Een plek om te blijven

Hart van Zuid is het ‘hart’ van Rotterdam Zuid. Vanaf 2016 ondergaat het gebied rond Winkelcentrum Zuidplein en Ahoy een totale metamorfose. Doel: een nieuw bruisend stadscentrum; een plek waar bewoners, bezoekers en ondernemers zich helemaal thuis voelen.

 • Rotterdam
 • 2016-2040
 • 200 miljoen
 • Gemeente Rotterdam

Vijf keer bijzonder

 1. Centrum Rotterdam Zuid

  Centrum Rotterdam Zuid

  Het nieuwe Hart van Zuid telt straks twee ‘hotspots’. Het Plein op Zuid en het Ahoyplein worden de belangrijkste ontmoetingsplekken, verbindingspunten en centra van activiteit. Vanuit deze pleinen zetten we de ontwikkelingen in gang en maken we maximaal gebruik van de bestaande kracht van het gebied.

  Tags

 2. PPS

  PPS

  Gemeente Rotterdam, Ballast Nedam en Heijmans werken samen in een publiek-private samenwerking. Na realisatie blijven Ballast Nedam en Heijmans nog jaren betrokken bij het beheer en onderhoud van het gebied.

  Tags

 3. Sociaal programma

  Behalve ontwikkeling en beheer en onderhoud van publieke gebouwen en de openbare ruimte omvat het plan ook een sociaal programma, waaronder het organiseren van evenementen, het stimuleren van vakmanschap en ondernemerschap en het bieden van stageplaatsen en werk aan personen met afstand tot de arbeidsmarkt.

 4. Metamorfose

  Metamorfose

  Hart van Zuid wordt economisch, sociaal en cultureel versterkt met o.a. de uitbreiding van Ahoy met een congrescentrum, muziekhal, bioscoop en hotel. Midden in het gebied komt een Kunstenpand met theater en bibliotheek. Er komt een 50-meterzwembad en de infrastructuur wordt aangepakt.

 5. Huisje, boompje, beestje in Rotterdam-Zuid

  Omdat Rotterdam-Zuid weinig aanbod heeft in hoogwaardige nieuwbouwwoningen worden betaalbare grondgebonden woningen gebouwd. De woningen met tuin zullen samen een kleine wijk vormen met veel groen, scholen en winkelvoorzieningen in de buurt. Ideaal voor jonge gezinnen.

In beeld

Hart van Zuid
Hart van Zuid
Hart van Zuid Een plek om te blijven