen door inheemse bodembedekkers en beplanting. Ook willen we een ‘Bedriegertjes fontein’ (fonteinvloer met opspringende waterstralen) plaatsen, zodat het water van de fontein de stenen afkoelt”, vertellen de uit de regio afkomstige leerlingen. In hun plannen is het plein ook voorzien van meer zitplaatsen, zodat er ook meer evenementen kunnen worden gehouden.
Andere locaties Limburg
De andere locaties in Limburg waar binnenkort leerlingen hun uitwerkingen voor presenteren zijn Panningen, Weert, Geleen, Venray, Heerlen en Maastricht.