Skip to content
Heijmans renoveren van huurwoningen in Amsterdam. 22
Succesvol verduurzamen in bewoonde appartementen

Afspraak is afspraak

24 mei 2023

Twee woongebouwen renoveren en verduurzamen, terwijl alle 58 appartementen bewoond zijn. Dat vergt een aangepaste aanpak, waarbij de communicatie met bewoners het belangrijkste is. Projectleider Pepijn Keurentjes en uitvoerder Klaas Ruizendaal over briefjes in de lift, duidelijke afspraken en een bosje bloemen voor de overlast.

Vanaf het begin alle bewoners meenemen in het hele proces: dat is volgens projectleider Pepijn Keurentjes het geheim achter het succesvol renoveren en verduurzamen van de algemene ruimtes en 58 vrije sector huurappartementen in Amsterdam.

Heijmans renoveren van huurwoningen in Amsterdam.  16
Heijmans-projectleider Pepijn Keurentjes en zijn collega, uitvoerder Klaas Ruizendaal, aan de keukentafel bij bewoners Anna en Leo van Opheusden.

De werkzaamheden bestonden uit het isoleren van het dak en de onderzijde van de vloer op de begane grond, het vervangen van het ventilatiesysteem in de woningen en het aanbrengen van nieuwe beglazing.

Daarnaast konden bewoners – tegen een extra servicebijdrage – kiezen voor het vernieuwen van keuken, badkamer en toilet. De algemene werkzaamheden en de opties zijn tijdens een informatieavond toegelicht. Vervolgens is een van de appartementen omgebouwd tot modelwoning, waar bewoners de nieuwe situatie konden zien.

Duidelijke communicatie

Toen bewoners Anna en Leo die modelwoning binnenstapten, hadden ze niet veel tijd nodig om na te denken over de opties voor hun penthouse. “Dit wil ik, zei mijn vrouw. Het zag er ook allemaal heel goed uit en het was fijn dat we het in het echt konden zien”, vertelt Leo. Nu het bad vervangen is door een inloopdouche en ze ieder dag van de keuken genieten, kijkt hij met een goed gevoel terug op het hele proces. “In een paar dagen was alles geregeld en de mensen van Heijmans dachten echt mee. Omdat mijn vrouw niet zo groot is, wilden we de oven iets lager. En we wilden de stopcontacten graag op een andere plek. Dat was allemaal mogelijk.”

Heijmans renoveren van huurwoningen in Amsterdam. 10

Last van de vakmensen die bezig waren in hun huis hebben deze bewoners nooit gehad. “Na de informatiebijeenkomst kregen we papieren waarop stond bij wie we terecht konden met vragen. En daarna zijn we via briefjes in de brievenbus en in de lift op de hoogte gehouden. De communicatie was perfect. We wisten precies wat er wanneer zou gebeuren. En uitvoerder Klaas was een topper. Ik kon hem twintig keer per dag bellen, hij bleef altijd rustig en legde alles precies uit”, vertelt Anna.

Op de brieven stonden ook de contactgegevens van een externe bewonersbegeleider, voor het geval er klachten zouden zijn over Heijmans. “Maar hij is door geen enkele bewoner benaderd”, vertelt Pepijn.

Afspraak is afspraak

Dat komt onder andere door het besef dat werkzaamheden plaatsvinden op bewoond terrein. “Wij zijn te gast bij de bewoners, dus moeten we ons ook zo gedragen”, legt Pepijn uit. “Dat begint met herkenbaar zijn: de bewoners hoeven niemand binnen te laten die geen Heijmanshesje aan heeft. En niet iedereen kan dit. Het vergt naast vakmanschap ook bepaalde sociale vaardigheden als je bij mensen thuis werkt. Daarom werken we met vaste partners die we vroeg bij het project betrekken en van wie we weten dat ze ook beseffen dat ze bij mensen thuis zijn. Dat geeft rust.”

Heijmans renoveren van huurwoningen in Amsterdam. 27

Ook is een goede planning extra belangrijk. Als je van bewoners verwacht dat ze op tijd de werkruimte vrij hebben gemaakt, kun je niet een dag later op de stoep staan. Daarom zat Klaas bovenop de planning. “Dat is me niet altijd in dank afgenomen. Partners vonden dan dat ik er teveel druk op zette. Maar dan zei ik: 'wat we afgesproken hebben met bewoners, moeten we nakomen'.”

Heijmans renoveren van huurwoningen in Amsterdam. 6

Begrip en geduld

Aan de andere kant moesten bewoners zich ook aan de afspraken houden. Dat was soms een uitdaging, vertelt Klaas. “Om de vloer te isoleren, moesten alle bergingen leeg. Dat is niet altijd gemakkelijk, want waar laat je je spullen? En sommige mensen zijn ouder of hebben weinig hulp. Dan is het de kunst om met veel geduld en begrip voor de situatie toch tot een oplossing te komen.”

Ook Pepijn geeft toe dat het voor bewoners soms even behelpen was. “Vanwege het aanbrengen van nieuwe belijning in de parkeergarage, konden auto’s daar een week niet staan. In Amsterdam heb je dan niet zomaar een andere parkeerplek.” Waar mogelijk hielp Heijmans bewoners om zo normaal mogelijk te kunnen blijven wonen tijdens de werkzaamheden. “Bewoners die een nieuwe badkamer en toilet kregen, konden ook gebruikmaken van de badkamer en keuken in de modelwoning”, legt Pepijn uit.

Heijmans renoveren van huurwoningen in Amsterdam.  13

Minder warmteverlies

Naast genieten van hun nieuwe badkamer, keuken en toilet, zijn bewoners Anna en Leo ook erg blij met het duurzame glas dat binnen een dag in hun woning gezet is. “Onze woning was niet tochtig, want we hadden al dubbele beglazing, maar ik voel dat het aangenamer is. In de avond zet ik de thermostaat een paar graden naar beneden. De volgende ochtend is het dan nog steeds redelijk warm in huis. Dat betekent dat de verwarming niet aangegaan is ’s nachts, terwijl dat vroeger wel het geval was. Het warmteverlies is dus echt minder geworden. Ik ben erg benieuwd naar het effect op de energierekening”, zegt Leo.

Heijmans renoveren van huurwoningen in Amsterdam.  12

Bosje bloemen

Klaas en Pepijn kijken tevreden terug op dit project. “Er waren nagenoeg geen discussies. Alle bewoners zagen het nut in van verduurzamen – uiteindelijk kunnen ze er kosten mee besparen – en wisten heel goed waar ze aan toe waren.” Klaas: “Natuurlijk is zo’n renovatie in je huis voor sommige mensen lastiger dan voor anderen. Als het even niet meezit, proberen we bewoners toch te motiveren. Als de overlast bijvoorbeeld meer impact heeft gehad dan vooraf ingeschat, geef ik een bloemenbon. Zo’n klein gebaar kan een groot verschil maken.”