Skip to content
Drone foto K2 en Inntel Oostenburgereiland Amsterdam Heijmans
Voor iedereen

Ons Oostenburg, Amsterdam

1 november 2022
Amsterdam
2019-2023
61 miljoen
Stadgenoot en Inntel Hotels

Het voormalige industrieterrein Oostenburgereiland is omgedoopt tot Ons Oostenburg, een stoere stadswijk met industriële uitstraling. Heijmans realiseert hier sociale huurwoningen, kantoorruimte en gemeenschappelijke voorzieningen. Eerder bouwde Heijmans hier al het Inntel Hotels, woningen voor Stadgenoot en het bedrijfsverzamelgebouw Init.

Vijf keer bijzonder

1. Logistieke uitdaging

Ons Oostenburg is een logistieke uitdaging. Zo heeft de nieuwe stadswijk slechts één ingang en één uitgang. Bovendien moet Heijmans rekening houden met de vele andere bouwprojecten die tegelijkertijd lopen. Nauwkeurige afstemming over de aan- en afvoer van bouwmateriaal en -materieel is dus essentieel.

2. Krapte

De krappe bouwplaats ontbeert een opslagterrein, terwijl de realisatie van woningen en andere bouwprojecten maar liefst drieduizend verkeersbewegingen per dag met zich meebrengen. Heijmans beperkt zijn verkeersbewegingen zoveel mogelijk door goede communicatie én coördinatie.

3. Industriële karakter

Het historische industriële karakter van Ons Oostenburg keert terug in de uitstraling van de door Heijmans gerealiseerde gebouwen. Heijmans werkte met maar liefst acht verschillende architecten samen, waaronder jonge bureaus als NEXT architects, Urban Echoes en HOH. Door te kiezen voor glas, baksteen, beton en staal en in de ontwerpen is recht gedaan aan de geschiedenis van de plek.

4. Ontmoeten

De projecten zijn ontworpen om elkaar te ontmoeten. Zowel bij kavel 2 als bij kavel 6 kunnen bewoners gebruik maken van ontmoetingsruimtes en een groene binnentuin. Bij kavel 6 wordt daar nog een daktuin aan toegevoegd op de corridor. Ook zijn in Inntel Hotels en het Init-gebouw cafés gevestigd. Bewoners van de appartementen en studio’s maken bovendien gebruik van gemeenschappelijke voorzieningen zoals inpandige fietsenstallingen en wasruimte.

5. Energiezuinig

De energiezuinige woningen zijn voorzien van hoogwaardig geïsoleerde gevels, kozijnen met triple beglazing en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Bovendien wordt het dak van de corridor voorzien van wateropvang en een daktuin voor gezamenlijk gebruik.