Skip to content
Heijmans is in honderd jaar flink gegroeid, en inmiddels beursgenoteerd.
Van één vierkante meter tot 41.543 vierkante kilometer Nederland

Overzicht: dit is 100 jaar Heijmans

Heijmans is in honderd jaar flink gegroeid, en inmiddels beursgenoteerd. Wat begon met één vierkante meter is uitgegroeid tot 41.543 vierkante kilometer Nederland. Toch blijft Heijmans een uitgesproken familiebedrijf met sleutelwoorden als toewijding, loyaliteit, informele omgang, sociale bewogenheid en oog voor de lokale gemeenschap.

Heijmans levenswerk

Een levenswerk kan op een vierkante meter perron beginnen, ondervond Jan Heijmans. In 1923 verrichtte hij bestratingswerkzaamheden op het station van ’s-Hertogenbosch – zijn eerste opdracht. Terugblikkend een veelzeggende locatie. Niet alleen omdat Heijmans later veelvuldig voor ProRail en haar voorgangers zou werken. Ook omdat een station symbool staat voor reizen, ontdekken en verbinden.

Honderd jaar handen-uit-de-mouwen heeft Heijmans ver gebracht. Buiten Brabant, buiten Nederland, buiten Europa. De grootste reis maakte het bouwbedrijf inhoudelijk – en de eindbestemming is nog lang niet bereikt.

Bekijk hier alle video's: Playlist 100 jaar Heijmans.

Stamboom met sterke wortels

Een huis aan de Graafsebaan in Rosmalen, druk en levendig. Achter de woning liggen het kantoor en de werf. Daar groeit Jan op, met zijn ouders, vier zussen en drie broers. In zijn toewijding en gedrevenheid is Jan Heijmans (1946) een doordruk van zijn vader. Ook voor hem gold de wet van de zwaartekracht: wie hogerop wil, moet zich inspannen.

Enkele stappen en sprongen in de loopbaan van Jan senior: rayonleiderschap in Ridderkerk, directie-assistent in Rosmalen en samen met Lambert van Druenen de tweehoofdige directie van de Divisie Wegen- en Waterbouw. Kroon op het werk? “Toetreding tot de Raad van Bestuur van de Verenigde Heijmans Bedrijven, waar ik in 1991 mijn broer Theo opvolgde.”

In 1993 brengen de aandeelhouders het bedrijf naar de AEX-beurs. Voorbijgangers en bezoekers komen ogen en oren tekort: een puffende Heijmans-stoomwals uit de jaren twintig laat zijn schelle fluit horen.” Wat ook op stoom komt, is de notering: de eerste emissie van aandelen levert Heijmans vijftien miljoen gulden werkkapitaal op.

Uitgesproken familiebedrijf

Hoewel inmiddels duizenden mensen werken bij Heijmans, blijft het bouwbedrijf werkterrein van de familie. Reden voor trots zegt kleinzoon Jan Heijmans (1966). Zijn vader groeide uit tot bestuursvoorzitter van het familiebedrijf; grootvader was de visionaire grondlegger.

Een verkeersbord dat hij zelden op zijn eigen levenspad tegenkomt, is L8 oftewel ‘doodlopende weg. Gedurende zijn loopbaan stapt hij geriefelijk over van kantoor naar keet en klei. Over geel bloed: “Dat gaat veel verder dan m'n familie. Het staat voor de eigen cultuur binnen Heijmans. Lange dienstverbanden, veel eigen mensen. Dat levert camaraderie op, iets voor elkaar willen doen, een goede vibe.“

De kracht van Heijmans

Heijmans noemt Jan Heijmans de Albert Heijn van de bouwsector, met een compleet assortiment A-merken. “Dat lees je ook af aan de lijst opdrachtgevers: gemeenten, provincies, RWS, Rijksvastgoedbedrijf, ProRail maar ook Schiphol, ASML, Shell, DAF en MKB-bedrijven.”

Volgens Jan zit de kracht van Heijmans ook in het feit dat de divisies Infrastructuur, Vastgoed, Woningbouw en Utiliteit elkaar in zowel laag- als hoogconjunctuur versterken en helpen. "Het familiebedrijf Heijmans heeft het fundament van die integrale en toekomstbestendige structuur al in de jaren zestig tot tachtig gelegd. Altijd met oog voor de lange termijn – niet louter het rendement binnen een jaar."

"Wij zijn een ontwerpende multidisciplinaire aannemer, die met alle disciplines een gezonde leefomgeving kan ontwerpen, realiseren en onderhouden. Met eigen mensen, met eigen afdelingen, met eigen bedrijven en unieke partners en leveranciers. Heijmans bouwt werkelijk alles.”

Water- en wegenbouw

Na de oorlog krijgt Heijmans stevig de wind in de rug. Veel herstel en aanleg van wegen, riolering en drainage, maar ook vliegvelden voor het ministerie van Defensie: van Volkel (1945-1946), Gilze-Rijen (1947) tot Welschap (1950) bij Eindhoven.

Woningbouw

Zou zij ook een volledig nieuwe wijk kunnen realiseren? Het lokale bestuur van Rosmalen denkt van wel en zoekt begin jaren zestig weloverwogen samenwerking met Heijmans. Het leidt tot de bouw van Hintham-Zuid, tussen ’s-Hertogenbosch en Rosmalen: 1.500 woningen, winkels, bedrijfsruimten, scholen en een kerk. In de volksmond: het Heijmans-dorp.

