Skip to content
Nationaal Militair Museum Soesterberg nevel 2014.jpg
Krijgsmacht in één museum

Nationaal Militair Museum, Soesterberg

1 januari 2012
Soesterberg
2012-2014
160 miljoen
Ministerie van Defensie

Het Nationaal Militair Museum (NMM) belicht de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst. Met daarbij extra aandacht voor de collecties van landmacht en luchtmacht. Gelegen op de voormalige vliegbasis Soesterberg is het NMM een museumgebouw met internationale allure: stoer in eenvoud, rijk aan detaillering.

Vijf keer bijzonder

1. Vier voetbalvelden

Het spectaculaire dak van 110 bij 250 meter is geïnspireerd op de constructie van baileybruggen. Daarin worden alle benodigde installaties weggewerkt. Het dak van vier meter hoog overkapt binnenruimtes, maar beschermt ook vliegtuigen die in de buitenlucht staan. 3.240 zonnepanelen op het dak wekken een kwart van de eigen energiebehoefte op.

2. Krachtige regisseur

Heijmans brengt voor deze opdracht diverse disciplines samen. Er zijn ook expertisegebieden van buiten Heijmans aangehaakt: van museale inrichting tot en met catering. Heijmans is regisseur, waarbij partners zich richten op hun kernactiviteit.

3. Duurzaam ontwerp

Binnen het ontwerp is uitgegaan van duurzaam (her)gebruik van materialen. Door middel van berekening van de life cycle kosten is telkens een optimum gezocht tussen initiële kosten, het minimaliseren van het onderhoud en het beperken van het energiegebruik.

4. EMVI als uitgangspunt

Het NMM is gegund op basis van EMVI: de meeste waarde voor je geld. De kwalitatieve uitgangspunten zijn terug te zien in onder meer de landschapsinrichting, architectuur, museale inrichting en het hergebruik van bestaande gebouwen.

5. Vijfentwintig jaar betrokken

Voor de 25 jarige exploitatieperiode is een hospitality concept ontwikkeld. Heijmans sluit hiermee goed aan bij de wens van de klant: een meerjarig commitment om gezamenlijk het museum tot een succes te maken.