Skip to content
middelhoven_peterse_wijdeveld_kool_de_amer_huizen.jpg
Hoe staat het met... De Amer in Huizen

Bouwen voor bijzondere bewoners

24 mei 2019

Het woonzorgcomplex voor mensen met een verstandelijke beperking in Huizen, bouwt Heijmans samen met zorgorganisatie Philadelphia en corporatie de Alliantie. Onder toezicht van de toekomstige bewoners, die de bouw van hun nieuwe thuis vol enthousiasme in de gaten houden.

Op een voormalig schoolterrein middenin een woonwijk in Huizen wordt hard gewerkt aan een woonzorgcomplex, dat eind juni 2019 klaar is. Het bestaat uit vijf woongroepen, met in totaal 39 appartementen met ieder hun eigen sanitair en keuken. Per woongroep is er een gezamenlijke woonkamer, keuken en buitenruimte.

Heijmans bouwt dit complex voor woningcorporatie de Alliantie, die het gehele gebouw verhuurt aan zorgorganisatie Philadelphia. Deze samenwerking komt voort uit een eerdere gezamenlijke deelname van Heijmans en Philadelphia aan een prijsvraag voor een herontwikkellocatie in dezelfde gemeente. 

Sandra Kool, ontwikkelaar bij Heijmans: “We wonnen die prijsvraag niet, maar de gemeente werd zich wel bewust van de woningbehoefte van Philadelphia. Dus toen Philadelphia twee locaties aangeboden kreeg om te bouwen, trokken we weer samen op, omdat beide partijen de eerdere samenwerking als erg positief hadden ervaren.”

Begeleid maar toch zelfstandig

Philadelphia had al verschillende woongroepen in Huizen, maar die voldeden niet meer aan de huidige vraag, volgens projectmanager huisvesting Jan Peterse. “Vroeger waren er voor mensen met een beperking gezinsvervangende tehuizen. Als je iets zelfstandiger werd, ging je naar een klein huis in de wijk. Maar die mensen woonden dan alleen, terwijl ze juist graag anderen om zich heen hebben. Dat wilden we verbeteren met een complex waarin zelfstandig begeleid wonen mogelijk is. Deze locatie aan de Amer is daarvoor perfect, midden in een woonwijk en toch redelijk vrij, omdat het aan de kade ligt.”

de_amer_in_huizen1.jpg

Voorwaarden voor het ontwerp

Toen Heijmans en Philadelphia vier jaar geleden om tafel gingen, schoof ook investeerder de Alliantie aan. Als zorgorganisatie wilde Philadelphia namelijk niet zelf investeren, waarop Heijmans de Alliantie betrok. Het bouwteam gaf een architect de opdracht om een gebouw met groepswoningen te ontwikkelen op de kavel. Daarbij kreeg hij een aantal voorwaarden mee, zoals een logeerkamer voor de slaapwacht.

“Het fijne van deze grote locatie is dat het financieel haalbaar is om dag en nacht iemand op locatie te hebben. Eerder hadden we een slaapwacht per twaalf cliënten, maar dat is door bezuinigingen echt niet meer mogelijk”, legt Jan uit. Zijn collega en locatiemanager Ellen Middelhoven - van der Horst voegt het grote belang van een slaapwacht toe: “Sociaal-emotioneel zijn de bewoners kinderen van vier. Die laat je niet alleen slapen. Als het onweert of je hebt overgegeven, is het belangrijk dat er iemand naar je toekomt.”

De Alliantie had als belangrijke voorwaarde dat het gebouw ook aangewend zou kunnen worden voor reguliere verhuur, mocht Philadelphia er geen gebruik meer van maken in de toekomst. Met het huidige ontwerp ziet gebiedsontwikkelaar Ate Wijdeveld daar geen probleem in. “De woonunits hebben vijftig vierkante meter gebruiksoppervlakte met een eigen keuken en douche, dus ze kunnen gemakkelijk ingezet worden als zelfstandig appartement.”

Een ander uitgangspunt uit het programma van eisen van de Alliantie, een galerij buitenom, is uiteindelijk niet doorgevoerd in het ontwerp. “Dat bewoners veilig binnendoor naar hun appartement kunnen lopen, is voor ons heel belangrijk. Vandaar dat we een corridorontsluiting wilden. We zijn heel blij dat de Alliantie dat voor ons heeft geaccepteerd”, vertelt Jan van Philadelphia.

Moeilijke start

Ondanks de goede spirit in het bouwteam, ging het project niet soepel van start. De bezwaren van de buurt die beoordeeld moesten worden door de rechtbank, leverde een jaar vertraging op. “We hebben heel veel tijd geïnvesteerd in het betrekken van de omwonenden, maar de impact van dit project was voor sommige omwonenden net iets te groot. Ze raakten onder andere een klein gedeelte van hun zicht op de kade kwijt”, vertelt Ate. Het ontwerp is aangepast door in volume terug te gaan, de ingang van het gebouw en het pad naar de tuin te verplaatsen en minder ramen op te nemen.

Dat hier straks een fijn gebouw staat, is de verdienste van alle partijen

Ondanks de moeilijke start, zijn alle partijen blij dat ze hebben doorgezet. “Dat hier straks een fijn gebouw staat, is de verdienste van alle partijen die de buurt erbij betrokken hebben. Voor deze bijzondere doelgroep wil de Alliantie graag investeren, want als wij het niet doen, doet niemand het. Bovendien is het een leuke samenwerking waarin iedere partij haar eigen expertise kwijt kan. En het contact met de toekomstige bewoners maakt het extra leuk.”

kool_peterse_wijdeveld_middelhoven_de_amer_huizen.jpg

Alles klopt

Nu de afbouwfase is gestart, lopen Jan en Ellen vol vertrouwen over de bouwplaats. “Ik kijk uit naar de oplevering. Dit is onze mooiste woonlocatie in de omgeving, alles klopt er aan”, zegt Jan. Ellen voegt eraan toe dat ze erg blij zijn met het werk van Heijmans. “Het is nooit een probleem om te komen kijken. Alles gaat heel relaxt, het overleg is open en er zijn korte lijnen. Als ik langs wil komen met een cliënt of met ouders bel ik naar de uitvoerder. Dan is er altijd iets te regelen.”

En de bewoners zelf? Die kunnen niet wachten tot ze hun nieuwe thuis kunnen betrekken. Ze volgen de bouwontwikkelingen op de voet, staan dagelijks op de stoep en regelen af en toe een kijkje binnen de hekken. Sandra: “Wat betreft de bouw is dit project niet anders dan andere woningbouwcomplexen, maar de toekomstige bewoners maken het wel extra bijzonder. Dit project was niet altijd gemakkelijk, maar als ik het enthousiasme van de bewoners zie, dan raakt me dat. Dan weet je waar je het voor doet.”