Skip to content
heijmans_binnenhof_den_haag_022.jpg
Binnenhof, Den Haag

Uitdagende renovatie

10 februari 2022
Den Haag
Rijksvastgoedbedrijf

Een uniek project: de bouwkundige en installatietechnische renovatie van de Eerste Kamer en Raad van State op het Binnenhof. Niet alleen het hart van de democratie, maar ook een project met veel stakeholders. Dit zorgt voor de nodige uitdagingen. Samen met opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf en de andere bouwers werkt Heijmans als één team om van dit project een succes te maken.

Vijf keer bijzonder

1. Monumentaal

Het Binnenhof is een van de bekendste monumenten van Nederland. Dit hart van onze democratie huisvest de Eerste en Tweede Kamer, Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken en de iconische Ridderzaal. De eerste delen van het Binnenhof zijn in de dertiende eeuw aangelegd en daarna is er voortdurend bijgebouwd, afgebroken en verbouwd. De verschillende architectuurstijlen en historische stijlelementen als stijlkamers, wandbekledingen en plafondschilderingen maken de renovatie extra bijzonder. Waar mogelijk zijn objecten en interieurdelen uit voorzorg weggehaald en alles wat is gebleven, wordt afgeschermd voordat de werkzaamheden beginnen, in samenwerking met restauratiespecialist Burgy Bouwbedrijf.

binnenhof-eerste-kamer-plenaire-zaal-corn---bastiaansen.jpg
heijmans_binnenhof_den_haag_013.jpg

2. Eén team

Door de omvang van de renovatie en het vertrouwelijke karakter van het project is de Binnenhofrenovatie in drie afzonderlijke delen bij verschillende bouwers ondergebracht. Heijmans is in samenwerking met Burgy verantwoordelijk voor het renoveren van de gebouwdelen van de Eerste Kamer en Raad van State. Heijmans zet zich samen met de andere twee partijen, architecten Evelyne Merkx en BiermanHenket en adviseurs RHDHV, Peutz en ABT, in om één team te vormen. Op die manier verlopen de voorbereidingen en werkzaamheden soepel en wordt resultaat snel zichtbaar.

3. Vertrouwelijk

Het is geen verrassing dat de informatie van de renovatiewerkzaamheden van het Binnenhofcomplex deels vertrouwelijk is. Dat betekent dat de documenten, rapporten en ontwerpen vooraf geclassificeerd worden van openbaar tot staatsgeheim. Dat heeft ook betrekking op de bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden die Heijmans uitvoert, zeker als het om de beveiliging gaat. Van de beveiligingstechnische installeringen, zoals camera’s en veiligheidsglas, is slechts een selecte van tevoren gescreende groep collega’s op de hoogte.

4. Binnenstedelijk

Het Binnenhof ligt midden in het centrum van Den Haag. Heijmans probeert de impact van de renovatiewerkzaamheden voor bewoners, verkeer en ondernemers in de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Er wordt daarom gewerkt met een bouwhub, hiervandaan worden medewerkers en ook goederen zoveel mogelijk elektrisch vervoerd naar de bouwplaats.

Heijmans_Bauke vd Goot_Binnenhof_Den Haag_omgevingsmanagement.jpg
heijmans_binnenhof_den_haag_019.jpg

5. Digitaal

Hoewel het Binnenhofcomplex een eeuwenoud en organisch gegroeid gebouw is, zorgt een digitale tweeling van het complex voor efficiënter bouwen. Voor de ontwerpen en de bouwplaats wordt daarom gebruikgemaakt van digitale bouwmodellen, oftewel BIM (Bouwwerk Informatie Management). Op die manier wordt niet alleen in kaart gebracht hoe het complex er nu bij ligt, maar ook hoe het er na de renovatiewerkzaamheden uitziet. Hierdoor kan Heijmans sneller, beter en gemakkelijker werken en dat levert tijdswinst op.

De foto's zijn genomen in december 2021 voor de aanvang van de renovatiewerkzaamheden.

Neem contact met ons op