Skip to content
Heijmans Eindhoven NoordWest infrastructuur luchtfoto kruising.jpg
Soepele samenwerking

Uitbreiding infrastructuur Eindhoven NoordWest

2 januari 2019
Eindhoven
2019-2022
21 miljoen
Gemeente Eindhoven

Voor een betere bereikbaarheid van Eindhoven NoordWest (voorheen Brainport), breidt de combinatie Heijmans-Ploegam in opdracht van de gemeente Eindhoven de complete infrastructuur uit. Inclusief verbindingswegen en de bouw van drie verkeersbruggen en twee fietsviaducten.

Vijf keer bijzonder

1. Natte knoop

Drie van de vijf bruggen overspannen het Beatrixkanaal. Twee hiervan zijn prefab tweelingbruggen die volledig voldoen aan de eisen van gemeente Eindhoven: een rank en slank uiterlijk, bereikt door een brugdek van minimale dikte en pijlers van minimale breedte. De verbinding tussen de verschillende betonnen wegdekvelden is op de bouwplaats gestort, een zogenoemde 'natte knoop'.

Heijmans Eindhoven NoordWest infrastructuur viaduct luchtfotografie.jpg
Werkzaamheden Heijmans infra Eindhoven NoordWest 1.jpg

2. Kunstwerk

Het integrale viaduct van de Dirk Noordhoflaan over het kleine riviertje Ekkersrijt is het pièce de résistance. Een esthetisch kunstwerk gevuld met schuimbeton en genomineerd voor de Betonprijs 2021. Het midden van de overspanning meet slechts 35 centimeter. De unieke vorm wordt geaccentueerd door de precies passende prefab keerelementen. Bovendien is het brugdek volledig in het werk gestort – een sterk staaltje engineering en uitvoering.

3. Rank en slank

Tijdens de realisatie van de Spottersweg is ook een fietsbrug gebouwd. Net als de overige bruggen is deze voorzien van een bijzonder slank wegdek. Bovendien eindigen de metalen buizen van de leuning in ledverlichting, dat in het donker een prachtig schouwspel oplevert.

Opening KW03-Heijmans infra Eindhoven NoordWest.jpg

4. Bouwteam

Structureel overleg en maximale afstemming in het bouwteam van Heijmans, Ploegam en gemeente Eindhoven maakt dat het gedetailleerde ontwerp een-op-een wordt uitgevoerd: optimaal constructief mét landschappelijke inpassing.

5. Projectbelang prevaleert

Door bundeling van specialismen kan de combinatie het volledige project zelf uitvoeren. Zo hebben Heijmans en Ploegam elkaar al in de tender- en ontwerpfases versterkt. Bovendien combineren beide Brabantse samenwerkingspartners hun filosofie, professionals en materieel voor een maximaal resultaat waarin het projectbelang prevaleert.