Skip to content
gizeh_zeewolde_van_dasselaar_van_erp_tk_ter_wee_.jpg
Hoe staat het met... Gizeh, Zeewolde

Samen duurzaam ontwerpen

13 juli 2020

Straks opent in Zeewolde appartementencomplex Gizeh, waar mensen met dementie een veilig thuis vinden. Resultaat van een krachtenbundeling van Heijmans, opdrachtgever en corporatie Woonpalet en zorgorganisatie Coloriet. Gedrieën vertellen ze over deze succesvolle samenwerking, waarin een onverwachte wending is omgebogen naar nieuwe kansen.

Gizeh is niet het eerste project waaraan Heijmans, Woonpalet en Coloriet samenwerken. Eerder realiseerden de partijen samen Cheops (binnen Heijmans beter bekend onder de projectnaam Sfinx), een woonzorgcomplex met huurappartementen dat tot stand kwam in 2016. “Toen zagen we een gigantische vraag naar dit soort woningen”, vertelt Aukje Reinders, bestuurder van zorgorganisatie Coloriet. “De tijd was dus rijp voor een nieuw project. En gezien het succes leek het ons een goed idee om het ontwerp van Cheops te kopiëren.” 

Dus begonnen de partijen aan een soortgelijk plan op een nieuwe locatie. De vergunningaanvraag was al rond toen het verbod op aardgasaansluiting bij nieuwbouw vervroegd werd ingevoerd. Dus rees ineens de vraag: gaan we nu meteen voor aardgasloos of stellen we het uit?

gizeh_zeewolde.jpg
Appartementencomplex Gizeh, waarvoor het ontwerp werd gebruikt van het eerder gerealiseerde woonzorgcentrum Sfinx, dat eveneens in Zeewolde ligt.

Innovatieve partijen

“Dat verbod was voor iedereen een verrassing”, vertelt opdrachtgever Wiepke van Erp Taalman Kip, directeur-bestuurder van corporatie Woonpalet. “Toch was me al heel snel duidelijk dat de stap naar aardgasloos nu uiteindelijk goedkoper is dan bij een renovatie over twintig jaar. Bovendien vind ik het een belangrijke stap in de verduurzaming van Nederland, dus dat ondersteun ik graag. Het betekende wel dat er ineens van alles aangepast moest worden aan het ontwerp."

Toch was ik ook blij dat we juist met dit project deze nieuwe stap konden zetten. We zijn allemaal innovatieve partijen en hebben veel vertrouwen in elkaar. Als ik afspraken maak met Heijmans, weet ik dat ze me niet laten zitten. Vandaar dat ik ook volledig ben meegegaan in hun keuze voor Croonwolter&dros als experts in aardgasloze installaties.”

gizeh_zeewolde_ter_wee_van_erp_tk_van_dasselaar_.jpg

Terug naar de tekentafel

Heijmans-projectmanager Roelof van Dasselaar koos ervoor die experts direct mee te laten kijken, om de nieuwste technieken goed in het ontwerp te integreren. “Met de afmetingen van een cv-ketel waren we bekend, maar hoeveel ruimte neemt een warmwaterboiler in? En wat is er nodig aan installatieruimte? Nu we terug gingen naar de tekentafel, was de inbreng van Croonwolter&dros erg nuttig, zowel wat betreft de indeling van de appartementen als de planning en de kosten. Ze werkten voor ons verschillende opties uit.

Uiteindelijk kozen we voor twee luchtwarmtepompen op het dak, om de indeling van de woningen intact te laten. Het is een collectieve voorziening, waarbij de pompen lucht omzetten naar warmte. Daarmee wordt in ieder appartement de warmwaterboiler en vloerverwarming op temperatuur gehouden.”

gizeh_zeewolde_1.jpg

Nog gebruiksvriendelijker

Teruggaan naar de tekentafel had ook voordelen. Want inmiddels was er in Cheops ervaren hoe de zorgappartementen nog gebruiksvriendelijker konden, aldus Aukje. “In Cheops hebben we twee woonkamers die in vierkante meters gelijk zijn. Maar de ene is vierkant, de andere L-vormig. Daar blijkt dat het vierkant veel gebruiksvriendelijker is voor bewoners met een rollator, wat direct invloed heeft op het gemak en geluk van bewoners en medewerkers. Dat inzicht konden we nu meenemen in het nieuwe ontwerp.”

"Ook is er door slimme toepassing van domotica veel meer bewegingsvrijheid voor de bewoners van de zorgappartementen, vertelt hoofd Zorg & Welzijn Ruth ter Wee van Coloriet. “De groepswoningen in Cheops bestaan uit twee woonkamers met ieder acht appartementen. Binnen de woning kunnen bewoners zelfstandig naar hun eigen woonkamer. In Gizeh kunnen ze ook zelfstandig naar de andere woongroep. Dat verdubbelt hun bewegingsvrijheid en maakt bewoners minder afhankelijk van zorgmedewerkers, familie en vrijwilligers.”

gizeh_zeewolde_van_erp_tk_van_dasselaar_ter_wee_.jpg
Wiepke, Roelof en Ruth in één van de zorgappartementen van Gizeh.

Kruispunt

Om dat te realiseren, is er op de begane grond in het gebouw een kruispunt ontstaan met een ingewikkeld systeem van sensoren en codes. “Een hele puzzel”, vertelt Roelof. “Het is namelijk een kruispunt van de verbinding tussen de hoofdentree en de achterliggende parkeerplaats, maar ook een verbinding tussen de twee woonkamers van de zorgbewoners.

Het kruispunt moest dus geschikt zijn om handig te passeren als je met je boodschappen naar je appartement boven onderweg bent, maar ook veilig om te gebruiken voor mensen met dementie.” Volgens Aukje is deze oplossing typerend voor de samenwerking. “We vinden het allemaal leuk om dit soort uitdagingen aan te pakken. Om te kijken wat we kunnen verzinnen om het ontwerp nog beter te maken.”

Op het gebied van veiligheid is alles prima verlopen

Koelen in de zomer

Wiepke kijkt uit naar de oplevering van Gizeh in het najaar. “Ik ben heel benieuwd naar de ervaringen van de bewoners, maar ook naar de werking van de luchtwaterwarmtepompen. Het grote voordeel daarvan is dat ze ook kunnen koelen, wat met steeds heter wordende zomers een enorm pluspunt is.”

Roelof kijkt tevreden terug op dit project. “Ik herinner me dat we bij de start bouw uitgingen van oplevering in november. Dat wordt nu september, ondanks wat vertraging door de Coronacrisis. Ook op het gebied van veiligheid is alles prima verlopen. Dat was een extra aandachtspunt, omdat er een fietspad voor de projectingang langsloopt, waar veel schooljeugd gebruik van maakt. Zelf hebben we op veiligheidsgebied alleen een rolletje pleisters nodig gehad.”