Skip to content
Horizon Zeewolde_2
Horizonwoningen, Zeewolde

Houtskeletbouw: duurzaam en comfortabel

12 januari 2024
Zeewolde
2024
Stichting Woonpalet

In het Havenkwartier in Zeewolde bouwt Heijmans 47 sociale huurwoningen voor Stichting Woonpalet. 27 stuks zijn Horizonwoningen, waarvan de draagconstructie bestaat uit hout. Doordat Heijmans de delen van deze houtskeletbouwwoningen prefab in haar energieneutrale fabriek produceert, kunnen de huizen op locatie worden geassembleerd. De Horizonwoningen hebben een vaste kern met onder meer een luchtverwarmingssysteem waardoor ventileren, verwarmen en koelen mogelijk is. Met als resultaat een gezond leefklimaat. Zo wonen bewoners duurzaam, energiezuinig én comfortabel.

Vijf keer bijzonder

1. Houtskeletbouw

Houtskeletbouw heeft veel voordelen. Zo is het sterk, circulair en duurzaam. Hout is immers een ideaal reservoir voor CO2. Daarnaast kent de bouw van Horizonwoningen nul CO2-emissie door minimaal gebruik van beton. Bovendien worden de installaties direct in de wanden geïntegreerd waarna Heijmans de prefab bouwelementen in slechts enkele dagen op locatie aan elkaar monteert.

2. Effectief en efficiënt

Het bouwen van de Horizonwoningen is effectief en efficiënt. Het testen en goedkeuren van de prefabdelen gebeurt in de fabriek. Dat maakt ze minder foutgevoelig. Bovendien zijn er minder transportbewegingen op de bouwlocatie nodig. Ook hoeven de bouwers op locatie minder werk te verrichten. De productie in de fabriek duurt circa twee weken waarna de afwerking op de bouwplaats zelf slechts enkele dagen in beslag neemt. Zo worden de leefruimtes rondom de vaste kern snel aan elkaar geschakeld.

3. Fijne samenwerking

De bouw van 47 woningen in het Havenkwartier volgt op een fijne samenwerking met Stichting Woonpalet in een eerder project. Door deze opgedane ervaring hebben ze samen gezorgd voor een haalbaar plan voor het Havenkwartier, zowel bouwtechnisch als financieel.

4. Natuurinclusief bouwen

Natuurinclusief bouwen sluit aan op de visie van de gemeente Zeewolde. Daarom zijn in het Havenkwartier diverse voorzieningen aangebracht voor flora en fauna. Bijvoorbeeld wadi’s voor opslag van hemelwater, een groen tuinplan voor minder bestrating, bergingsdaken met Sedum, nestelplekken voor diverse vogelsoorten, groene erfafscheidingen en installatie van zonnepanelen.

5. Sociale verbinding

Het project met Horizonwoningen past naadloos in de totale gebiedsontwikkeling van het Havenkwartier. Hier worden woningen gebouwd voor verschillende doelgroepen zoals starters, gezinnen en een- en tweepersoonshuishoudens. Ook stimuleert het natuurinclusief binnengebied ontmoetingen tussen bewoners waardoor de sociale verbinding in de nieuwe wijk wordt versterkt.