Skip to content
Heijmans CSU Beyond Eyes samenwerking Ton Fleuren Esmee Ficheroux 1.jpg
Beyond Eyes-platform zoekt uitbreiding

Soepel schakelen voor optimale werkomgeving

16 februari 2022

De liefdesbaby van CSU en Heijmans, Beyond Eyes, is volwassen aan het worden. Van het meten van bezetting en schoonmaken op basis van sensoren is het platform uitgegroeid tot een digitale facilitator voor samenwerken. Tijd voor familie-uitbreiding. “Door nog meer data en diensten te koppelen, kunnen leveranciers steeds slimmer werken en samen een optimale werkomgeving realiseren.” Dat vraagt om een gelijkwaardige en soepele samenwerking. Als ‘ouders’ van Beyond Eyes vertellen Esmée Ficheroux van CSU en Ton Fleuren van Heijmans hoe zij dit vormgeven.

Een schoonmaakbedrijf en een bouwer; hoe vonden die elkaar? Ton Fleuren, directeur Business Development bij Heijmans, trapt af. “Goede ideeën beginnen met verwondering. Beyond Eyes begon uit onze verwondering over de schoonmaak op ons kantoor. Ik zag de schoonmaakster ruimtes binnengaan waarvan ik wist dat daar sinds de vorige dag niemand was geweest. Nadat ze in de prullenbak had gekeken, kwam ze tot diezelfde conclusie en ging ze door naar de volgende ruimte. En ook die was niet gebruikt.”

Via via kon Ton zijn verwondering delen met de Raad van Bestuur van schoonmaakbedrijf CSU, die wilde kijken of dit slimmer kon. Resultaat: de lancering van BeSense in 2016. “Samen ontwikkelden we speciale sensoren die het aantal bewegingen in een ruimte registreerden. Zo kregen we inzicht in het gebruik van een gebouw en kon de schoonmaak daar op aangepast worden”, vertelt Ton.

Heijmans CSU Beyond Eyes samenwerking Ton Fleuren Esmee Ficheroux 2.jpg
"De gebruiker moet leidend zijn", vinden Ton Fleuren en Esmée Ficheroux, initiatiefnemers van dienstenplatform Beyond Eyes.

Gebruiker centraal

“Later zagen we in dat niet de technologie leidend moest zijn, maar de gebruiker”, vervolgt Ton. “Dus iedereen die een gebouw gebruikt om te werken. Een schoonmaker of kantoormedewerker, facility manager of vastgoeddirecteur: zij moeten allemaal hun werk zo optimaal mogelijk kunnen doen.” Esmée Ficheroux, lid van de Raad van Bestuur van CSU, vond de eerste periode van pionieren en experimenteren met Heijmans “een geweldige tijd!” Maar de afhankelijkheid van sensoren bleek beperkend. “We durfden te zeggen; hoe geweldig de technologie ook is, dit moet anders.”

Ketensamenwerking

En zo werd Beyond Eyes geboren: een verzameling diensten op één digitaal platform dat ketensamenwerking binnen een pand faciliteert. “Traditioneel contracteer je verschillende leveranciers voor allerlei diensten”, aldus Esmée. “Al die partijen werken binnen hetzelfde pand in hun eigen silo en optimaliseren hun eigen eilandje. Dat wordt nooit zo optimaal als wanneer al die partijen sámen, vanuit hun eigen dienstverlening, kijken naar wat het beste is voor de klant. Met hetzelfde doel: een tevreden gebruiker. Met Beyond Eyes kun je coalities bouwen binnen het pand van de opdrachtgever.”

Want gebruikers zitten niet te wachten op verschillende applicaties voor verschillende diensten, voegt Ton toe. “Zij willen één omgeving om alles in te regelen. Reserveren van werkplek of parkeerplaats tot het aanmelden van bezoekers of het doorgeven van gemorste koffie.”

