Skip to content
nijkerkerveen_hendrik_visser_sandra_kool_1.jpg
Hoe staat het met... Nijkerkerveen

Rust en reuring

6 juli 2020

Hard werken en hart voor het dorp: twee lifegoals die zowel opgaan voor Nijkerkerveen als voor Heijmans. Hoe die hebben geleid tot een nieuwe impuls voor de dorpskern, doen Hendrik Visser van de gemeente Nijkerk en Sandra Kool van Heijmans uit de doeken.

In de felle ochtendzon lijkt heel Nijkerkerveen zich te verzamelen rond het één-na-grootste gebouw van hun dorp: ‘t Veense Hart. (De grootste? Dat is het kerkje uit 1908, iets verderop.) Kinderen stromen de fonkelnieuwe basisschool binnen, ouders zien vanaf de fiets toe hoe ze hun weg vinden. Is het spitsuur voorbij, dan verplaatst de reuring zich naar de twee bouwplaatsen links en rechts van het voorzieningencentrum: hier werkt Heijmans aan tientallen nieuwe woningen.

hoe_staat_het_met_nijkerkerveen_sandra_kool_extra.jpg
Hendrik Visser, projectleider bij gemeente Nijkerk, en Sandra Kool, ontwikkelaar bij Heijmans, bij de bouwplaats in Nijkerkerveen.

Nieuwe impuls

Tevreden kijken gemeentelijk projectleider Hendrik Visser en Heijmans-ontwikkelaar Sandra Kool naar de ontwikkelingen. In ’t Veen, zoals het dorp van oudsher bekend staat, gebeurde lange tijd niet veel, volgens Hendrik. “De andere twee kernen van de gemeente Nijkerk leken meer aandacht te krijgen. Het was de 3800 dorpsbewoners iets te rustig. En wij dan? vroegen ze de gemeente.” Een aantal bewoners verenigde zich in de Kerngroep Nijkerkerveen en startte een succesvolle maatschappelijke en politieke lobby om hun dorp een nieuwe impuls te geven.

nijkerkerveen_1.jpg

Huiskamer

De gemeenteraad wist geld vrij te maken, met als eerste resultaat ’t Veense Hart. “Echt een gebouw voor iedereen, een plek waar allerlei voorzieningen in samen komen”, straalt Hendrik. De twee basisscholen fuseerden tot De Horizon en kregen gezelschap van een peuterspeelzaal en kinderopvang.

“Plus een bibliotheek en dorpshuis, waar van alles wordt georganiseerd. De huiskamer van het dorp, voor activiteiten als EHBO-cursussen en bijeenkomsten van lokale verenigingen en clubs.” Na versoepeling van de lockdown, verschijnen binnenkort weer terras en parasols van horecaondernemer Bijzondere Gasten voor het gebouw.

Kansen

Met de verhuizing naar ’t Veense Hart ontstond er ruimte voor vernieuwing, zag Heijmans. De vestiging in Huizen geldt als een ontwikkelaar en bouwer met hart voor de regio en werkt langdurig samen met de gemeente Nijkerk. Sandra, al vijftien jaar werkzaam in Huizen, en haar collega’s gingen snel in gesprek over het nieuwe hart.

“We zagen kansen, bijvoorbeeld om de lokale winkeliers mooie en grotere huisvesting te bieden. Met het oog op de instroom van nieuwe bewoners zou een winkelhart met alle detailhandel bij elkaar hier niet misstaan.”

nijkerkerveen_hendrik_visser_sandra_kool_2.jpg

Helaas zagen de ondernemers, meestal kleine familiebedrijven die al langere tijd eigenaar zijn van hun vastgoed, dat anders en moesten Heijmans en de gemeente de plannen bijstellen. Wel gewenst waren nieuwe huizen, zowel voor starters als doorstromers."

Hendrik: “Nijkerkerveen vergrijsde, maar senioren konden nergens naartoe en bleven daarom zitten in hun woning. Daardoor was er maar beperkt doorstroming, en vonden jongeren uit het dorp geen huis. Daarom kozen we voor een appartementencomplex voor senioren, plus koopwoningen voor doorstromers.”

nijkerkerveen_2.jpg

Samen op reis

De plannen kostten beide partijen wel even wat hoofdbrekens: een nieuwe realiteit vroeg om nieuwe berekeningen en oprekken van het woonprogramma. “We voerden flink wat gesprekken ja, maar we gingen de reis samen aan”, aldus Sandra.

