Skip to content
Ondertekening laadpalen gemeente Groningen en Heijmans. Wethouder Broeksma (rechts) tekent de overeenkomst met Waldeck Podgorski (Heijmans)

Heijmans helpt Groningen met plaatsen laadpalen

15 september 2023, 15:10

Heijmans gaat de komende jaren de laadpalen voor elektrische voertuigen leveren en plaatsen in de gemeente Groningen. Vrijdag ondertekende beiden hierover een overeenkomst. Het netwerk van laadpalen in de gemeente wordt de komende drie jaar met 300 tot 500 palen uitgebreid.

Regie in eigen hand

De gemeente neemt het plaatsen van laadpalen daarmee in eigen beheer. Een deel van het werk wordt uitbesteed aan Heijmans. ‘Met Heijmans Infra hebben we een ervaren aannemer gevonden op het gebied van het plaatsen en beheren van openbare laadpalen’, aldus wethouder Philip Broeksma (duurzame mobiliteit): ‘De laadpalen worden onder regie van de gemeente geplaatst. De kosten en opbrengsten en daarmee de sturing op het realiseren van een dekkend netwerk  liggen bij de gemeente. Wat ons betreft gaat de pauzeknop eraf en gaan we meer en sneller laadpalen plaatsen.’

Mensen mobiel houden

De verwachting is dat het aantal elektrische auto’s  in Groningen de komende vijftien jaar zal stijgen tot 50.000. Om die overgang naar elektrisch rijden goed te laten verlopen is dekkend netwerk nodig in woonwijken en op bedrijventerreinen. Waldeck Podgorski, directeur bij Heijmans:  ‘Het Nederlandse wagenpark elektrificeert in rap tempo. Logisch ook, want elektrisch rijden biedt veel voordelen, voor de automobilist maar ook een schonere lucht voor iedereen. Voor openbare laadpalen als deze in Groningen, is het van belang dat een laadpaal zo veel mogelijk auto’s bedient en tot zo min mogelijk klachten leidt. Zo blijven mensen mobiel. Wij zijn blij dat we daar aan bij kunnen dragen.’

Sinds begin dit jaar zijn er al 128 aanvragen voor laadpalen binnen gekomen bij de gemeente. De eerste palen worden naar verwachting eind dit jaar geplaatst.