Utiliteit

In de jaren zeventig legt Heijmans het fundament voor de sterke reputatie in utiliteitsbouw. Uiteindelijk realiseert het bedrijf vele onderwijsinstellingen, kennis- en onderzoeksinstituten en ziekenhuizen, waterzuiveringsinstallaties en overheidsgebouwen.

Vastgoed

In commercieel vastgoed gooit Heijmans hoge ogen: talloze winkelcentra, kantoorpanden en andere bedrijfsobjecten in Nederland zijn gerealiseerd. Ook bouwt Heijmans aan woonomgevingen waar mensen zich gezond, gelukkig en veilig voelen. Aan plekken die duurzaam, divers, groen en sociaal zijn ingericht.

Heijmans geschiedenis in vogelvlucht

Bekijk hier de pdf : 100 jaar Heijmans geschiedenis.

Heijmans projecten

Tussen 1950 en 1970 zijn de asfaltschepen Dorus en Jan Heijmans intensief betrokken bij onder meer de Zuiderzeewerken en Deltawerken. Heijmans is grondlegger van de woonwijken Katendrecht (Rotterdam) en Hintham-Zuid (Den Bosch), maar was ook betrokken bij het Timmerhuis in Rotterdam en het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, aanleg van vliegbases en de Martinus Nijhoffbrug in Zaltbommel.

Anno 2023 is Heijmans verantwoordelijk voor de duurzame verbreding van de A1 Oost, Apeldoorn-Twello, de drukbevaren scheepvaartroute in het Zeeuwse gebied Zee en Delta Zuid en als maincontractor van Schiphol zorgen we voor onderhoud en beheer van infrastructuur op de luchthaven. Ook renoveert Heijmans de komende jaren het Binnenhof.

Martinus Nijhoffbrug, Zaltbommel

“Deze brug staat in Zaltbommel waar ik 22 jaar gewoond heb. Als we er met de auto overheen reden, zei mijn zoon altijd: ‘Kijk, dat is papa’s brug.’ Ik werk regelmatig aan projecten onder de grond, daar kun je trots op zijn, maar bijna niemand ziet iets van het resultaat. Dit is een herkenningspunt in het landschap, waar ik van begin tot het eind bij betrokken ben geweest."

Kubuswoningen, Rotterdam

“Bijna veertig jaar na oplevering zijn de Kubuswoningen nog steeds een icoon van Rotterdam. De woningen zijn van binnen net zo bijzonder als van buiten. De vloeren zijn recht, maar de wanden schuin en ze wijken op sommige plekken naar binnen en op andere plekken naar buiten. Om de ruimte optimaal te benutten lieten bewoners hun meubels en kasten op maat maken. Daardoor is elke woning van binnen uniek."

Koninklijke Heijmans

Het is 3 april 2023: bouw- en ontwikkelingsbedrijf Heijmans uit Rosmalen viert haar honderdjarige bestaan. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Rosmalen bedankt CEO Ton Hillen het personeel voor hun bijdrage: “Het succes van Heijmans is jullie succes. Wij zijn de makers van een gezonde leefomgeving. Innovatief samenwerken aan een gezonde duurzame leefomgeving, dat is de toekomst. Ik ben vol vertrouwen over de volgende honderd jaar Heijmans!”

Op 3 juni 2023 verleent Koning Willem-Alexander Heijmans het recht om voortaan het Predicaat Koninklijk te gebruiken. Het Rosmalense bouwbedrijf past de officiële bedrijfsnaam daarom aan in ‘Koninklijke Heijmans’. "Deze Koninklijke erkenning is een bevestiging van het vakmanschap en ondernemerschap van onze medewerkers. Dat kenmerkt het verleden van Heijmans en is de basis voor de toekomst.”

Heijmans is trots

De Koninklijke toekenning leidde tot een uitbundig gejuich van de 7.500 aanwezige medewerkers en hun partners, die aanwezig waren bij het jubileumfeest in de Brabanthallen. Het gejuich laat volgens Ton Hillen de trots en betrokkenheid van de medewerkers bij Heijmans zien. “Of ze nu net bij Heijmans werken, of al vele jaren zijn overgoten met het Heijmans geel. Die trots was vanavond duidelijk voelbaar."

Op allerlei manieren en op allerlei plekken viert Heijmans feest. Medewerkers zijn trots: “Zo’n jubileum is iets heel bijzonders, dus dan maken we er ook een bijzonder feestje van.”

De toekomst van Heijmans

Wat ooit begon met de aanleg van een straat in Rosmalen heeft ons bijna honderd jaar later gebracht op een positie waarin we ons actief bezighouden met de grote vraagstukken van onze tijd. We bedenken, adviseren, ontwikkelen, ontwerpen en bouwen. We bouwen de contouren van morgen, we tekenen de toekomst.

Honderd jaar Heijmans markeert het begin van een nieuw hoofdstuk. Heijmans zorgt ervoor dat mensen prettig kunnen wonen, werken en verbinden. Dit doen we door kennis, kracht en kunde zo integraal mogelijk in te zetten, de juiste samenwerkingspartners te zoeken en te verduurzamen op het gebied van energie, materialen en ruimte. Op die manier creëert Heijmans gezonde leefomgevingen in heel Nederland.

Heijmans in beeld

Waar je ook kijkt, overal is het werk van Heijmans en onze onderaannemers zichtbaar. De hand van Heijmans zie je in buurten en wijken, wegen en sluizen, en theaters en ziekenhuizen. Er is geen plek waar we niet hebben gewerkt.

Daar zijn we trots op. Omdat het zo complex was om te realiseren, omdat er miljoenen mensen gebruik van maken of omdat het een beeldbepalend bouw- of kunstwerk voor Nederland is.