In alle divisies van Heijmans werken collega’s aan duurzaamheid. Van het verbinden van mensen tot het opzetten van een platform om materiaal te hergebruiken of het bouwen aan expertise rondom circulariteit: deze vijf collega’s hebben een duurzaam én geel hart.
Als Auke van Nieuwenhuijze (44) over zijn werk bij Heijmans vertelt, voelt hij zich vooral trots. Als inkoopmanager werkte hij onder andere mee aan het ontwikkelen en opzetten van een platform om bouwstoffen en -materialen te kunnen hergebruiken.
“Er gebeurt momenteel heel veel in de bouw en in de verduurzaming van de sector loopt Heijmans voorop. De inkoop van materialen en het leveranciersmanagement spelen daarin een belangrijke rol. Ik kijk daarbij graag naar wat op de lange termijn belangrijk is. Daarvoor werk ik samen met slimme mensen, die altijd op zoek zijn naar creatieve oplossingen. Dat geeft me veel energie.
Een van de dingen waar ik het meest trots op ben, is het opzetten en ontwikkelen van Matchingmaterials.com. Dit platform brengt vraag en aanbod van gebruikte bouwstoffen en materialen bij elkaar, voor iedereen in de bouwketen. Zoals zand, puin en grind, grondstoffen die vrijkomen als we een snelweg aanleggen of een pand bouwen. Ook staan er materialen op zoals bestrating, verlichting of binnenwanden. Vroeger noemden we dat slopen. Nu is het oogsten, want die materialen gebruiken we opnieuw.
Al tijdens mijn eerste gesprek met Heijmans had ik een goed gevoel en dat is alleen maar sterker geworden in de afgelopen vijftien jaar. Ik ga elke dag lachend naar mijn werk en vertel altijd vol trots dat ik voor Heijmans werk. Als ik onderweg iets geels zie met ons logo, dan maakt dat me blij. Zelfs mijn kinderen hebben dat.”
Sofie Bogaers (35) is secretaresse bij de club van Materieelbeheer in Rosmalen. Ze zou hier zo tot haar pensioen willen blijven werken, want ze zit er helemaal op haar plek. Mensen met elkaar verbinden – van de werkplaats en kantoor – doet ze het allerliefst.
“Ik twijfelde eerst of Heijmans niet te groot voor mij was, want hiervoor werkte ik altijd bij kleinere bedrijven waar een echt familiegevoel heerste. Maar ik merk helemaal niet dat dit zo’n groot bedrijf is en er de sfeer van een familiebedrijf hangt. Dat komt omdat iedereen zo toegankelijk is. Alles gaat in samenspraak en je kunt altijd met ideeën of oplossingen komen.
Ik werk in Rosmalen en zit echt tussen het grote materieel. Vaak kennen de mensen van de werkplaats en kantoor elkaar niet, maar ik probeer ze met elkaar in contact te brengen en te verbinden. Als ik een eindeloze mailwisseling zie ontstaan, zeg ik: ‘Loop maar even mee, want die persoon zit hier vlakbij.’ Soms lijkt het wel een spreekuur aan mijn bureau, want er komen vaak mensen langs voor een praatje.
Wat me aanspreekt bij Heijmans is dat iedereen elkaar helpt. Het maakt daarbij niet uit op welk project je zit of uit welke regio je komt. Binnenkort krijgen we een workshop om ook op kantoor nog duurzamer te werken. Ik ben benieuwd wat ik nog kan leren, want ik hou daar nu ook al rekening mee als ik producten bestel. Ik kijk naar duurzame alternatieven, verpakkingsmaterialen en hoe iets geleverd wordt. Het zijn kleine dingen, maar alle beetjes helpen om ons werk nog duurzamer te doen.”
Stijn Tolhuijsen (32) is projectontwikkelaar bij het bedrijfsonderdeel Vastgoed en zette in 2022 samen met een collega een interne duurzaamheidsopleiding op.
“Een groot deel van mijn werk speelt zich helemaal aan het begin van een project af. Als we nog moeten bedenken wat we willen realiseren, met wie en op welke manier. De ene keer begint dat op een weiland waar nog niks staat, de andere keer op een druk punt midden in de stad. Dat eerste deel, waarin ik vooral creatief, innovatief en technisch bezig ben, vind ik het allerleukste.
