Skip to content
Erik Vos Heijmans Huizen zwembad Sijsjesberg renovatie duurzaamheid.jpg
Duurzame keuzes voor zwembad Sijsjesberg

Opnieuw in topconditie

20 mei 2021

Zwembad Sijsjesberg in Huizen is na een fikse renovatie verduurzaamd en klaar voor oude en nieuwe badgasten. Erik Vos, directeur van de Heijmans-vestiging in Huizen, blikt terug op een eervolle klus.

zwemwater De Sijsjesberg.jpg

‘Het mooiste zwembad van Nederland’ is het genoemd, De Sijsjesberg in Huizen. De ligging is in ieder geval adembenemend. Aan het einde van een bospad doemt een open plek op, omringd door rijzige bomen. Via een opvallende entree betreed je het zwembadterrein. Momenteel is alleen baantjes trekken op reservering mogelijk, maar de relatieve rust geeft de kersverse planten de gelegenheid ongestoord op te groeien. Bij verdere versoepeling van de anti-corona-maatregelen, zal De Sijsjesberg opnieuw de plek zijn voor salto’s vanaf de duikplank, gillend van de glijbaan roetsjen en ijsjes eten.

Eer

Het team van de Heijmans-vestiging in Huizen kreeg de klus op tijd geklaard: in 128 dagen moest de renovatie af zijn. Dat was de periode dat het buitenbad gesloten is, tussen september en eind maart. Er was de medewerkers van Heijmans veel aan gelegen dit goed te doen, want De Sijsjesberg is een begrip in Huizen en omstreken. Ook Erik Vos, directeur van de Heijmans-vestiging in Huizen, leerde hier zwemmen. “In deze wijk ben ik geboren en badmeester Oldenzeel zag toe op mijn eerste schoolslag. Bovendien trainde ik hier in de zomer wekelijks met mijn waterpoloteam. De Sijsjesberg voelt voor mij als m’n achtertuin. Daarom is het een grote eer bij te mogen dragen aan zijn transformatie."

Heijmans Huizen zwembad Sijsjesberg renovatie duurzaamheid 2 maart 2021.jpg

De gemeenteraad van Huizen besloot in oktober 2019 de entree van het zwembad te vernieuwen. Doel was een (opnieuw) uitnodigend, functioneel en doelmatig entreegebouw, met moderne kleed- en douchefunctionaliteiten, passend binnen de groene omgeving van Sijsjesberg. “Wij wilden het zwembad graag verduurzamen en zo toekomstbestendig maken”, vertelt Erik. “We wisten de verantwoordelijke ambtenaren en wethouders te overtuigen door de kwaliteit van het plan dat we hadden gemaakt met lokale architect Gertjan Eekel. En kregen we een hele mooie kans.”

Circulair

De vaste inrichting en de installaties dateerden uit de jaren tachtig, maar bouwkundig was het entreegebouw in redelijk onderhouden staat. Erik: “Daarom zetten wij in op behouden wat goed is, hergebruiken wat zich daarvoor leent en vernieuwen waar dat moet. We wilden zo circulair mogelijk werken. Direct, door grote delen van het gebouw te laten staan en indirect, door vrijgekomen materiaal opnieuw te gebruiken.”

Erik Vos Heijmans Huizen zwembad Sijsjesberg renovatie duurzaamheid kluisjes maart 2021.jpg

Dat deed Heijmans onder andere met de bar, dragende wanden, gevels, dakconstructie, lichtkoepels, maar ook de straattegels. Houtwerk en binnenwanden zijn alleen opgefrist en de herkenbare letters ‘Sijsjesberg’, daterend uit 1953, keerden terug op de bamboe buitengevel. Ook de zonnecollectoren op het dak zijn teruggeplaatst. Deze verwarmen het grootste deel van het zwemwater. De rest van de installaties is vernieuwd. “Badgasten kunnen gratis warm douchen, omdat het water wordt verwarmd via zelf opgewekte elektriciteit, via de zonnepanelen op dak en pergola”, wijst Erik.

