Skip to content
heijmans  regio noordwest -veiligheidsladder-3
Samen praten over veiligheid

Veiligheidsladder beklimmen

17 oktober 2022

Heijmans infra werkt op trede 4 van de veiligheidsladder en wil onderaannemers graag meenemen in het veilig werken. Wat dat vraagt van onderaannemers én wat het ze oplevert, vertellen Jeroen Hup van HUP-bestratingen en Ton van den Heuvel van Van den Heuvel Engelen Infra in een gesprek met directeur infra regio noordwest Stefan de Munck.

Eén ding wil Stefan de Munck duidelijk hebben voordat hij aan het gesprek over veiligheid begint: hij spreekt niet over onderaannemers, maar over partners. “Want we werken samen met partners die we voor langere tijd aan ons willen binden. We bekijken regelmatig wat zij van ons nodig hebben en wij van hen. Om verder te komen, nemen we de partners mee in onze programma’s, het veiligheidsprogramma is daar één van. We willen werken met partners die zo hoog mogelijk op de veiligheidsladder willen komen.” Hoe hoog dat is, hangt mede af van de grootte van het bedrijf. Zo bleek het voor HUP-bestratingen voldoende om een erkenning te halen. “Dat is op de veiligheidsladder net onder trede 2. Met zeven werknemers gelden er voor ons heel andere eisen dan voor een groot bedrijf als Heijmans. Er wordt dus goed gekeken wat er voor ons haalbaar is”, legt Jeroen Hup uit. Die haalbaarheid heeft onder andere te maken met de kosten die de partners zelf moeten dragen. “We hebben een extern bedrijf ingehuurd die de gesprekken heeft gevoerd met mij en de medewerkers en bekijkt of je in aanmerking komt voor het certificaat.”

heijmans  regio noordwest -veiligheidsladder--10
Heijmans directeur infra Stefan de Munck van regio noordwest in gesprek met Jeroen Hup van HUP-bestratingen en Ton van den Heuvel van Van den Heuvel Engelen infra.

Medewerkers interviewen

Ook Ton van den Heuvel huurde een bedrijf in voor de certificering. “Uit de audit bleek dat wij qua grootte trede 3 konden behalen. Er zijn interviews geweest met alle 30 vaste én flexibele medewerkers. Dat verliep vlekkeloos en we hebben eigenlijk niets veranderd aan onze werkwijze om trede 3 te behalen. We hadden al VCA**, dus veilig werken zat al echt in ons systeem.” Een meerwaarde van de veiligheidsladder vindt Ton de manier waarop de veiligheid bekeken wordt. “Door de interviews kun je geen mooie verhalen ophangen, als er ergens in het bedrijf iets niet goed zit, komt dat sowieso boven water.” Ook Jeroen is erg blij met deze transparante werkwijze. “De verplichting om medewerkers erbij te betrekken, levert eerlijkheid op en je weet gelijk hoe zij erover denken. Ook al krab je je van sommige feiten wel even achter je oren. Maar daar ben ik blij om, want als je personeel hebt moet je er goed voor zorgen, los van de certificering.”

heijmans  regio noordwest  -veiligheidsladder-2

Je doet het niet voor mij

Het goed zorgen voor mensen is ook voor Stefan het belangrijkste punt van de deelname aan de veiligheidsladder. “Uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om certificering, maar om iedereen veilig thuis te krijgen. Daarom voeren we gesprekken nu anders dan zes jaar geleden. Toen zeiden we nog: je moet een helm op. Nu zeg ik: die helm hoef je niet op voor mij, maar als er iets gebeurt, dan overkomt het jou, niet mij.” Dat Heijmans het gesprek aangaat levert volgens de partners een fijne werksfeer op. Jeroen: “Bij bepaalde werkzaamheden, bijvoorbeeld in een mini-shovel, kan een helm in de weg zitten. Als je dan de tijd neemt om samen een oplossing te vinden, dan heb je de grootste kans dat de bedachte maatregelen ook nageleefd worden. Heijmans is in die gevallen een partij die meedenkt. De veiligheidsladder is een zakelijke overeenkomst, maar in de praktijk gaat Heijmans er heel flexibel mee om en geven ze echt gehoor bij vragen.”

Alerter op veiligheid

Zowel Jeroen als Ton vinden dat er een behoorlijk prijskaartje hangt aan de certificering, toch hebben ze niet getwijfeld om mee te doen. “Er zijn geen andere partijen die vragen naar de veiligheidsladder, dus deze investering doen we echt voor Heijmans. Maar we werken veel met ze, dus de keus was snel gemaakt. Natuurlijk is investeren in veiligheid altijd goed. Helemaal nu planningen steeds krapper worden, waardoor je vaak met tien man in hetzelfde hoekje aan het werk bent en er onveilige situaties kunnen ontstaan”, vertelt Ton. Deelnemen aan de veiligheidsladder heeft bij beide bedrijven niet tot grote veranderingen geleid. Jeroen: “Zowel ik als mijn medewerkers liepen bijvoorbeeld altijd al in een oranje werkkleding voor de zichtbaarheid. Maar ik merk wel dat de jongens alerter zijn. Een van hen opperde laatst om bigbags aan te schaffen, zodat we plastic verpakkingsmateriaal direct op kunnen ruimen en het niet kan rondslingeren. Door de interviews voelen ze zich gehoord en dat maakt dat ze met deze initiatieven komen.”

heijmans  regio noordwest -veiligheidsladder--4

Bedrijfsblindheid voorkomen

Stefan is er trots op dat partners als Jeroen en Ton alles doen wat binnen hun bereik ligt om mee te groeien in de veiligheidsladder van Heijmans. De uitdaging is volgens hem nu om elkaar als partners scherp te houden. “Jarenlang hebben we binnen Noordwest geen ongevallen met verzuim gehad. Dat is goed, maar kan ook betekenen dat er een soort bedrijfsblindheid ontstaat. Dat ik denk: die mannen hebben het altijd voor elkaar, ik vertrouw erop dat het goed gaat. In plaats daarvan moeten we elkaar scherp houden, zonder over onnozele dingen te gaan zeuren.”