B'woond
Een woningrenovatie is voor bewoners vaak een ingrijpende gebeurtenis. In het renovatieconcept Heijmans B’woond staat de bewoner centraal, waardoor de hinder zo beperkt mogelijk blijft. “Door renovatieonderdelen te combineren en grote klussen in een dag af te maken, zijn we binnen tien dagen de woning weer uit.”
“Als we beginnen aan een renovatie, ben ik graag duidelijk naar bewoners. We komen tenslotte hun ‘thuis’ verbouwen op verzoek van hun huisbaas, de woningcorporatie. Dan zeg ik: je gaat ons heel vervelend vinden, want we maken stof en herrie en we parkeren in je straat. Vervolgens laat ik foto’s zien van hoe hun huis er na de renovatie uitziet, zodat ze weten waar ze het voor doen.” Aan het woord is commercieel manager Gerke van der Werf, die recent meewerkte aan de renovatie van 48 woningen in Vinkhuizen.
Net als bij andere projecten die uitgevoerd worden volgens het renovatieconcept Heijmans B’woond, zat hij al in een vroeg stadium aan tafel met woningcorporatie De Huismeesters. Doel daarvan is het ontzorgen van corporaties en het centraal zetten van de bewoner. Gerke: “Vroeger schreef een woningbouwcorporatie een bestek en voerden wij dat uit. Nu krijgen we steeds vaker de vraag of we een plan willen maken om woningen van energielabel x naar y te brengen. In dat plan nemen bewoners een belangrijke plek in. Daarom gaan we vroegtijdig met ze in gesprek, om erachter te komen wat voor hen essentieel is en waar de pijnpunten liggen.”
Impact in kaart
Ondanks dat hinder tijdens een renovatie onvermijdelijk is, kan deze met de juiste aanpak zeker beperkt worden, vertelt projectleider Ronnie van Laanen, die momenteel 113 huurwoningen in Oss renoveert. Allereerst brengt Heijmans in het renovatieplan de impact van de werkzaamheden op de bewoners in kaart. Door dit inzichtelijk te maken, kan een corporatie bewust kiezen hoe groot de mate van overlast voor de bewoners is, en daar samen met Heijmans helder over communiceren. “We pakken alles aan om deze woningen te verduurzamen: gevels, daken, kozijnen, de keuken en badkamer en toilet en de complete riolering. Dat doen we per woning zo snel mogelijk, door renovatieonderdelen te combineren en grote klussen in een dag af te maken. Daardoor zijn we binnen tweeënhalve week de woning weer uit.”
In Vinkhuizen hebben bewoners – door optimale inrichting van het renovatieproces – ongeveer tien dagen renovatiewerkzaamheden in hun huis, vertelt Gerke. “We werken efficiënt, voor zover dat mogelijk is. Als je in een woning kozijnen vervangt, wil je ze het liefst allemaal tegelijk doen. Maar dat zou een flinke tocht veroorzaken en is niet comfortabel voor bewoners. Dus vervangen we op de ene dag de kozijnen in de voorgevel en op de volgende dag kozijnen in de achtergevel. Zo blijft het bewoonbaar.”
Behalve planning is ook de manier van werken erg belangrijk. “Niet iedere timmerman is in de wieg gelegd om bij bewoners thuis aan de slag te gaan. Het vraagt om sociale skills: je voeten vegen, je netjes voorstellen, een praatje maken. Daar selecteren we op, want dat kan niet iedereen.”
Planning omgooien
Omdat de renovatiewerkzaamheden heel divers zijn en er zoveel bewoners bij betrokken zijn, is het cruciaal dat de planning flexibel is, volgens Ronnie. “We moeten veel improviseren, continu het werk afstemmen met allerlei partijen en vervolgens de planning weer omgooien. Tegen die hectiek moet je wel bestand zijn. Voor mij maakt dat het werk juist leuk, want ik weet nooit van tevoren hoe een dag verloopt.”
Voor collega Gerke zit de uitdaging vooral in renovaties die in meerdere woningen tegelijk plaatsvinden. “Als we een leiding vervangen die over een aantal verdiepingen loopt, is het altijd spannend of iedereen thuis is, dus of alle deuren boven elkaar opengaan. Als dat niet gebeurt, moeten we ons aanpassen en proberen de trein van werkzaamheden zo goed mogelijk door te laten lopen.”
Sociaal werker
Om de kans op obstakels zo klein mogelijk te maken, is communicatie cruciaal. Daarom zijn er bewonersavonden, kunnen bewoners in de Heijmans B’woond-app van dag tot dag de planning bekijken en is er veel persoonlijk contact. Gerke: “Zes weken voor de renovatie gaat de uitvoerder of bewonersbegeleider langs om uit te leggen hoe bewoners hun woning klaar kunnen maken voor de renovatie. Bijvoorbeeld dat er bij de kozijnen een meter werkruimte nodig is en dat keukenkastjes leeg moeten zijn. Bewoners vragen we hier rekening mee te houden. Twee dagen van tevoren gaan we weer langs om te checken of alles in orde is en of de bewoner er klaar voor is.”
De Heijmans-collega’s zijn zich er goed van bewust dat hun taak groter is dan alleen het uitvoeren van een renovatie. Ronnie: “Er zijn mensen die een renovatie mentaal niet aankunnen, dan ben je ook sociaal werker en help je ze met het opruimen van hun spullen. Tijdens de coronapandemie ben ik bijvoorbeeld voor kinderen op zoek gegaan naar een rustige plek met goede wifi, zodat ze hun lessen konden volgen.”
Inspelen op problemen
Vaak doen de collega’s op dit vlak meer dan afgesproken met de woningcorporatie, maar uiteindelijk maakt het hun werk gemakkelijker én leuker, vindt Gerke: “Door de hele communicatie zelf te doen, kunnen we het project gestroomlijnder aanpakken en horen we het direct als er een probleem is. Kunnen we er meteen op inspelen. Bovendien zijn bewoners uiteindelijk enthousiast en dankbaar, waardoor de woningcorporaties ons in de evaluatie altijd hoger dan een acht geven op het onderdeel klanttevredenheid. Dat kan niet iedere renovatiepartij zeggen.”