Alle diensten in een pand hebben verbinding met elkaar

Andere taken

“We kunnen bijna alles aan het Beyond Eyes-platform koppelen, ook bestaande sensoren. Denk aan slimme zeepdispensers of koffiemachines, waardoor schoonmaakmedewerkers een seintje krijgen om ze bij te laten vullen. Onze collega’s komen overal en kunnen op hun route veel meenemen”, ziet Esmée. Daarbij maakt Beyond Eyes het werk voor haar collega’s leuker en lichter. “Je hóeft niet meer alle ruimtes in. Je tablet geeft aan waar je naartoe moet en jij geeft vervolgens met een smiley aan of de ruimte meer of minder vuil is dan verwacht.”

Die interactie maakt het platform steeds slimmer, zodat dit ook beter kan voorspellen waar schoonmaak nodig is. “Dan komt er meer tijd voor andere taken”, weet Esmée. “Zoals het welkom heten van bezoekers of planten water geven.” Of kapotte lampen of losse deurklinken melden, die dan automatisch terechtkomen bij degene die dat kan maken. “Zo worden schoonmaakmedewerkers echt de oren en de ogen van het pand en verandert hun status. Ze zijn dan écht medeverantwoordelijk voor de werkomgeving.” De koppeling en analyse van alle data brengt bovendien nieuwe inzichten, die CSU inzet voor klantadviezen.

Heijmans CSU Beyond Eyes samenwerking Ton Fleuren Esmee Ficheroux closeup.jpg

Afstemmen op bezetting

Schoonmaak is, onder de noemer BE Clean, slechts één pijler van Beyond Eyes. “Eigenlijk is de basis BE Equipped”, vindt Ton. “Het meten en analyseren van je pandgebruik. Zijn daar bepaalde trends in te ontdekken? Welke vergaderruimtes worden het meest gebruikt en welke werkplekken zijn het meest geliefd? Daar kun je vervolgens steeds meer data aan koppelen. Denk aan de temperatuur, geluidsniveau, fijnstof en CO2-gehalte. Maar ook het energieverbruik van een pand, via de dienst BE Energized."

“Ook hierbij gaat het niet alleen om het meten, maar vooral om de interpretatie van de data”, zegt Ton. “Hoe kun je alles zo optimaal mogelijk inrichten? Door informatie aan elkaar te koppelen kun je uiteindelijk zelfs bezuinigen op kosten en, in het geval van energie, voldoen aan regelgeving en ook bijdragen aan klimaatdoelstellingen.”

Heijmans CSU Beyond Eyes samenwerking Ton Fleuren Esmee Ficheroux 3.jpg

Nieuwe familieleden

“Als alle diensten in een pand zijn verbonden met elkaar, voorkom je dat iedere leverancier opnieuw het wiel uitvindt. Want je werkt met zijn allen toe naar hetzelfde doel: een gezonde, veilige en duurzame werk- of leefomgeving voor de klant.” Om het palet aan diensten completer te maken, denken de twee aan gezonde catering en afvalstoffenmanagement. “Beyond Eyes is daarom op zoek naar nieuwe familieleden. Zo noemen wij dat als vader en moeder van dit project”, grapt Ton. “Deze familie wil dit echt samen doen en nieuwe familieleden willen we leuk vinden, als bedrijf en als mens.”

Esmée voegt daaraan toe: “Met gelegenheidspartners duik je niet vaak de diepte in. Wij zochten die intimiteit wel op en kozen ervoor om vanuit verbinding de handen ineen te slaan. Zaken als vertrouwen, kwetsbaarheid en eerlijk durven zijn als je iets niet weet, zijn in onze samenwerking belangrijk.”

Met Beyond Eyes kun je coalities bouwen binnen het pand van de opdrachtgever

Ongestoord

“Beyond Eyes gaat niet over techniek”, besluit Ton. “Wel over een optimale samenwerking. Zodat de klant ongestoord zijn werk kan doen. Nu acteren we nog te vaak op incidenten. De dispensers zijn leeg, dus we gaan ze vullen. Dankzij alle data in ons platform kunnen we dit voorkomen. Ooit zeggen we: ‘Ik vervang nu alvast de lamp, want die gaat over vijf minuten stuk.’ Dan ben je geen leverancier meer, maar een partner die ontzorgt. Dat daar techniek voor nodig is, is puur ondersteunend aan het proces en de mens.”