Straks kun je op het Oostenburgereiland wonen, werken en uitgaan, tussen de industriële overblijfselen op een van de oudste stukjes Amsterdam. Dit was het laatste grootschalige bedrijventerrein in de Amsterdamse binnenstad.
Dat betekent voor de bouwers van Heijmans voorzichtig manoeuvreren tussen de bezoekersstromen van het INIT-gebouw en ROEST door. De gele keten staan naast monumentale loodsen zoals de Van Gendthallen, die naar voorbeeld van De Hallen in Amsterdam-West worden herbestemd. En dan zijn er nog vier collega-bouwers die werken aan een parkeergarage en andere woningbouwprojecten op het eiland van ongeveer elf hectare: geen gemakkelijke werkplek.
Sta je echter met bouwplaatsmanager Pieter Kramer bovenop de gebouwen in wording, dan begrijp je: dit uitzicht maakt alles goed. Van de grachten tot het IJ, van historische gevels tot moderne architectuur en een spoor er vlak naast: je werkt in hartje Amsterdam en daar raak je moeilijk op uitgekeken.
“Je kan het slechter treffen”, grinnikt Pieter. Hij werkt al 25 jaar in de bouw en sinds een jaar bij Heijmans. Van hulpje in de keet klom Pieter op tot zijn huidige functie van bouwplaatsmanager. Bovenin de keet pakt hij enthousiast de bouwtekeningen erbij om uit te leggen wat hij en zijn collega’s aan het maken zijn.

Bouwplaatsmanager Pieter Kramer in de keet op het Oostenburgereiland
Achter elkaar
“We werken met twee teams op twee bouwplaatsen: woningen op kavel 2, een hotel op kavel 1. Vanaf de entree gezien achter elkaar.” Voor Inntel Hotels realiseert Heijmans een viersterrenhotel van 17 verdiepingen, voor corporatie Stadgenoot drie appartementengebouwen. Deze wooncomplexen zijn ontworpen in samenwerking met drie verschillende architectenbureaus en voorzien in 54 huurappartementen, 97 studio’s en 500 m² kantoorruimte.

Heijmans realiseert twee nieuwbouwprojecten Oostenburgereiland Amsterdam
Totale contractwaarde circa € 35 miljoen“De studio’s zijn sociale huurwoningen voor studenten en starters, en kunnen later worden opgewaardeerd tot middensegment huurwoningen”, vertelt Pieter. “Door de wand tussen twee studio’s er uit te halen, dit kan constructief, krijg je een groter woonoppervlakte. Zo bouwt Stadgenoot aan een toekomstbestendige voorraad.”