Skip to content
Houtskeletbouwfabriek van Heijmans in Heerenveen
In deze fabriek worden houtskeletwoningen geproduceerd

Industrieel en modulair bouwen in houtskeletbouwfabriek in Heerenveen

In de houtskeletbouwfabriek van Heijmans in Heerenveen worden complete woningen geproduceerd. Een voorbeeld van industrieel en modulair bouwen.

Duurzaam en energieneutraal

Heijmans heeft de fabriek eind 2021 aangekocht en uitgebreid voor het industrieel produceren van duurzame en energieneutrala grondgebonden woningen die modulair zijn samen te stellen. Hiermee speelt Heijmans in op de toenemende vraag naar betaalbare en energiezuinige nieuwbouwwoningen.

"Toekomstbestendige en betaalbare woningen"

CEO Ton Hillen: “Met onze eigen houtskeletbouwfabriek zijn we in staat om snel en op grote schaal toekomstbestendige en betaalbare woningen te produceren. Zo spelen we in op de uitdagingen van vandaag en morgen. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van de woningen is variatie en duurzaamheid. Het Heijmans Horizon concept heeft ongekend veel keuzemogelijkheden, waarmee we tegemoet kunnen komen aan de wensen en eisen van opdrachtgevers en consumenten. Tegelijkertijd bouwen en ontwikkelen we natuurinclusief en klimaatadaptief. Op die manier dragen we bij aan een gezonde leefomgeving voor mens en natuur. Dat is waar we het bij Heijmans voor doen.”

Versnelde woningproductie

In de fabriek worden de woningen na configuratie door middel van een digitaal proces geproduceerd; ze komen vervolgens in demontabele blokken uit de fabriek, inclusief sanitair, wand- en vloerafwerking. Op de bouwlocatie wordt een woning in één dag in elkaar gezet. Het totale proces van start bouwbesluit tot en met oplevering van Horizon woningen kan teruggebracht worden naar slechts negen weken; bij reguliere woningbouw is dat zo’n negen maanden. Dit leidt tot een betekenisvolle versnelling van de woningproductie.

CO2-neutraal

Met de productie van de Horizon woningen zet Heijmans de volgende stap op weg naar circulair en energieneutraal bouwen. Dit is in lijn met de ambitie om in 2030 geheel emissieloos te bouwen. De milieuwinst is direct meetbaar, omdat de fabriek 100% CO2-neutraal is. Het gebruikte hout is bovendien circulair, waardoor deze woningen gedurende de hele levensfase voor een kleinere CO2-voetafdruk zorgen. Daarnaast zijn alle Horizon woningen energieneutraal in gebruik.

Onze houtskeletbouwfabriek in Heerenveen is behoorlijk uitgebreid en klaargestoomd om onze duurzame ambities te realiseren, zoals je kunt zien in deze video. Met de inzet van industriële en digitale technieken, schone energie en verantwoorde grondstoffen als hout, vergroten we sneller de woningvoorraad. De productie voor de Heijmans Horizon-woningen is gestart in deze fabriek: onze nieuwste conceptwoning van duurzaam gecertificeerd hout.