Ik ben er erg trots op dat ik voor Heijmans werk en kan me goed vinden in de duurzame doelen die we als bedrijf stellen. Ondanks dat Heijmans een groot bedrijf is, is er veel oog voor de individuele werknemer en krijg je de kans nieuwe ideeën aan te dragen en uit te voeren. Zo sloot ik me het afgelopen jaar aan bij een collega die een interne duurzaamheidsopleiding wilde oprichten. We kregen de vrijheid en het vertrouwen om dat samen te doen.
De opleiding bestaat uit acht sessies. Eén keer per maand behandelen we een thema, van circulariteit tot sociale cohesie, met interne en externe sprekers. Bij Heijmans is al heel veel duurzaamheidskennis in huis, maar als groot bedrijf is het de kunst om die ook onderling te delen. Deze aanpak lijkt aan te slaan, ik deed zelf in ieder geval al veel inspiratie op.”
Bakir Selliah (35) is business developer circulariteit bij bedrijfsonderdeel Utiliteit en bouwde de afgelopen vijf jaar aan de expertise over circulair bouwen.
“Na mijn studie bouwkunde wist ik niet precies wat ik wilde. Toen ik na een aantal omzwervingen een traineeship bij Heijmans deed, leerde ik over circulariteit. Daar werd ik écht enthousiast van. Dat was vijf jaar geleden en circulair bouwen stond nog in de kinderschoenen. Ik ben blij dat Heijmans het belang ervan inzag en een functie voor mij heeft gecreëerd. Met een klein team bouwde ik de expertise rondom circulariteit op. Niet altijd gemakkelijk, want hoe ontwikkel je iets waar niet om wordt gevraagd door opdrachtgevers?
Nu wordt circulariteit in bijna elke tender uitgevraagd en maken projectteams gebruik van de voorsprong die we hebben opgebouwd. Op dit moment adviseer ik tenderteams bij onze servicevestigingen en jaag ik bij de collega’s op Schiphol duurzaamheid en circulariteit aan. Ook ontwikkelden we de propositie Circulair beheer & onderhoud, om in te zetten voor onderhoudsopdrachten. Waar ik voorheen bij de regio’s aanklopte om mijn hulp aan te bieden, word ik nu platgebeld. Van die waardering krijg ik veel energie.
Mijn ambitie is om de wereld beter achter te laten voor de volgende generatie, zeker nu ik een zoontje heb van anderhalf jaar oud. Daarom wil ik me nog verder ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid. Heijmans is daarvoor een mooie plek met verduurzaming als speerpunt in de strategie. Ik heb een groen hart, met een dikke gele rand eromheen.”
Normaal gesproken is Zivana Obrenovic (41) projectleider bij het bedrijfsonderdeel Utiliteit, maar voor de realisatie van 295 appartementen in het Rotterdamse Parkstad Zuid is ze ‘uitgeleend’ aan het team van Utilitaire Woningbouw.
“Dat de mogelijkheid bestaat op deze manier een andere bedrijfstak van Heijmans te leren kennen, vind ik mooi. Ik startte na mijn studie meteen bij Heijmans als werkvoorbereider, daarna werd ik projectcoördinator en sinds drie jaar projectleider. De doorgroeikansen die Heijmans biedt en de warmte die ik in het bedrijf ervaar, zorgen ervoor dat ik nog nooit heb nagedacht om voor een ander bedrijf aan de slag te gaan.
Heijmans is een bedrijf dat mensen opleidt. Dat heb ik ervaren bij verschillende leidinggevenden en nu ik zelf leidinggeef, wil ik anderen helpen in hun ontwikkeling. Zelf had ik veel aan het Heijmans Allround Professional Program, een training voor jonge professionals die willen doorgroeien naar een leidinggevende functie. Ik heb er veel geleerd over samenwerken, communiceren en financiën en het heeft mijn netwerk binnen het bedrijf vergroot.
Ik vind het een goede zaak dat Heijmans nooit is uitgeleerd en dat het bedrijf zich inzet voor een duurzamere bouwsector. Dat gaat niet van de ene op de andere dag en zonder slag of stoot, maar we leren steeds meer. Bijvoorbeeld hoe je recyclebaar materiaal inzet, afval duurzaam verwerkt en elektrisch materieel inzet. Een bouwbedrijf helemaal verduurzamen is niet eenvoudig, maar we zijn op de goede weg.”