Skip to content
heijmans Apeldoorn toekomstvastwaarde Eelke Stellingwerf 9
Vijf vragen aan… Eelke Stellingwerf

Partner in verduurzaming

6 februari 2023

Met de belofte 'toekomstvastwaarde' zet Heijmans zich op de kaart als dé duurzame huisvestingspartner voor utiliteitsgebouwen. Het uitgangspunt: ervoor zorgen dat ieder gebouw meer waard wordt voor de gebruiker, nu en in de toekomst. Eelke Stellingwerf, directeur van de vestiging Services in Apeldoorn, onthult zijn strategie.

1. Wat is toekomstvastwaarde?

“Een initiatief van de collega’s bij bedrijfsonderdeel Utiliteit Services. Een nieuw woord, waar eigenlijk alles in zit. Toekomst, vastgoed, waarde toevoegen. De hoofdvraag is: hoe hou je vastgoed waardevast, voor het gebouw, de omgeving en de gebruiker? We hebben twee doelen: het verhogen van de gebruikerswaarde en de vastgoedwaarde. We kijken daarbij naar de lange termijn, waarbij we als partner op strategisch niveau meedenken en klanten begeleiden. Door continu te blijven verbeteren, behouden gebouwen ook in de toekomst hun waarde.

Dit gaat verder dan alleen duurzaamheid, ook veiligheid, gezondheid en beleving spelen een rol. Nu is ‘van het gas af’ een actuele vraag, maar klanten kunnen ook het veiligheidsniveau van hun gebouw willen verhogen. Dan is onze hoofdtaak het gebouw veilig te houden door slimme installaties, of door te digitaliseren. Ook dat valt onder toekomstvastwaarde.”

heijmans Apeldoorn toekomstvastwaarde Eelke Stellingwerf 15
Eelke Stellingwerf op de campus van Wageningen University & Research, waar Heijmans heeft gewerkt aan verduurzaming van de energievoorziening.

2. Hoe kwam dit concept tot stand?

“We waren een van de grootste spelers in de markt, maar stonden niet bekend om duurzaam beheer en onderhoud. Toen stelden we onszelf de vraag: hoe kan Heijmans bekendstaan als dé meest duurzame huisvestingpartner? We waren allemaal verschillende duurzaamheidsproposities apart aan het verkopen. Dat zorgde voor verwarring bij klanten. Data en vakmanschap speelden al een grote rol binnen Services. Data helpt bij het verslimmen van gebouwen. Vakmanschap gaat over onze mensen, die echt weten hoe ze gebouwen moeten aanpakken. Alleen hoe dragen die zaken bij aan verduurzamen van het gebouw? Dat wilden we graag vertellen.

Met toekomstvastwaarde bundelen we alles: verslimmen, techniek, verduurzamen. We startten met een duurzaamheidspropositie, maar bieden nu veel meer aan. Door onze kennis te bundelen, worden wij die duurzame huisvestingspartner. Een goed voorbeeld hiervan is de Roadmap duurzame huisvesting, die we inzetten om samen met onze klanten vorm te geven aan een duurzame transitie van hun assets.”

heijmans Apeldoorn toekomstvastwaarde Eelke Stellingwerf 2

3. Klinkt mooi. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

“Daar zetten we onze techniek voor in . Zoals slimme installaties, door dingen op afstand te regelen en te monitoren, door gebouwen te digitaliseren en platforms te ontwikkelen die data genereren, waarmee we weer nieuwe oplossingen kunnen verzinnen. Samen met de klant kijken we wat mogelijk is. Soms is het groots, maar verduurzamen kan ook via kleine en praktische dingen. Bij sommige klanten zijn we verantwoordelijk voor onderhoud en energieverbruik. Dan komt echt het vakmanschap van onze mensen om de hoek kijken. Die weten een gebouw zo te finetunen dat er geen onnodige energie wordt verbruikt. Zoals bij een pand dat tot acht uur ’s avonds wordt warm gehouden, terwijl iedereen om vijf uur naar huis gaat. Haal die extra uren eraf en je hebt al de eerste winst te pakken. Op het gebied van verduurzaming kan vaak zoveel meer dan je denkt.

Bij andere klanten denken we juist mee op de lange termijn, door samen het lange termijn huisvestingsplan te analyseren. Een zogenoemde ‘Paris proof scan’ geeft dan al snel inzicht bij welke gebouwen de meeste winst te behalen is als je CO2-uitstoot wilt verminderen.”

Zakelijk wil ik mensen meer bewustmaken, privé kan ik zelf concreet actie ondernemen. En dat doe ik dan ook

4. Ben jij zelf bewust met duurzaamheid bezig?

“Ik woon midden op de Utrechtse Heuvelrug en geniet iedere dag van de natuur om me heen. Anderhalf jaar geleden vond in Leersum een unieke valwind plaats, een zeldzaam natuurverschijnsel dat we door de klimaatverandering waarschijnlijk vaker gaan meemaken. Die valwind heeft een heel stuk bos compleet weggevaagd. Vlak bij mijn woonplaats, in slechts tien minuten tijd. Dat zette me wel aan het denken.

Ik ga bewuster om met energie en verbruik en wil ook graag mijn woning verduurzamen. Die investering doe ik uit principe. Niet uit kostenoogpunt, want ik vraag me af of ik die kosten er ooit uithaal. Voor mij is duurzaamheid trouwens ook het niet weggooien of zo lang mogelijk gebruiken van spullen. Het is zo ingesleten dat je steeds nieuwe dingen koopt, waarom niet iets hergebruiken? Dat is vaak net zo goed. Zakelijk wil ik mensen meer bewustmaken, privé kan ik zelf concreet actie ondernemen. En dat doe ik dan ook.”

heijmans Apeldoorn toekomstvastwaarde Eelke Stellingwerf 12

5. Wilde je je daarom in je werk met toekomstvastwaarde bezighouden?

“Bij nieuwe gebouwen vragen opdrachtgevers tegenwoordig om duurzaamheid of circulariteit. Maar de grootste slag sla je met de verduurzaming van bestaande gebouwen. Je kunt echt veel invloed hebben op het energieverbruik van dat gebouw of van de gebruikers. Er staat nog heel wat te gebeuren op het gebied van duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving. Ik hou van die dynamiek en richt mijn blik graag op de toekomst. Daarom heb ik deze rol naar me toegetrokken.

Eelke stellingwerf 1

Duurzaamheid gaat er voor mij ook om hoe wij de planeet achterlaten voor toekomstige generaties. Ik heb twee jonge kinderen en vraag me regelmatig af: hoe ziet de wereld eruit waarin zij opgroeien? En wat kan ik doen om die wereld voor hen beter te maken? Als je ergens persoonlijk achterstaat, helpt dat in je motivatie om er ook professioneel vol toewijding mee aan de slag te gaan. Bij mij in ieder geval wel.”