Skip to content
Heijmans Vestibule Leidsche Rijn Utrecht artist impression gebouw overzicht.jpg
Ontmoeten in het groen

Vestibule, Leidsche Rijn Utrecht

1 maart 2019
Utrecht
2019-2023
€ 14.477.686
Heijmans Vastgoed

Vestibule is een van drie appartementencomplexen aan het toekomstige Park Leeuwesteyn in Leidsche Rijn Centrum. Deze buurman van Greenville bevat 48 koopwoningen, die vrij uitkijken op groen en op de levendigheid van Leidsche Rijn Centrum. Duurzaamheid is ingezet voor extra woonkwaliteit, zoals het groen aan de gevel en in de uitnodigende entree.

Vijf keer bijzonder

1. Duurzaam

Heijmans kreeg het werk gegund vanwege de ‘architectonische kwaliteit en hoogwaardige duurzaamheid’ van het plan. Zo heeft de schil een hele hoge isolatiewaarde, met een koel huis in de zomer als resultaat. Samen met alle andere maatregelen, waaronder ruim 350 zonnepanelen die veel energie opwekken, heeft het plan een epc (Energie Prestatie Coëfficiënt) van bijna 0 en een Gemeentelijke Praktijkrichtlijn van 8,6. Omdat de ruimte schaars is, wordt er gebruik gemaakt van een parkeerliftsysteem en is er in de openbare ruimte plek gemaakt voor een elektrische deelauto.

Heijmans_Vestibule-Greenville_LeidscheRijn_Utrecht mei 2021 9.jpg

2. Klimaatadaptief

Groen is een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Op de zuidgevel en balkongevel komen bakken met beplanting en op de dakterrassen van de penthouses eveneens. Dit geeft Vestibule een groene en natuurlijke uitstraling. Mooi om te zien én aantrekkelijk voor bestuivende insecten en vogels. Bovendien voorkomt dit hittestress. Overtollig regenwater wordt in het gebouw opgeslagen en bij droog weer wordt dat ingezet om het groen te bewateren. Daarnaast buffert groen op en rond het gebouw geluid en fijnstof.

3. Royaal

Alle woningen zijn zo ontworpen dat ze erg gebruiksvriendelijk zijn. Door de ruime plattegronden zijn ze gemakkelijk in te richten en geschikt om steeds comfortabeler te maken naarmate de bewoners ouder worden. Aan de zuidzijde van Vestibule bevinden zich terrassen en balkons met vrij uitzicht op het toekomstige Park Leeuwesteyn. De transparante gevel laat veel licht door naar de woningen. De bovenste laag van het gebouw vormt de kroon op Vestibule: iets terugliggende penthouses met grote terrassen.

Heijmans Vestibule Leidsche Rijn Utrecht artist impression voorgevel.jpg

4. Architectuur

Het gebouw valt op door de gebogen gevels aan drie van de vier buitenzijden, de zogenoemde cannelures. Ook de entree is een blikvanger: met de vier meter hoge en ruim 35 meter brede glazen pui is er contact met de levendige straat. Deze vestibule is gevuld met grote planten, zodat vanaf de straat een groene wand zichtbaar is. Omdat hier de trappen en liften naar boven gaan, ontmoeten alle bewoners elkaar in de vestibule.

5. Postzegel

Vestibule ligt op loopafstand van Leidsche Rijn Centrum, langs het fraaie Plantsoen van Boedapest tegenover buurman Greenville. Ook is het project omringd door andere wooncomplexen, zowel opgeleverd als in aanbouw. Dit maakt de realisatie extra uitdagend, in bijvoorbeeld de aanvoer van materialen en het voorkomen van hinder. Bouwen op een postzegel is Heijmans echter wel toevertrouwd, met alle ervaring die is opgedaan in binnenstedelijk bouwen.