We zetten in op behouden wat goed is, hergebruiken wat zich daarvoor leent en vernieuwen waar dat moet.
Heijmans Huizen zwembad Sijsjesberg renovatie duurzaamheid maart 2021.jpg

Blikvangers

De blikvanger van de nieuwe entree is een baldakijn van driehoeken, door de Heijmans-medewerkers het ‘Gaudí’-element genoemd. Niet gemakkelijk om te maken: de 452 Trespa-platen zijn digitaal tot een puzzel gelegd en op basis daarvan op de bouwplaats gezaagd. Ze moesten zo worden geplaatst dat mat, glanzend en een dessin elkaar afwisselen om precies het juiste effect te bereiken. “Een extra uitnodigend element, dat de bezoekers als het ware naar binnen begeleidt”, vindt Erik. De entree is voorzien van moderne glazen poortjes, diens minder uitnodigende voorgangers uit de jaren vijftig vind je verderop bij de uitgang. Die konden we dus toch functioneel hergebruiken!”

Een ander belangrijk ontwerpelement is het houtgebruik. “We pakten de bestaande gebouwen als het ware in met een nieuwe jas, aan de openbare zijde van bamboe, aan de zwembadzijde van larikshout. Ons aanvankelijke idee was om hout van bomen uit het Goois natuurreservaat te gebruiken, om zo CO2-uitstoot te beperken in het transport. Dat is jammer genoeg niet gelukt. Het belangrijkste is dat door deze gevelbekleding de entree mooi opgaat in zijn omgeving.”

Gezonde leefomgeving

Met zijn scherpe oog voor kwaliteit en veiligheid zag Erik nauwlettend toe op het comfort van de gebruikers: haal je je voeten niet open aan de tegels, zijn de looproutes duidelijk? Is het zwembad straks in alle opzichten een gezonde plek? De buitenruimte is klimaatadaptief ingericht: hemelwater op het terrein zakt langzaam in de bodem via infiltratiekratten op de afvoer en alleen vuil water wordt via het riool afgevoerd. Bovendien worden bezoekers actief opgeroepen met de fiets te komen, om verkeersdrukte in de omgeving te verminderen. Grappig detail vindt Erik dat de plantvakken naast het zwembad diagonale lijnen volgen, de golf water verbeeldend van de glijbaan afkomende kinderen.

Sportief als Erik is (naast waterpolo loopt hij graag een rondje hard en fietst hij veel) jaagt hij gezondheid ook binnen zijn organisatie aan. Waar mogelijk stimuleert hij zijn medewerkers tot actieve teambuilding-evenementen, zoals de Halve marathon van Nijkerk en wielrenkoersen. “Als bouwbedrijf maak je samen iets. En om dat zo goed mogelijk te doen, moet iedereen zich vitaal en gezond voelen. Zit je zelf lekker in je vel, dan heb je ook aandacht voor je collega. Omzien naar elkaar is belangrijk voor ons.”

Erik Vos 2 Heijmans Huizen zwembad Sijsjesberg renovatie duurzaamheid maart 2021.jpg
De plantvakken naast het zwembad volgen diagonale lijnen, de golf water verbeeldend van de glijbaan afkomende kinderen.

Huizer trots

Dat veel Huizenaren betrokken waren bij de renovatie van De Sijsjesberg, zoals onderaannemers en leveranciers, helpt bij een prettige samenwerking vindt Erik. “Je weet allemaal hoe belangrijk deze plek is voor Huizen. Doen we het niet goed, dan krijgen we dat te horen als we door het dorp lopen. Ons werk is onze eigen reclame.” Omgevingsmanagement is daarom niet iets dat je ‘erbij doet’, dat zit voor Erik in alle aspecten van het bouwproject. “De zwembadbeheerders, de familie Oldenzeel, zijn nauw verbonden met deze plek, het is hun levenswerk. Daarom was er tijdens onze werkzaamheden voortdurend overleg tussen hen, de gemeente en ons.”

Al tijdens de kleine openingsceremonie klonk uit veel kelen lof voor het ‘eerherstel’ van deze belangrijke plek in Huizen. Erik: “Het gebouw is nu weer in tiptop conditie en kan opnieuw veertig jaar mee. De opdrachtgever is tevreden, en nog belangrijker: de Huizenaren kunnen weer trots zijn op hun zwembad.”