Skip to content
dwight-def-img_3520.jpg

De toekomst van Heijmans

5 jonge collega's delen hun ambities

12 februari 2021

Werken bij Heijmans betekent meebouwen aan de toekomst van Nederland en aan een gezonde leefomgeving. Vijf jonge medewerkers vertellen hoe ze daarbij ook de ruimte krijgen om aan hun eigen idealen te werken.

“Veel werkgevers zeggen dat je ruimte krijgt om je te ontwikkelen, maar dat ik in drie jaar tijd zo zou groeien had ik niet verwacht. Deze zomer heb ik mijn HBO-plus afgerond. Heijmans heeft me daarin gestimuleerd, door te zeggen: we zien dat je snel groeit en willen je helpen, wat wil je doen? Ik vind dat supertof. Daar staat tegenover dat je jezelf wel moet bewijzen. Mijn eerste werk als werkvoorbereider was het realiseren van 98 grondgebonden woningen. Daar zat ik niet op te wachten, vond ik te gemakkelijk. Toch heb ik dat project met vlag en wimpel afgerond, waarna ik nog wat complexere grondgebonden woningen mocht maken. Dat is opgemerkt en vervolgens kwam de vraag of ik de ruwbouw van een project wilde doen met 200 appartementen in het Rotterdamse Havenkwartier. Ik zei meteen ja, want daarin zit alles wat moeilijk is. Het is prachtig om daar met het hele team een succes van te maken.

Vanuit mijn vorige baan heb ik veel ervaring met BIM. Daarom was ik al snel een vraagbaak binnen de afdeling en dacht ik mee over hoe we het niveau van digitalisering omhoog krijgen bij alle collega’s. In zo’n situatie kan iedereen zijn input geven, worden meningen gevraagd en gewaardeerd. Zo geeft Heijmans de ruimte aan ontwikkeling, van collega’s, het bedrijf en de hele branche.”

“Binnen de projecten die ik begeleid zie ik dat Heijmans meer wil dan alleen voldoen aan de eisen van een project. We zetten conceptueel gebouwde woningen neer die er aan de buitenkant allemaal anders uitzien en zo duurzaam mogelijk zijn. Ook is het aanbod heel divers: we verkopen woningen van bijna drie tot acht ton. Toch zouden we meer moeten nadenken over hoe we wonen betaalbaar houden voor starters. Wat we doen met de Heijmans ONE vind ik prachtig, maar er mag iets meer tempo in. Wellicht moeten we naar een verhuurmodel. Of splitsen we in de toekomst eengezinswoningen achter de voordeur, waardoor een starter voor 2 ton een woning kan kopen. Ik denk namelijk dat het er niet meer om gaat hoe groot je woning is, als je maar ergens mee kunt starten.

Het mooie aan Heijmans is dat collega’s openstaan voor verandering als dat ons werk beter maakt. Zo heb ik voorgesteld om de uitwerking van de kopers-keuzetekening te veranderen. Er was geen eenduidige aanpak en de codes in de tekening waren zowel voor de kopers als voor mij niet duidelijk. Als mijn collega’s het daar niet mee eens waren geweest, had ik me er bij neergelegd, maar we hebben nu een nieuw systeem dat veel duidelijker is voor iedereen.”

“Wat me erg bevalt bij Heijmans, is de open cultuur en transparantie. Collega’s helpen elkaar en het management is betrokken. Momenteel ben ik bezig met het in kaart brengen van verbeteringen. Daarvoor heb ik met de directies en medewerkers van alle bedrijfsstromen rond de tafel gezeten om zaken te bespreken als: hoe pakken we dit gezamenlijk aan en zorgen we ervoor dat we van elkaar leren? Iedereen wil dan meewerken en staat open voor goede ideeën.

Ook persoonlijk krijg ik de ruimte om mijn ambities waar te maken en het werk te doen dat ik belangrijk en leuk vind. Want veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit staan ook hoog op mijn agenda, zeker met de toekomst in gedachten. Om daarin echt verder te komen, moeten we structureel samenwerken met de branche en opdrachtgevers. Dat gebeurt al op het gebied van veiligheid, maar op andere vlakken kunnen we zeker nog stappen maken.

Zo ben ik nu bezig met cybersecurity. Niet iets waar je direct aan denkt binnen onze branche, maar het is wél een enorm belangrijk aandachtspunt in deze tijd. Zelf hebben we dat technisch gezien op orde, maar toch is er nog veel winst te behalen in de cultuur rondom dit onderwerp. En we moeten het op de agenda krijgen in de hele branche en bij opdrachtgevers. Transparant zijn is mooi, maar we moeten wel zorgen dat we iedereen beschermen.”

“BIM is een nieuwe wereld, waarin ik van mijn leidinggevende alle vrijheid krijg om te doen waarvan ik denk dat het project kan profiteren. Bedenken we bijvoorbeeld dat iPads op de bouwplaats een goed idee zijn, dan krijg ik de ruimte om met het uitvoerende projectteam te praten en te onderzoeken wat werkt. Heel fijn, want mijn werk heeft alleen waarde als ik anderen kan helpen hun werk beter te doen.

Ik zie mezelf als kruispunt. De ontwerper en uitvoerder hebben elkaar nodig, ik sta ertussenin met de digitale modellen en alles wat daarbij komt kijken. Een jaar geleden is er een integrale samenwerking ontstaan tussen ons BIM-team en het ontwerpteam, met een heel goede synergie. Dat komt het resultaat ten goede. Ik merk ook dat ik niet meer hoef uit te leggen waarom BIM belangrijk is. Uitvoerders komen nu naar mij toe om te vertellen wat ze willen of nodig hebben. Als we dat nog niet hebben, regel ik dat voor ze.

Voor de toekomst denk ik dat we meer voorop kunnen lopen. Zo wordt onze werkwijze nu grotendeels bepaald door programma’s van eisen. In de toekomst denk ik dat we vaker het gesprek met producenten moeten aangaan om te zeggen hoe wij willen dat een pve eruitziet, vanuit onze ervaring op de bouwplaats. We zijn groot genoeg om dat te eisen en zo de hele branche sterker te maken.”

“Na mijn studie Werktuigbouwkunde wilde ik daar absoluut verder mee, maar ik had ook een ambitie om te leren boekhouden. Bij Heijmans kan dat. Ik zit bij de Civiel Specialisten, een mooie club waar veel mogelijk is. Ik ervaar het eigenaarschap van een ondernemer, maar dan onder de vleugels van Heijmans. Zo heb ik een tijd geleden een machine ontworpen om haspels van 80.000 kilo af te draaien. Daar werd ik heel vrij in gelaten en daardoor heb ik er ook ontzettend veel van geleerd.

Het nadeel van een groot bedrijf is dat veranderingen mogelijk wat langzaam kunnen gaan. Zo moet en kan de weg naar energieneutraal werken in 2050 sneller. Ik denk dan aan energiezuinige dieselmotoren bijvoorbeeld of elektrische installaties. Ook wat betreft gebiedsprocessen kunnen we verbeteren. We werken heel effectief, maar zouden nog meer kunnen samenwerken, waardoor de efficiëntie kan verbeteren. De cultuur is er wel, maar veel mensen doen toch graag hun eigen ding. Ik merk soms dat we niet weten wat we allemaal in huis hebben. Met dat idee maak ik vlogs van projecten, waarin ik laat zien wat we maken en doen. Zodat we niet gaan uitbesteden wat we zelf kunnen, en iedereen ziet wat een bergen we samen kunnen verzetten. Uiteraard met een weloverwogen balans tussen geld, kwaliteit en tijd."