Hendrik voegt toe: “Je komt elkaar altijd weer tegen. Daarom zetten we in op duurzame relaties met bouwers uit de regio, dus rekening houdend met elkaars belangen kom je er altijd uit.”

We zagen kansen, bijvoorbeeld om de lokale winkeliers mooie en grotere huisvesting te bieden

Genieten

Sandra leidt rond langs de bouwplaatsen: “Hier maken we acht rijwoningen en daar vier twee-onder-één-kappers. Door de knik in de rij van acht woningen wisten we twee hoekhuizen te verbijzonderen, met net iets meer leefruimte.

De tweekappers hebben een voordeur aan de zijkant, waardoor de woonkamer en woonkeuken vanzelf gescheiden zijn. Achter de tuinen van de rijwoningen komt groen en een parkeervoorziening. Geen andere huizen meer, waardoor je heerlijk vrij woont.”

sandra_kool.jpg

Esthetische kwaliteit stond bij Heijmans hoog in het vaandel, stelt Sandra. Architect Frits ter Hark van Van Bokhorst Architecten wilde graag iets eigentijds toevoegen aan de verschillende bouwstijlen van Nijkerkerveen. “Iets al te moderns past hier niet. Dus kiezen we voor ingetogen gebouwen, zonder veel opsmuk”, wijst de ontwikkelaar.

“Van baksteen, traditioneel, maar wel met accenten in het metselwerk. De gemêleerde gevelsteen en de fris-witte dakrand geven de woningen een vriendelijke uitstraling. Zodat ze netjes opgaan in de omgeving.”

Het appartementencomplex voor Woningstichting Nijkerk telt twintig woningen van twee of drie kamers. “Levensloopbestendig want de appartementen zijn gelijkvloers en drempelloos”, vertelt Sandra. “Op een voor starters en senioren ideale plek: lopend boodschappen doen, vlak bij het voorzieningencentrum en genieten van het nieuwe dorpsplein.”

Dorpsplein

Want dat is de laatste stap: waar nu een parkeerterrein ligt, komt in 2022 een vriendelijk en toegankelijk nieuw dorpsplein. Hendrik: “Geschikt voor evenementen als braderies, de weekmarkt en andere festiviteiten. Duurzame materialen zullen de huidige verharding vervangen, er komen zitplekken, groen, kortom een ruimte om elkaar te ontmoeten.”

Het ontwerp kwam tot stand samen met de dorpsbewoners, die na de oplevering van ’t Veense Hart graag meedachten over de vernieuwing. ‘Eerst zien, dan geloven’, is het motto in Nijkerkerveen”, lacht Hendrik. “De inwoners zijn inmiddels erg trots op hun dorp en op alle veranderingen.”

nijkerkerveen_4.jpg

Donny

Op het nieuwe plein is uiteraard plek voor het ‘pannaveld’, dat nu tijdelijk voor ’t Veense hart staat. Deze ronde voetbalkooi is vernoemd naar en geopend door de jonge Ajacied Donny van de Beek. Een Veender, die het dribbelen en sliden leerde bij de Veensche Boys. “Hij is de nieuwe dorpsheld”, weet Hendrik. 

Of het Donny-effect het laatste zetje geeft aan de vernieuwde populariteit van Nijkerkerveen? “Misschien wel”, denkt Hendrik. “Hoewel het beeld is dat de Veenders altijd wat terughoudend naar buitenstaanders kijken, lijkt de vernieuwing en verjonging van het dorp goed te vallen.”

Inmiddels zwermen opnieuw fietsers en voetgangers rond ’t Veense Hart. De school gaat uit, de kinderen worden opgehaald. Weer spitsuur. Als Heijmans klaar is en de nieuwe bewoners hun intrek in de woongebouwen hebben genomen, zal het dorpshart steeds langer en krachtiger blijven kloppen.